Folio Images
Bild: Folio Images

Har du blivit förälder det senaste året? Då har du garanterat redan sjuttielvahundra bilder på ditt barn i mobilen. Men hur många är egentligen riktigt bra? Här får du familjefotografen Eva Sjöbergs tre bästa tips för att fota bättre babybilder.

 


– Den här artikeln innehåller produktreklam från Smartphoto –

 

Eva Sjöberg är barnsligt förtjust i att fotografera små barn. När hon var föräldraledig med sonen Vilgot (nu snart 7 år) tog intresset fart på allvar, och idag är barnfotograf hennes yrke. I boken ”Fota ditt barn” har hon samlat sina tankar och tips.

– Att fota nyfödda och barn upp till ett år är rätt så lätt, säger Eva. De ligger, sitter eller kryper mest, och som förälder kan du styra över ljuset, platsen och perspektivet. Det är sedan – när de börjar gå och springa – som det blir riktigt utmanande …

Låt det ta tid

Eva Sjöberg är familjefotograf och författare till boken "Fota ditt barn".Men att fota små barn kräver tålamod, menar Eva. Ofta hoppas den fotande föräldern på att det där magiska ögonblicken ska uppstå nu-nu, medan det lilla barnet har mer lust att sova än att bli fotograferad.
– Låt det ta tid. Provfota barnets gosedjur, det gjorde jag ofta, så vet du var ljuset är som finast när det väl är dags att fota barnet. Låt dagsljuset från ett fönster lysa upp barnets ansikte och få det att glittra i ögonen. Eller låt mamman eller pappan hålla barnet i famnen, så får du både vackra bilder och gott om tid att fotografera.

Undvik misstagen

Alla är vi barn i början, också när det kommer till att fotografera. Få av oss är proffs. Det är lätt att göra klassiska nybörjarmisstag. Eva Sjöberg har sett det mesta.
– Vi vuxna är vana vid att stå upp och fotografera, men med barn blir det ofta bättre om du ”kommer ner på barnets nivå”. Det är också vanligt att vi har en massa saker och sladdar framme som stör i bakgrunden. Plocka bort och skapa en ren bakgrund eller lyft fram detaljer som är intressanta. Och glöm inte bort att som förälder själv vara med på bilderna med ditt barn!

Följ Evas tre bästa tips

Alltså: låt det ta tid och undvik misstag. Och ta med dig Evas tre bästa tips för att fota bättre babybilder (här hittar du ännu fler av hennes tips för det första året):

Fota ditt barn – Var på barnets nivå

1. Var på barnets nivå. Genom att fotografera din bebis liggande upplevs hon kapabel och i centrum av bilderna.

Fota ditt barn – Ta många pauser

2. Ta många pauser. Låt din bebis vara nära, hud mot hud.

Fota ditt barn – Sök glittret i ögonen

3. Sök glittret i ögonen. Rikta din bebis mot ljuset i fönstret så får ögonen liv.

***

Vad göra med alla braiga babybilder? Gör stora framkallningar och rama in på väggarna. Eller gör bilder i lite mindre format och häng upp med klämmor i ett vackert snöre (och byt ut mot nya då och då). Du kan också göra uppskattade fotoböcker, almanackor och tack- eller julkort hos vår samarbetspartner Smartphoto. Med koden RULLAVAGN får du hela 40 procent rabatt på din första beställning (gäller till och med den 30 december 2017).

I samarbete med Smartphoto.