Resa med bebis - ultimata guiden och packlistan!
Bild: Folio Images

Funderar du på att boka en semester för familjen? Eller har du redan bokat och vill ha konkreta tips som gör resan så smidig som möjligt för alla inblandade? Här får du den ultimata guiden och packlistan för att resa på semester med bebis.

Planera flygresan

När du planerar din resa är det bra att lägga extra tid på just flygresan. Ibland är det svårt att välja resmål efter att det ska vara en kort flygresa, men fundera på vilka flygtider som är smidigast för ditt barn. Vid långflygningar är det ofta enklare att flyga på natten med (förhoppningsvis!) många sömntimmar, och vid kortare flygningar kan det vara bra att kolla att inte flyget inte går när din bebis är som gnälligast. Glöm inte att räkna in tiden för transfer, så att ni kommer fram utan onödiga sammanbrott.

Flyga med barn – ett stresstest!

De flesta föräldrar blir kallsvettiga av tanken att underhålla små barn i ett begränsat utrymme och med stolsgrannar som lutat sätet bakåt för att somna gott. Här hittar du Rulla vagns guide till att flyga med barn. Och här är råden i korthet:

  • Underlätta start och landning med något att tugga på eller dricka ur flaska, så att det inte gör ont i öronen.
  • Överraska med små paket med leksaker, böcker, snacks och pyssel.
  • Ladda surfplattan! Små filmklipp, enkla spel eller bilder på familjen att titta på är perfekt underhållning (och en skön paus för dig!).
  • Upp och gå! Det är inte jättekul att krångla sig dubbelvikt med en ettåring mellan sätena, men det är skönt för barn att få göra av med energi.
  • Följ er vanliga rutin genom att hålla tider för mat och sömn. Övertrötta barn blir gnälliga. Ta med bärsele eller vagga i famnen om det underlättar för ditt barn att somna.

Bekvämt och tryggt eller äventyrsresa?

Semester ska vara semester, punkt slut. Det betyder olika upplevelser för olika familjer, så utgå från vad som passar för er. Med barn kan charter vara oväntat skönt: du vet exakt vad och var du bokat och allt är fixat åt er. Om ni väljer all inclusive slipper du matlagningen och alla i familjen får precis det de gillar.

Resa med bebis - ultimata guiden och packlistan!
Bild: Folio Images

Prata med BVC i god tid före resan

Det kan vara bra att cirka två månader innan resan prata med er sköterska på BVC. De har koll på vilka vaccinationer din bebis behöver och kan ge er råd och tips inför resan.

Flyga med barnvagn & babyskydd

Det enklaste är att ringa sitt flygbolag och kolla vad som gäller hos just dem (ofta svårt att få klara besked på webben). Ofta går det bra att utan kostnad skicka både babyskydd och barnvagn som bagage, och vissa vagnar får du köra ända fram till gaten. Fråga också hur de vill att ni packar bilstolen eller vagnen. Ibland har de påsar som du får vid incheckningen, men värt att tänka på är att bagage ofta behandlas hårdhänt längs vägen. Därför kan det vara bra att investera i en transportväska (finns också att hyra hos till exempel Airshells).

Kolla försäkringen innan du åker!

Den största oron inför en resa utomlands för de flesta småbarnsföräldrar är: vad händer om bebisen blir sjuk? Ring ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som gäller för dig och familjen (passa på att lägga in deras journummer i telefonen inför resan!).

Glöm inte solskyddet!

Små barn ska inte sola alls. Deras hud är för tunn och genomskinlig, vilket gör att de lätt bränner sig. Om du ska åka på solsemester bör du köpa solskyddkläder som täcker så mycket av barnets kropp som möjligt, en solhatt som även skyddar nacken och solkräm för exempelvis ansikte, händer och fötter. Från sex månader är det okej att använda solkräm. Smörj in med solskydd som har minst faktor 30. Och smörj inte för tunt – ett rejält lager behövs!

Packlista för resa med bebis

Det mesta finns att köpa på plats, men vissa produkter kan vara svårt att få tag i och dessutom kan det vara skönt att slippa lägga tid på att leta efter affärer.

Vagn och bilstol

– Resesulky eller vanlig vagn
– Myggnät och regnskydd till vagnen
– Tunn filt eller solparasoll till vagnen som extra solskydd
– Bärsele eller bärsjal
– Babyskydd eller bilstol
– Transportväska till vagn och bilstol

Äta

– Barnmatsburkar
– Nappflaska, haklapp och bestick
– Välling och grötpulver
– Bröstmjölksersättning
– Termos eller vattenkokare (går ofta att låna på hotellet)

Sol och bad

– Solskyddskläder
– Solhatt
– Badblöjor
– UV-tält (ofta ganska smidiga att packa ner!)
– Solkräm för barn
– Badskor

Sova

– Resesäng (men enklare att boka på hotellet!)
– Babyvakt
– Egen kudde och filt

Reseapotek till bebis

– Alvedon eller Ipren för barn
– Näsdroppar / nässug
– Kräm för bett
– Kräm för blöjeksem
– D-dropparna
– Plåster och sårtvätt
– Vätskeersättning
– Febertermometer
– Myggmedel (men läs på om vilka som passar för barn)

 

***

På Rulla vagn är det enkelt att hitta andra mammor och pappor att gå på barnvagnspromenader tillsammans med under föräldraledigheten. Sök efter en grupp på din ort – eller starta en egen pappa- eller mammagrupp!