Snart dags för bebis? 10 saker alla nyblivna föräldrar ÖNSKAR att de visste!
Bild: Folio Images

Har du en liten hemma med magknip? Då är du inte ensam. Det finns många små som lider av magont och gaser den första tiden. Här kommer sex knep du kan testa för att hjälpa ditt barn. Och kämpa på, det kommer bli bättre så småningom!

Artikeln innehåller reklam från Weleda

1. Sitt en stund i ”kungastolen”!

Att sitta ner på huk, alltså som i en squat, gör att tarmarna masseras och matsmältningen underlättas. De flesta bebisar älskar när de får sitta med knäna uppdragna mot magen (till exempel i babyskyddet!). En superbra position för bebisar med magknip är därför att sitta i en “kungastol” – som innebär en liten mini-squat för bebisen. Du sätter bebisen med ryggen mot din mage och håller med händerna under vardera knä.

2. Massera bort gaser

Många gånger beror oro och magont på att bebisen har gaser i magen. Genom att massera magen hjälper du gaserna ut och lugnar din bebis. En skön temperatur i rummet är att föredra för att undvika att den lilla blir kall. Satsa på en ekologisk massageolja. Vår favorit är den här från Weleda. Den är speciellt framtagen för att lugna och verka avslappnande för bebisens mage.

“Vattenhjulet” gör du så här: Lägg ena handen på bebisensmage, alldeles nedanför revbensbågen. Stryk med handen ner mot låren. Byt hand och gör likadant igen, fortsätt sedan så sex gånger med vardera hand. Lyft försiktigt upp benen och tryck dem lätt uppåt mot magen.

Kollage Weleda - hjälp vid bebisens magknip
1. Baby Tummy Oil – verkar lugnande för bebisens mage / 2. Calendula Baby Bath – ett avslappnande bad

3. Bär barnet i bärsjal eller sele

Att kura ihop sig nära sin mamma eller pappa (nästan så som det var i magen) är många bebisars favorit. Allra helst när magen gör ont eller oron kommer smygande på kvällskvisten. För att avlasta din rygg och dina axlar är bärsjal eller bärsele räddningen. Vet du inte vilken du ska satsa på? Kolla om någon du känner har en som du kan testa, det finns mängder av modeller och varianter att välja bland.

4. Slappna av med ett varmt bad

Om ditt barn gillar att bli ompysslad i badet är det en bra aktivitet för att komma till ro. Spola upp ett kroppstempererat bad (37 grader!) och droppa i lite mjukgörande olja (vår favorit här!). Tvätta barnet lugnt och metodiskt uppifrån och ned, i alla veck under hakan, i armhålor och knäveck. Och glöm inte att ha en mjuk frottéhandduk nära till hands att svepa in barnet i när badet är över!

5. Ett lätt tryck mot magen – “tigern i trädet”!

Få saker brukar funka så bra mot magont som att bära nyfödda i positionen “tigern i trädet”. Den gör att bebisen får närhet från dig, samtidigt som ett lätt tryck mot magen är skönt och avslappnande. Du gör såhär: Lägg bebisen över din arm (huvudet mot armbågen). Lägg en arm på varje sida av din arm, så att bebisen vilar tryggt på din underarm. Sedan håller du med handen runt rumpan, och låter bebisen också få stöd från din mage. Med den andra handen kan du dra upp bebisens fötter mot magen.

Tigern i trädet - bra mot magknip hos bebisar

6. Testa den magiska pysventilen

Det här tipset hör till en av de saker man nog inte riktigt tänkte att man skulle ge sig in på innan man blev förälder. Men, som med så mycket annat, känns det så klart som en självklar grej så fort din bebis behöver hjälp att bli av med lite gaser. Om din bebis har en uppblåst och spänd mage kan en pysventil rädda nattens sömn. Pysventilen hittar du på ditt apotek.

 


BONUS! Så ger du babymassage för magen:

I samarbete med Weleda

 

Småbarnsförälder? Lyssna på Rulla vagn-podden!

Lyssna på Rulla vagn-podden!
Alla avsnitt här!

Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter! Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta och viktkurvor. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. 

Lyssna här:
iTunes/Podcaster / Android / Spotify / Här på webben

***

Vore det skönt att dela tankar och frågor med andra mammor och pappor? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)! Det går såklart att starta en grupp redan innan du får barn.