Pank småbarnsförälder? Så får du pengarna att räcka längre (och växa)!
Bild: Folio Images

Får du vända på slantarna i väntan på nya pengar in? Är det samma visa varje månad? Här får du bästa tipsen för att slippa ligga sömnlös över ekonomin under föräldraledigheten. Du kan till och med få pengar över, och spara dem så att de verkligen växer.

 


– Den här artikeln innehåller reklam från Avanza –

Få koll

Det första steget är att få klart för sig var dina pengar tar vägen.
– Fråga dig: Vad lägger jag egentligen pengar på? Kolla kontoutdraget, kvitton och fakturor från den senaste månaden.
Gör en lista över utgifterna i kategorier som Boende (räkna med kostnader för el, värme och försäkringar), Mat, Transport, Barn, Kläder, Sparande, Lån och Övrigt.
– Fundera på: Vilka är de stora kostnaderna? Vilka är fasta och vilka är rörliga? Vilka kostnader kan jag påverka? Och vilka kan jag helt gör mig av med?
– Appar som Tink, Smartbudget och Mina utgifter ger dig koll på var dina pengar tar vägen, genom att kategorisera och organisera dina utgifter helt automatiskt.

Kapa kostnader

Efter att ha fått koll på dina utgifterna bör du fundera på var du kan spara pengar. Var vaksam på varje liten utgift!
– Prenumererar du på en tidning du aldrig hinner läsa? Betalar du för tv-kanaler du aldrig kollar på? Eller betalar du återkommande avgifter för till exempel pappersfaktura, gymkort eller andra prenumerationstjänster? Avsluta, avsluta, avsluta. Och om du röker har du oändligt mycket att spara/vinna på att sluta, så gör ditt yttersta för att lyckas med det.
– Tänk ”många bäckar små”. Du har säkert flera små, tråkiga utgifter som tillsammans blir hundralappar på ett år, helt i onödan. Steg ett: hitta dem. Steg två: gör dig av med dem! Kolla till exempel om din bank tar ut någon form av avgift för ditt sparkonto; i så fall är risken stor att den avgiften ”äter upp” det du får i ränta på pengarna.
Förhandla med din bank om att sänka räntan på ditt lån, eller jämför och byt till det försäkringsbolag, elbolag och mobiloperatör som ger dig lägst avgift. Eftersom detta är pengar som du betalar månad in och månad ut får kapade kostnader stor effekt över tid.

Spara mer (och smartare)

Genom att få koll på din ekonomi och börja kapa kostnader kan du få pengar över varje månad. Du kan börja spara!
Betala till dig själv – direkt. För över de pengarna som du tänker spara så fort föräldrapenningen eller lönen kommer in på kontot. Vänta alltså inte för att ”se vad som blir över”. Många tycker att det är lättare att inte ”nalla” på sparpengarna då de sparar i en annan bank än sin ”vanliga” bank. Det blir helt enkelt lite krångligare att komma åt dem då …
Ett klokt mål är att spara under 10 procent av pengarna du får in varje månad. På ett år blir det mycket pengar, särskilt om du placerar dem där de växer. Sparpengar är pengar som du ska kunna leva utan i minst 3-5 år – sätt därför undan en (för dig) rimlig summa varje månad.
– Att spara pengar på ett vanligt sparkonto innebär en minimal risk, men gör också att pengarna närmast står stilla – år efter år. De flesta större banker ger måttliga 0,20-0,60 procents ränta på dina sparpengar.
Ett effektivare alternativ är att spara i fonder varje månad. Fonder är ett värdepapper som kan ge mer utveckling på dina pengar än vad ett sparkonto kan. Hos nischbanken Avanza kan du skapa ett månadssparande på några minuter (gratis!) och sedan få hjälp med att välja fonder med deras tjänst Portföljgeneratorn. Den hjälper dig att sätta ihop en fondportfölj som passar dig och det du behöver. Det är ett enkelt sätt att sätta upp ett smart sparande som i slutändan kan ge mer i fickan än ett sparkonto.
– Hur mycket kan då dina pengarna växa? Vi räknar på det: Om du sparar 1 000 kronor varje månad hos Avanza blir det 71 600 kronor efter 5 år (beräknat på 7 procents årsavkastning). Av dessa är 60 000 kronor de pengar du har satt in, och hela 11 600 kronor är alltså tack för att du sparat dina pengar i 5 år. På ett vanligt sparkonto med 0,20 procents ränta skulle pengarna på 5 år ha växt med … 214 kronor efter skatt. You do the math.

Kolla in filmen som förklarar hur Portföljgeneratorn hos Avanza funkar:

I samarbete med vår Silverpartner Avanza.