Pank småbarnsförälder? Så får du pengarna att räcka längre (och växa)!
Bild: Folio Images

Nytt år och nya möjligheter. Eller? Såhär efter jul kan januari pengamässigt kännas ganska knaper. Men lösningen är lika enkel som den är genialisk: spendera mindre och hitta sätt att tjäna extra pengar. Vi ger dig knepen som funkar! 

1. Få koll

För att vara sparsam måste du också ha koll på dina utgifter. Det är först när du har fått koll på dina utgifterna som du kan börja fundera på var du kan spara pengar. Här är knep och hjälpmedel för att lyckas med det:

1. Gör en lista över utgifterna i kategorier som Boende (räkna med kostnader för el, värme och försäkringar), Mat, Transport, Barn, Kläder, Sparande, Lån och Övrigt.

2. Använd smarta appar såsom Tink, Smartbudget och Mina utgifter ger dig koll på var dina pengar tar vägen, genom att kategorisera och organisera dina utgifter helt automatiskt.

2. Kapa onödiga kostnader

Fråga dig: Vad lägger jag egentligen pengar på? Kolla kontoutdraget, kvitton och fakturor från den senaste månaden. Tänk ”många bäckar små”. Du har säkert flera små, tråkiga utgifter som tillsammans blir hundralappar på ett år, helt i onödan. Steg ett: hitta dem. Steg två: gör dig av med dem! Prenumererar du på en tidning du aldrig hinner läsa? Betalar du för tv-kanaler du aldrig kollar på? Eller betalar du återkommande avgifter för till exempel pappersfaktura, gymkort eller andra prenumerationstjänster? Avsluta, avsluta, avsluta.

3. Spendera mindre

Människor som lyckats bli rika lever ofta sparsamt; de lever under sina tillgångar istället för över dem (som många andra gör). Till att börja med handlar det om att bli bra på att hålla hårt i pengarna – och se till att spendera dem sällan och sparsamt. Gör det till en vana att ifrågasätta varje tänkt inköp (alla över 500 kronor bör du diskutera med någon du älskar). Behöver jag den här prylen? Har jag redan en liknande pryl som funkar? Om inte, kan jag låna istället för att köpa? Köp sådant som du verkligen, verkligen behöver.

En annan grej som du kan spara mycket pengar på är maten. Vi svenskar slänger hela 30% (!) av den mat vi köper och dessutom har många av oss ganska lätt för att göra små onödiga matinköp. Oftast sker de när man inte planerat ordentligt. Här är tre tips på hur du kan minska familjens matkostnader:

  1. Planera inköpen (gör en matsedel för hela veckan, och håll dig strikt till listan när du handlar)
  2. Minimera uteätandet
  3. Se till att slänga så lite mat som möjligt (ät rester – och laga rätter som du kan frysa in)

4. Tjäna pengar

Du kan få pengarna att räcka längre genom att vara sparsam, men du kan också hitta sätt att tjäna pengar. Här är tre kloka sätt:

1. Hyr ut ditt hem på Homeaway eller Airbnb. Det är ett perfekt sätt att åka på ”betald semester” eller få in en extra slant medan du är en helg hos familj och vänner.

2. Rensa garderoben och förrådet – sälj av grejer som du inte längre behöver på Blocket, Tradera eller med appen Reshopper.

3. Låt någon annan hyra din bil när du inte använder den (de flesta bilar står still 23 timmar varje dygn). Kolla in tjänster som SnappCar och GoMore. Eller gå med i en bilpool som Sunfleet. Och ta bussen eller cykeln så ofta du kan.

***

Vore det skönt att dela föräldraskapets ups and downs med någon? På Rulla vagn är det enkelt att hitta andra föräldrar och barn att umgås med under föräldraledigheten. Sök efter en grupp på din ort – eller starta en egen pappa- eller mammagrupp!