Johanna Kajson - Bröllopskoordinator - Rulla vagn
Foto: Lisa Wikstrand

Planerar ni för bröllop i vår eller sommar? Att ha med släktens och vännernas barn på festen är härligt, men kräver lite extra planering. Bröllopsproffset Johanna Kajson tipsar om hur ni får både de stora och små gästerna att trivas! 

Johanna Kajson arbetar som bröllopskoordinator på det egna företaget Great Weddings. Hon har bland annat planerat Isabella Löwengrips bröllop och varit aktuell i Nyhetsmorgon på TV4. Detta jonglerar hon dessutom med att driva en egen blogg och att vara småbarnsmamma. Vi har frågat Johanna om tips för bröllopsplaneringen när även de minsta är bjudna!

Hur vanligt är det att ha små barn med på bröllop?

– Idag är det inte speciellt vanligt, då många vill fira i vuxet sällskap och ge såväl brudparets som barnens föräldrar möjlighet till festande utan att behöva tänka på barnen. Om brudparet själva har barn är de oftast med vid vigsel och minglet med brudskål, men får gå hem med barnvakten när det är dags för middagen.

För de som vill ha med barnen på bröllopet, vad är viktigt att tänka på för att alla ska trivas?

– Om det är bröllop där alla barn är välkomna så behöver man anpassa bröllopet efter det såklart. Se till att bordsplaceringen är gjord så att barn och föräldrar kan sitta tillsammans. Gör ett lekrum till barnen med pyssel, film och popcorn och annan lek – och räkna med lite spring under middagen. Ett tips är att ha en barnvakt med på bröllopet för att barnen ska få gå iväg och ha kul medan de vuxna kan sitta till bords i lugn och ro.

Tips på bra aktiviteter för de små?

– Skapa en minibio med film, popcorn i små popcorn-hållare, saft i flaskor med sugrör och en massa mysiga kuddar och filtar. Även kritor och ritblock, spelhörna med klassiska spel och små snackspåsar brukar vara uppskattat!

 


 

Rulla vagns bästa lyckas-med-kvällen-tips:

  • Håll inte så hårt på traditionerna! Med barn blir det mer spring och en lättsam stämning. Det är något som faktiskt brukar uppskattas av de flesta vuxna, som också får kryp i benen efter timmar av långrandiga tal och spex.
  • Skapa plats för de som behöver sova! Övertrötta barn är gnälliga barn – så låt ett lugn hörn vara sovplats för de minsta. Att hålla på rutinerna funkar bäst för de flesta barn.
  • Anlita någon som kan leka med de större barnen och vara boss i lekhörnan! Förbered också några lekar ute, så att barnen får springa av sig.

 


– Den här delen av artikeln innehåller viss produktreklam från Smartphoto –

 

Så fixar du “barnhörnan” på bröllopet

Här kommer några tips från oss på Rulla vagn för hur du kan maxa barnens egen hörna på festen (med risk för att de aldrig vill lämna!)

Fixa en egen barnhörna på bröllopsfesten!

1. Pynta och dekorera – Barnen ska vara exalterade över sitt egna lilla krypin – lite som en egen fest på festen. Varför inte hänga upp fina vimplar eller dekorera med ballonger och girlanger? Ju mer desto bättre!

2. Pyssel och lek – Med en barnvakt finns det såklart mängder med roliga lekar att hitta på ihop. Annars fungerar det nästan alltid bra med pennor, kritor, målarböcker och pussel. På Smartphoto finns det extra fina pennset i olika färger som du kan trycka egna foton eller andra tjusiga tryck på!

3. Kuddar och mys – För en skön biostund krävs en mysig hörna med kuddar och filtar. Dessutom lär barnen vara rejält trötta efter pyssel och lek – då är det perfekt med en egen hörna där de i lugn och ro kan få sova.

4. En egen uppgift – Barnen vill såklart också få känna sig viktiga på den stora dagen! Ge dem en uppgift att exempelvis blåsa såpbubblor på brudparet eller vifta med små flaggor!

***

På Smartphoto kan du såklart framkalla alla möjliga fina bilder från bröllopet och bröllopsfesten. Du kan exempelvis göra uppskattade inbjudningskort och tackkort till gästerna! Med koden RULLAVAGN får du hela 40 procent rabatt på din första beställning (gäller till och med den 30 december 2017).

I samarbete med Smartphoto.