Sälja bebisprylar på nätet? Så gör du!
Bild: Folio Images

Att handla begagnat – och att sälja det din bebis vuxit ur – är ett perfekt sätt att spara pengar som småbarnsförälder. Här får du bästa tipsen på vad du ska tänka på när du shoppar och säljer second hand till barn.


– Den här artikeln innehåller viss reklam från Polarn O. Pyret –

Det blir lätt dyrt med allt som ska köpas när du ska få barn – och även senare när din minsting växer ur storlek för storlek med raketfart. Just barnkläder slits väldigt sällan ut, och på second hand kan du köpa dem i nyskick till bättre pris. Detsamma gäller för andra större inköp, till exempel barnvagnen eller spjälsängen. Det finns helt enkelt mycket pengar att spara både på små och stora inköp – och  dessutom är det snällare mot miljön.

Rätt grej på rätt plats!

Om du ska sälja “större grejer” som barnvagn, skötbord och spjälsäng passar sajter såsom Blocket, så att den som är intresserad kan komma och titta. Kläder och mindre prylar som är enkla att skicka med posten är perfekta på till exempel Tradera, där du startar en auktion med ett utgångspris. Ett annat alternativ är att boka en plats på en loppis (perfekt att göra med en kompis!).

Så får du bäst betalt!

Lägg tid på att “styla” det du ska sälja. Det kan vara att tvätta av barnvagnen ordentligt eller stryka alla kläder. Det blir enklare att sälja och få bra betalt om prylen eller plagget ser snyggt ut. En schysst bild är avgörande för att få bra betalt, så fota i ordentligt ljus och i flera olika vinklar. Klura på en säljande rubrik och beskriv tydligt vad du säljer. Om du är osäker på vilket pris du ska sätta: gör en sökning på samma typ av produkt och se vad andra har satt för pris.

Välj kläder med hög kvalitet – som nya när du säljer!

När du köper nytt är det klokt att tänka på andrahandsvärdet. Köp därför kläder med hög kvalitet, som håller för många tvättar och är slitstarka. Det är också bra att redan från början välja kläder av ekologiska material, så att du minskar påverkan på miljön. Här är ett perfekt exempel på kläder för de allra minsta:

Sälja bebisprylar på nätet? Så gör du!
1. Stickad kofta nyfödd / 2. Klänning med fjärilsärm / 3. Shorts för nyfödd / 4. Strumpor

 

Tänk på det här när du köper begagnat:

Barnvagn
Många köper barnvagn begagnat och här finns mycket pengar att spara. Vagnen är oftast den största utgiften för den som ska bli förälder. När du handlar second hand är det extra viktigt att göra en “besiktning” av vagnen i fråga, nästan som när du köper bil. Provkör en bra bit på olika underlag för att testa fjädringen, lyssna efter gnissel och känn efter noga så att vagnen är stabil. Kolla ordentligt så att inga delar av vagnen är skeva och att alla säkerhetsspärrar fungerar. Ett tips är också testa att det fungerar bra att fälla ihop och fälla upp vagnen.

Kläder
Kläder är perfekt att köpa second hand – det spar både på plånboken och på miljön. En bonus är att kläderna då troligtvis inte innehåller några rester av kemikalier, eftersom de har tvättats så många gånger.  Just barnkläder används i korta perioder, och köper du kläder som från början har hög kvalitet är de ofta som nya. Polarn O. Pyrets kläder görs med grundtanken att de ska kunna ärvas av minst tre barn och de har en egen köp och sälj-funktion för sina medlemmar.

Babyskydd
Ett babyskydd har en livslängd på mellan 5 och 7 år. Materialet i stolen kan över tid bli skörare, och har då inte samma säkerhet vid en krock. På babyskyddet ska det finnas en märkning som anger år och månad, vilket är viktigt att kontrollera. Du ska också dubbelkolla att skyddet är Europagodkänt och E-märkt. Godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04. En viktig fråga till den du köper babyskyddet av är om det varit med i en olycka; i så fall ska stolen kasseras.

Spjälsäng
Toppen att köpa begagnat! Sängar slits väldigt lite, speciellt för små barn. Det enda du behöver tänka på är att sängen är säker; enligt Konsumentverket ska avstånden mellan spjälorna vara mellan 45 och 65 millimeter, och avståndet mellan ribborna i sängens botten vara högst 25 millimeter.

 

***

Rulla vagn är det enkelt att hitta andra mammor och pappor att umgås med under föräldraledigheten. Sök efter en grupp på din ort – eller starta en egen pappa- eller mammagrupp!