Så packar du BB-väskan - ultimata packlistan!
Bild: Folio Images

Börjar du närma dig slutet av graviditeten? Har du funderat på vad du ska ha i din BB-väska vid en vaginal förlossning eller kejsarsnitt? Om svaret är ja: här hittar du den ultimata packlistan på vad du ska packa ner i din väska till förlossningen (och vad du kan strunta i!). Inte missa!

Artikeln innehåller länkar till våra samarbetspartners och annonslänkar till Åhlens

Värk. Aj. Värk. Aj. Värk. AJ! När det är skarpt läge och bebisen är på gång vill du ha BB-väskan packad och klar. Här har vi samlat allt du kan behöva ha med dig i väskan (även om det går att ta med betydligt mer, enligt många listor på nätet).

Allt du definitivt vill ha med till BB:

Allt som gör amningen lite enklare

För dig som hoppas kunna amma förenklar amnings-BH (denna är så bra!) och amningslinnen. När du köper: tänk på att ju mjukare desto bättre! Brösten är superömma de första dagarna och du vill inte ha något som sitter åt. Övriga amningstillbehör du inte vill missa är amningsinlägg (våra favoriter!) och bröstvårtscreme. Ett tips är att be om hjälp från personalen på BB med amningen. De kan titta så att bebisen tar ett bra grepp, att du har rätt ställning och ge råd som passar just dig. Det är skönt att veta att amningen fungerar när du åker hem.

Riktigt mysiga kläder åt dig

Efter förlossningen är det mjukiskläder som gäller. En kimono kan vara perfekt om du enkelt vill kunna amma, annars är gravid-leggings eller sköna mjukisbyxor ett måste. De flesta använder sjukhusets rockar under sjukhusvistelsen, så du behöver inte någon större mängd kläder. Och kom ihåg tofflorna – man älskar ju inte att tassa runt barfota på sjukhusgolv …

Sköna (!!) trosor och bindor

Återigen: kläderna du ska ha med dig till BB k-a-n inte vara för mjuka. Ett tips är ett billigt storpack med stora, sköna trosor, så behöver du inte använda dem för evigt. När det gäller bindor är det för de flesta största sorten som gäller de första dagarna. Ett tips kan vara att istället för bindor satsa på inkontinensskydd som finns med inbyggd trosa – hur smart?!

Allt till bebisen

De där dagarna på BB trivs bebisen oftast bäst hud mot hud i bara blöjan. Så du behöver inte packa ner en jättegarderob, men däremot 2-4 ombyten. Ta med body, byxor, mjuk bomullsmössa, små sockar och pyjamas. Lägg också en mjuk filt (som denna favoriten!) på listan. Ett tips är att välja en fin filt, då den där filten förekommer på varenda bild från den första tiden. Många tar också med babynest, babyskydd och en overall, om det är kyligt ute. Allt i klädväg du tar med till bebisen ska vara tvättat med ett milt tvättmedel, och välj gärna ekologiska material.

Dina absoluta favoritsnacks

Många packar både middag och snacks för ett helt kompani i BB-väskan, bara för att senare upptäcka att det varken fanns tid eller aptit under själva förlossningen att sitta och äta. Men sådant är svårt att veta innan, och hur som helst är det magiskt gott att få äta sitt favoritgodis dagen efter förlossningen. Tips är också en vattenflaska, då glas kan vara krångligt att dricka ur när man ligger ner.

Mjukt toapapper

Det här förtjänar en egen punkt: ta med SUPERMJUKT toapapper! Och ha en laddning hemma också för den första tiden.

Necessären med milda produkter

Packa necessären ungefär som om du ska åka på en weekend-resa (till stugan på landet, inte Paris!), men byt ut alla produkter som är parfymerade. Packa istället milda och snälla produkter. Heta tips är dock hårsnoddar, intimtvätt, läppsyl (så torra läppar man får av att föda barn!) och torrschampo.

Förlossningsbrev, ID och smärtlindring

Det är inte så troligt att du blir stoppad i entrén till sjukhuset mitt i värkarbetet för att du glömt ID-kortet hemma, men varför chansa? Och förlossningsbrevet är skönt att lämna över när du kommer in, så att personalen på sjukhuset kan läsa det direkt och diskutera med dig. När det gäller sådant som kan hjälpa dig under förlossningen får dina önskningar styra; många har med vetekudde, musik, hörlurar eller TENS-maskin.

Mobil-laddare och kameran

Att kunna ladda mobilen för att fånga varenda vinkel av det nyfödda miraklet är givet, dessutom vill du säkert kunna skicka ett och annat sms. Det är guld värt att ta med en bra kamera, då kvaliteten på bilderna ofta blir betydligt bättre.

 


Hela listan på sådant du kan vilja ha i BB-väskan:

Till mamman:

 • Amnings-BH (denna är grym!)
 • Amningslinnen
 • Amningsinlägg (dessa gillar vi!)
 • Mjuka trosor
 • Pyjamas (denna är perfekt att amma i)
 • Sköna kläder (kofta, gravidlegging, mysbyxor till exempel)
 • Bindor (modell större…!)
 • Supermjukt toapapper
 • Tofflor
 • Necessär med dina favoriter
 • Hårsnoddar
 • Läppsyl (man blir SÅ torr om läpparna av lustgas!)
 • Vetekudde, musik, TENS-maskin eller annat ni valt för avslappning

Till bebisen:

1. Overall med luva / 2. Strumpor / 3. Pyjamas / 4. Stickad filt / 5. Kofta / 6. Babytoffla i fårull

Mat / snacks:

 • Dryck (typ ProViva eller nyponsoppa)
 • Powerbars
 • Godis eller ditt favoritsnacks
 • Vattenflaska

Och glöm INTE:

Artikeln innehåller länkar till våra samarbetspartners och annonslänkar till Åhlens

Lyssna på frågor (och kloka svar!) i Rulla vagn-podden!

Lyssna på Rulla vagn-podden!
Alla avsnitt här!

Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter! Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta och viktkurvor. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. 

Lyssna i iTunes/Podcaster / Acast / Här på webben

***

Vore det skönt att dela tankar och frågor med andra mammor och pappor? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)! Det går såklart att starta en grupp redan innan du får barn.