Tips för att sluta med napp!
Bild: Folio Images

Skrik, bråk, tårar och sömnlösa nätter. Att sluta med napp kan vara lättare sagt än gjort. Men det finns enkla metoder att ta hjälp av. Här är sju tips som kan underlätta på vägen mot att få ett nappfritt hem!

Många är vi som känner lätt panik inför att få vårt barn att sluta med napp. I vissa stunder är nappen det enda som hjälper (inte minst vid läggningen!). Men nu har du bestämt dig för att ta steget mot ett nappfritt liv – och här får du våra bästa tips längs vägen.

1. Förbered och börja i tid!

För många barn är nappen en älskad sak som betyder trygghet, mys och tröst. Att pang bom behöva ge upp den känslan kan bli dramatiskt. Underlätta istället processen genom att förbereda barnet i god tid och visa respekt för att detta kan vara en stor förlust i barnets liv. Börja några månader i förväg med att berätta att nappen snart inte ska användas mer. Påminn då och då så att barnet hinner vänja sig vid tanken.

2. Börja långsamt!

Om ditt barn har nappen ofta kan du börja med att trappa ner användandet. Prova att bara ge nappen när det är dags att sova. Ett tips kan också vara att be förskolan att ta bort nappen så mycket som möjligt; om den andra barnen inte heller har napp blir det naturligt för barnet att också strunta i den. Ha tålamod och var konsekvent om det uppstår protester. Trösta med beröm och visa uppskattning inför varje framsteg!

3. Var inte för hård mot dig själv!

Klockan är tre på natten och ingenting hjälper. Från spjälsängen hörs ”NAPPEN!” gång på gång på gång. Se det inte som ett nederlag om du väljer att då ta fram nappen. Det måste inte vara antingen eller. Vardagen är sällan så enkel. Ta det med ro. Om du börjar tvivla på om du någonsin kommer bli av med alla napparna hemma: fundera över hur många tonåringar du känner som använder napp. Det kommer att ordna sig!

4. Stora barn använder inte napp!

Bestäm en tidpunkt när nappen ska vara ett minne blott. Detta kan du göra tillsammans med ditt barn, som då får vara med och bestämma vilken dag som blir den sista. En bra tidpunkt att utgå ifrån kan vara den kommande födelsedagen – då blir barnet stort! Att förklara att stora barn inte behöver använda napp brukar göra susen.

5. Ge ditt barn något att se framemot!

Att sluta med napp kan gå smidigare om det finns något annat spännande att se fram emot. Utlova en present eller en upplevelse. En vecka utan napp kan belönas med en leksak från leksaksaffären som barnet själv får välja ut. Med fokus på belöningen kan det lätt hända att nappen helt glöms bort!

6. Använd ett nappträd!

På flera orter finns det speciella träd att hänga upp nappen i när det är dags att sluta. Låt barnet själv få hänga upp nappen med ett färgglatt band och en handskriven hälsning eller teckning. Detta är ett fint sätt att ta ett sista farväl och markerar att en nappfri tid har börjat.

7. Skicka nappen till Spiderman!

Att ge bort nappen till någon som behöver den bättre kan få barnet att känna sig stort och stolt. Det går utmärkt att skicka den till tomten, Spiderman, tandfén eller påskharen. Skriv ett brev tillsammans och posta det med nappen i brevlådan.

***

Rulla vagn är det enkelt att hitta andra mammor och pappor att umgås med under föräldraledigheten. Sök efter en grupp på din ort – eller starta en egen pappa- eller mammagrupp!