Resa med bebis - ultimata guiden och packlistan!
Bild: Folio Images

Funderar du på att boka en semester för familjen? Eller har du redan bokat och vill ha konkreta tips som gör resan så smidig som möjligt för alla inblandade? Här får du den ultimata guiden och packlistan för att resa på semester med bebis.

Artikeln innehåller reklam för SF Kids

Planera resan

Åka långt med flyg? När du planerar din resa är det bra att lägga extra tid på just flygresan. Fundera på vilka flygtider som är smidigast för ditt barn. Vid långflygningar är det ofta enklare att flyga på natten med (förhoppningsvis!) många sömntimmar, och vid kortare flygningar kan det vara bra att kolla att inte flyget inte går när din bebis är som gnälligast. Kolla om ni kan boka platserna längst fram för extra benutrymme. Glöm inte att räkna in tiden för transfer, så att ni kommer fram utan onödiga sammanbrott. För dig som tar bilen har vi samlat en massa bra tips här.

Flyga med barn – ett stresstest!

De flesta föräldrar blir kallsvettiga av tanken att underhålla små barn i ett begränsat utrymme och med stolsgrannar som lutat sätet bakåt för att somna gott. Här hittar du Rulla vagns guide till att flyga med barn. Och här är råden i korthet:

  • Underlätta start och landning med något att tugga på eller dricka ur flaska, så att det inte gör ont i öronen.
  • Överraska med små paket med leksaker, böcker, snacks och pyssel.
  • Ladda surfplattan! Små filmklipp, enkla spel eller bilder på familjen att titta på är perfekt underhållning (och en skön paus för dig!). Här är vår favorit-app, där du kan lägga allt material i offlineläge.
  • Upp och gå! Det är inte jättekul att krångla sig dubbelvikt med en ettåring mellan sätena, men det är skönt för barn att få göra av med energi.
  • Följ er vanliga rutin genom att hålla tider för mat och sömn. Övertrötta barn blir gnälliga. Ta med bärsele eller vagga i famnen om det underlättar för ditt barn att somna.
  • Lyssna och titta i böcker! För större barn är det perfekt att lägga böcker i offline-läge i appen SF Kids. Sedan kan de själva lyssna och följa med i böckerna. Glöm inte hörlurar, då flygplans-ljudet

 

Resa med bebis - ultimata guiden och packlistan!
Bild: Folio Images

Prata med BVC i god tid före resan

Det kan vara bra att cirka två månader innan resan prata med er sköterska på BVC, om du planerar att åka utomlands. De har koll på vilka vaccinationer din bebis behöver och kan ge er råd och tips inför resan.

Flyga med barnvagn & babyskydd

Det enklaste är att ringa ditt flygbolag och kolla vad som gäller hos just dem (ofta svårt att få klara besked på webben). Ofta går det bra att utan kostnad skicka både babyskydd och barnvagn som bagage, och vissa vagnar får du köra ända fram till gaten. Fråga också hur de vill att ni packar bilstolen eller vagnen. Ibland har de påsar som du får vid incheckningen, men värt att tänka på är att bagage ofta behandlas hårdhänt längs vägen. Därför kan det vara bra att investera i en transportväska (finns också att hyra). Här får du bästa tipsen om att flyga med barnvagn.

Kolla försäkringen innan du åker!

Den största oron inför en resa utomlands för de flesta småbarnsföräldrar är: vad händer om bebisen blir sjuk? Ring ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som gäller för dig och familjen (passa på att lägga in deras journummer i telefonen inför resan!).

Glöm inte solskyddet!

Små barn ska inte sola alls. Deras hud är för tunn och genomskinlig, vilket gör att de lätt bränner sig (läs mer här!). Om du ska åka på solsemester är solskyddkläder som täcker så mycket av barnets kropp som möjligt, en solhatt som även skyddar nacken och solkräm för exempelvis ansikte, händer och fötter. Från sex månader är det okej att använda solkräm. Smörj in med solskydd som har minst faktor 30 (här har vi samlat bra alternativ). Och smörj inte för tunt – ett rejält lager behövs!

Packlista för resa med bebis

Det mesta finns att köpa på plats, men vissa produkter kan vara svårt att få tag i och dessutom kan det vara skönt att slippa lägga tid på att leta efter affärer.

På flyget / i bilen

– Skötväskan (blöjor, tvättdukar osv)
– Ombyte
– Napp
– Vårservetter
– Smoothies och mat
– Snacks (gärna sådant bebisen kan pilla länge med)
– Flaska för vatten
– Plastpåse för skräp
– Ipad / surfplatta (med offlinematerial!)
– Leksaker och underhållning

Vagn och bilstol

– Resesulky eller vanlig vagn
– Myggnät och regnskydd till vagnen
– Tunn filt eller solparasoll till vagnen som extra solskydd
– Bärsele eller bärsjal
– Babyskydd eller bilstol
– Transportväska till vagn och bilstol

Äta

– Barnmatsburkar och smoothies
– Nappflaska, haklapp och bestick
– Välling och grötpulver
– Bröstmjölksersättning
– Termos eller vattenkokare (går ofta att låna på hotellet)

Sol och bad

– Solskyddskläder
– Solhatt
– Badblöjor
– UV-tält (ofta ganska smidiga att packa ner!)
– Solkräm för barn (våra bästa tips här!)
– Badskor

Sova

– Resesäng (men enklare att boka på hotellet!)
– Babyvakt
– Egen kudde och filt

Reseapotek till bebis

– Alvedon eller Ipren för barn
– Näsdroppar / nässug
– Kräm för bett
– Kräm för blöjeksem
– D-droppar
– Plåster och sårtvätt
– Vätskeersättning
– Febertermometer
– Myggmedel (men läs på om vilka som passar för barn)
– Handdesinfektion

 


Prova SF Kids kostnadsfritt i 2 månader – barnens egen playtjänst

Tricket att överleva långa flygresor eller bilresor är att ladda ner massor av material offline, vilket du enkelt gör i SF Kids – barnens egen playtjänst. Reklamfritt, anpassat efter ditt barns ålder och fylld med favoriter som Babblarna, Greta Gris, Brandman Sam och alla Astrid Lindgrens klassiker. Appen är designad för barn, så det är enkelt för dem att klicka runt på egen hand. Dessutom finns inlästa böcker! Självklart har appen offlline-läge för allt innehåll. Perfekt för resan!

Med koden RESA19 får du prova tjänsten helt kostnadsfritt i två månader. Registrera dig här!

Artikeln innehåller reklam för SF Kids Play