Så sparar du smartast som småbarnsförälder
Många drömmer om en långresa till solen med hela familjen. Om du sparar smart blir drömresan möjlig. Bild: Folio Images

Vill du få råd att resa med familjen, renovera hemma eller bygga upp en buffert? Då gäller det att spara, och helst att spara smart. Men hur får man pengarna att verkligen växa? Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza, sitter på svaren.


– Den här artikeln innehåller reklam från Avanza –

Undvik mossan!

Vi svenskar är ett sparande folk; hela 3 och 4 av oss sparar regelbundet. Men om du vill att dina sparpengar ska växa ordentligt är det viktigt att fundera på HUR du sparar. Här ser Johanna Kull att många som sparar långsiktigt gör ett kostsamt misstag.
– På ett vanligt sparkonto växer det över tid mossa på pengarna, menar hon. För den som vill använda sina pengar inom ett år är sparkonto ett klokt val, men på längre sikt växer pengarna bättre i breda aktiefonder. Genom att månadsspara och sprida ut dina köp behöver du dessutom inte tänka på börsens kortsiktiga svängningar.

Spara brett

De flesta som väljer att spara i fonder öppnar ett investerings-sparkonto (som är gratis hos Avanza). Där kan du antingen köpa enskilda aktier eller fonder. En aktiefond är en samling av aktier i flera bolag.
– Breda fonder som global- och Sverigefonder är en bra bas i ett fondsparande, säger Johanna Kull. Då får du ”lite av allt”, ett snitt av världen och ett snitt av Sverige. Du får 30 eller 60 av de största svenska bolagen, och du får amerikanska, tyska och kinesiska bolag samlat i ditt sparande. Det är ett klokt sätt att sprida sina risker, och därför räcker det att spara i ett fåtal aktiefonder.

Spara billigt

Johanna Kull – sparanalytiker på Avanza
Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza

Bredd är bra, alltså. Och ”billigt” bör det också vara, enligt Johanna Kull. Billiga fonder har en årlig avgift (ofta samma som förvaltningsavgiften) på max 0,4 procent.
– Billiga fonder är en säker rabatt. Du vill ju att dina pengar ska växa, inte gå förlorade i avgifter, säger Johanna. Det finns också bra aktivt förvaltade fonder, men då måste du vara mer noggrann i dina val, så att du verkligen får betalt för den högre avgiften. Tänk långsiktigt: i breda fonder kan dina pengar öka i värde med i snitt 5–10 procent per år. Inte varje år, men över tid.

Spara direkt varje månad

Många gör misstaget att konsumera först, och spara det som eventuellt blir över. Johanna Kull uppmuntrar till att vända på det: spara först, och konsumera utifrån det som finns kvar på kontot.
– Ta kommandot över ditt sparande genom att ha en stående överföring direkt när lönen kommer, säger hon. På så sätt anpassar du din konsumtion efter sparandet, istället för tvärtom. Många av oss kan spara 10 procent av nettoinkomsten. Det blir mycket pengar över tid. Under föräldraledigheten har vi oftast en lägre inkomst och kanske måste dra ner på sparandet under en period. Det är naturligt och något du kan kompensera för genom att spara lite extra när du börjar arbeta igen, säger Johanna.

***

Fonder kan ge över 1 300 kronor extra varje månad

Om du sparar 2 000 kronor i månaden i 10 år får du ihop 240 000 kronor. Dessutom får du:
– 5 000 kronor extra på ett sparkonto med 0,4 procents ränta
– 70 000 kronor extra på ett fondsparkonto med 5 procents avkastning
– 123 000 kronor extra på ett fondsparkonto med 8 procents avkastning
– 163 000 kronor extra på ett fondsparkonto med 10 procents avkastning

163 000 kronor på 10 år – det blir cirka 1 350 kronor extra i månaden (jämfört med 42 kronor på ett sparkonto). Efter 10 år i fondsparande har du mellan 310 000 och 403 000 kronor på kontot, om vi räknar med en avkastning på i snitt 5–10 procent per år.

***

Vill du komma igång med fondsparande?

Hos Avanza blir du kund på tre minuter (gratis), och kan med hjälp av Portföljgeneratorn skapa en uppsättning breda, billiga aktiefonder som passar dig. Där kan du också bestämma hur mycket du vill spara varje månad.

På Fondkollen.se hittar du topplistor över aktiefonder, och kan jämföra och hitta nya favoriter.

***

I samarbete med vår Silverpartner Avanza

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.