Sluta med blöjor i sommar? Så blir potträningen rolig och stressfri!
Bild: Folio Images


Har du tänkt att ge potträning en chans? Här får du bästa tipsen om hur du hjälper ditt barn att sluta med blöja på ett sätt som gör det både roligt och stressfritt. 

 

Ta fram pottan i tid

Det tar tid för ett barn att förstå det här med pottan och att det kan kissas och bajsas där. Stressa inte, utan låt barnet sitta där då och då under dagen. Om kiss eller bajs kommer hejar du på med glada tillrop. En del barn tycker att det är jättekul att istället för potta ha en anpassad toalettring, för att kunna gå på toaletten precis som mamma eller pappa.

Hitta rätt tidpunkt

Försök känna av när ditt barn är redo, snarare än att det tidsmässigt passar bra för dig som förälder. Det kan annars bli en längre (och krångligare!) process att bli blöjfri än nödvändigt. Om du märker att det tar tid och är kämpigt, gå tillbaka till blöjor. Låt det gå en tid och gör sedan ett nytt försök.

Gör det kul!

Alla barn har något som de tycker är extra roligt eller mysigt. Kanske kan en rolig bok göra att barnet vill sitta still en stund på pottan, eller så blir det lite mer spännande om dockan får sitta bredvid på en egen liten potta. Vissa barn älskar tävlingar och att få ett klistermärke vid varje besök (i så fall kan en sån här vara en bra investering!) medan andra gillar att sjunga en stump efter att ha producerat något i pottan. Hitta vad ditt barn gillar och gör det till en rolig rutin!

Från prestation till något man bara gör

Glada tillrop är bra, men det gäller att hitta en balans. Annars kan det lätt bli känslan av att man måste prestera. Uttrycket att ”hamna på pottkanten” beskriver det kanske bra – blir vi pressade kommer ingenting alls. Att gå på pottan eller toan är helt enkelt något man bara gör. Ibland kommer det något, ibland inte.

Gör det regelbundet

Det brukar vara lagom för barn att gå på pottan varannan eller var tredje timme. Därför kan det vara lagom att pricka in när barnet precis vaknat och efter varje måltid.

Förläng stunderna utan blöja

När blöjorna känns torra när du byter (det vill säga att barnet istället kissar och bajsar på pottan), låt barnet gå utan blöja en stund. Uppmuntra att gå på toaletten regelbundet. Förläng stunderna utan blöja efter hand och i långsam takt.

Olyckssäkra hemmet – och håll koll på närmsta toalett!

Det kommer att ske olyckor. Om du är rädd om soffan eller designfåtöljen, skydda med plastad frotté eller dubbla handdukar! Barn är svårstyrda när det gäller planering, så ha alltid extra ombyte med och kolla direkt var närmsta toalett finns när ni är på utflykt.

Vänta med nätterna

Precis som med allting annat kopplat till barns utveckling får det ta sin lilla tid. Det är ingen fara att låta barnet ha blöjor på natten medan vanan att känna efter när det är dags att kissa eller bajsa sätter sig på dagarna. I perioder kan barn känna sig stressade och behöva blöjan i större utsträckning än vanligt.

 

Sådär ja – nu är det bara att sätta igång! Lycka till!

***

Vore det skönt att dela dina erfarenheter och frågor med andra föräldrar? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)!