De flesta bebisar har magknip eller kvällsoro den första tiden. Vissa i flera timmar varje kväll (ja, varje minut av det känns som en evighet!). Men det finns hjälp att få! Här har vi samlat våra bästa första-hjälpen-tips för små bebisar med ont i magen.

Artikeln innehåller reklam för Semper

1. Sitt en stund i ”kungastolen”!

Att sitta ner på huk, alltså som i en squat, gör att tarmarna masseras och matsmältningen underlättas. De flesta bebisar älskar när de får sitta med knäna uppdragna mot magen (till exempel i babyskyddet eller med en kudde under knäna när de sover!). En superbra position för bebisar med magknip är därför att sitta i en “kungastol” – som innebär en liten mini-squat för bebisen. Du sätter bebisen med ryggen mot din mage och håller med händerna under vardera knä.

Nyfödd med magknip?

2. Ett lätt tryck mot magen – “tigern i trädet”!

Få saker brukar funka så bra mot magont som att bära nyfödda i positionen “tigern i trädet”. Den gör att bebisen får närhet från dig, samtidigt som ett lätt tryck mot magen är skönt och avslappnande.

Du gör såhär: Lägg bebisen över din arm (huvudet mot armbågen), så att bebisen vilar tryggt på din underarm. Håll ena handen runt bebisens fötter och tryck dem försiktigt upp mot magen. Den andra handen håller du på bebisens rygg, och låt också bebisen få stöd från din mage.

Nyfödd med magknip? Testa "tigern i trädet"!

3. Testa den magiska pysventilen

Det här tipset hör till en av de saker man nog inte riktigt tänkte att man skulle ge sig in på innan man blev förälder. Men, om du märker att din bebis har mycket gaser, kan det absolut vara värt att testa en pysventil. Du kan använda pysventilen upp till tre gånger per dygn om din bebis har en uppblåst och spänd mage. Pysventilen hittar du på ditt apotek.

4. Lugna magen med droppar

5 droppar av Sempers magdroppar eller D-droppar ger 100 miljoner (!!) vänliga bakterier, som kan ha en lugnande effekt på små oroliga magar. Bakteriekulturen håller magen i balans och kan hjälpa till att stärka immunförsvaret hos små barn, vars tarmflora blir fullt utvecklad först runt tre års ålder. Sempers D-droppar och Sempers magdroppar finns på Apotek.

Nyfödd med magknip?

5. Ljud som lugnar

Nyfödda bebisar är vana vid det höga ljudet som hela tiden pågår i magen (som många jämför med ljudet att stå på en trafikerad motorväg!). Därför blir många lugnade av repetitiva och brummande ljud, så som när tvättmaskinen går eller fläkten står på högsta effekt. För dig som hellre använder en app finns det många med white noise (här är en favorit!).

6. Massage på skötbordet – ”cykla och tryck!”

Vid magont hjälper det att gå och röra på sig – något som små bebisar givetvis inte kan. Men du som förälder kan hjälpa till. Lägg ner bebisen exempelvis på skötbordet, gör små “springande” rörelser med benen och tryck dem sedan mot magen med ett lätt tryck. Här är en video som visar hur du gör.

7. Närhet, guppande och dans

Under den första tidens kvällsoro funkar ibland bara närhet och att gå runt, runt, runt. Det kan bli lite roligare om du sätter på en podd att lyssna på (som den här!) eller en bra serie. Många bebisar gillar också rytmiska rörelser, så sätt på bra musik i hörlurar och dansa runt. En pilatesboll att sitta och gunga på kan också ge dig variation.

8. Slappna av med ett varmt bad eller massage

Om ditt barn gillar att bli ompysslad i badet är det en bra aktivitet för att komma till ro. Spola upp ett kroppstempererat bad (37 grader!) och droppa i lite mjukgörande olja. Många bebisar slappnar av och blir helt lugna i vatten, trots att de har ont i magen.

9. Bär barnet i bärsjal eller sele

Bebisar älskar att bli burna av massor av anledningar: närhet, att vaggas, få sitta med benen lite uppdragna mot magen och dessutom lite trångt (vilket påminner om tiden i magen). För att avlasta din rygg och dina axlar är bärsjal eller bärsele räddningen.

Nyfödd med magknip?

10. Ont i magen av amningen eller ersättningen?

Tarmarna hos en nyfödd är ännu inte fullt utvecklade och behöver vänja sig vid amning och/eller ersättning. Det kan ta tid och orsaka krångel med magen första tiden, vilket ofta är helt normalt. Om du upplever att din bebis ofta får magknip efter måltid kan du, på inrådan av BVC, se över kosten om du ammar. Om du ger ersättning, pröva en annan sort av samma varumärke som kan hjälpa att lugna din bebis lilla mage. Om du ändrar på din egen kost eller typ av ersättningen, låt bebisens mage vänja sig i ungefär 14 dagar. För många förändringar kan också ge upphov till magknip. Ha tålamod!

 


BONUS: Lär dig allt du behöver veta om magknip

Lyssna på det här avsnittet av Rulla vagn-podden för att lära dig det mesta om är värt att veta om magen (och problemen) hos en nyfödd.


Därför har nyfödda bebisar ont i magen

På bara ett par veckor går magsäcken hos en nyfödd bebis från att vara stor som en vindruva till storleken på en tomat. De allra flesta magproblem, såsom uppstötningar och kräkningar, som uppstår under bebisens första år är helt normala, och är en naturlig del av utvecklingen.Tarmarna är ännu inte helt färdigutvecklade och det tar tid att vänja sig vid bröstmjölk eller ersättning. Det är helt enkelt inte så konstigt att det krånglar med magen den första tiden.

Några tecken på magont kan vara att bebisen

  • spänner kroppen bakåt eller drar benen upp mot magen
  • har utspänd mage och pruttar mycket
  • gnäller, gnyr eller gråter mer än vanligt

 

Artikeln innehåller reklam för Semper