Nyfödd med magknip? Här är fyra knep som definitivt hjälper!
Bild: Folio Images

De flesta bebisar har magknip eller kvällsoro den första tiden. Vissa i flera timmar varje kväll (ja, varje minut av det känns som en evighet!). Men det finns hjälp att få! Här har vi samlat våra bästa första-hjälpen-tips för små bebisar med ont i magen.

1. Ett lätt tryck mot magen – “tigern i trädet”!

Få saker brukar funka så bra mot magont som att bära nyfödda i positionen “tigern i trädet”. Den gör att bebisen får närhet från dig, samtidigt som ett lätt tryck mot magen är skönt och avslappnande. Du gör såhär: Lägg bebisen över din arm (huvudet mot armbågen). Lägg en arm på varje sida av din arm, så att bebisen vilar tryggt på din underarm. Sedan håller du med handen runt rumpan, och låter bebisen också få stöd från din mage.

Nyfödd med magknip? Här är fyra knep som definitivt hjälper!

2. Massage på skötbordet – ”cykla och tryck”!

Vid magont hjälper det att gå och röra på sig – något som små bebisar givetvis inte kan. Men du som förälder kan hjälpa till. Lägg ner bebisen exempelvis på skötbordet, gör små “springande” rörelser med benen och tryck dem sedan mot magen med ett lätt tryck. Här är en video som visar hur du gör.

3. Lugna med bärsjal eller bärsele!

Många spädbarn med ont i magen eller kvällsoro blir lugnade av att få sitta i bärsjal eller bärsele. Bebisar älskar att bli burna av massor av anledningar: närhet, att vaggas, få sitta med benen lite uppdragna mot magen och dessutom lite trångt (vilket påminner om tiden i magen).

4. Squat, baby, squat – ”kungastolen”!

Att sitta ner på huk, alltså som i en squat, gör att tarmarna masseras och matsmältningen underlättas. De flesta bebisar älskar när de får sitta med knäna uppdragna mot magen (till exempel i babyskyddet!). En superbra position för bebisar med magknip är därför att sitta i en “kungastol” – som innebär en liten mini-squat för bebisen. Du sätter bebisen med ryggen mot din mage och håller med händerna under vardera knä.

Nyfödd med magknip? Här är fyra knep som definitivt hjälper!

BONUS!

Testat allt? Här är fler tips:

  • Hjälp bebisen att dra upp knäna mot magen och därmed minska magontet genom att lägga en lagom hög kudde under knäna när bebisen sover på rygg!
  • Lugna bebisen med ljud som påminner om livet i magen – sätt på köksfläkten eller ladda ner en app (här är en favorit!) med lugnande white noise!
  • Använd en så kallad pysventil om du upplever att din bebis behöver hjälp med att bli av med gaser.
  • Ammar du? I så fall kan förändringar i din kost påverka hur din bebis mår. Ta hjälp av BVC för att veta vad du ska utesluta!
  • Gillar bebisen vagnen? Ta in den och rulla över en mattkant!
  • Vissa bebisar får ont i magen av oljebaserade d-vitamindroppar. Testa att inte ge dem ett par dagar och se om det blir bättre. I så fall kan du byta ut dem mot en annan variant (finns vattenbaserade och vissa helt utan konserveringsmedel).
  • Testa er fram med att låta bebisen sova mer på dagen samt amma/dricka ersättning mer – ibland hjälper det!

 


Lyssna på frågor (och kloka svar!) i Rulla vagn-podden!

Lyssna på Rulla vagn-podden!
Alla avsnitt här!

Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter! Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta och viktkurvor. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. 

Lyssna i iTunes/Podcaster / Acast / Här på webben

***

Vore det skönt att dela tankar och frågor med andra mammor och pappor? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)! Det går såklart att starta en grupp redan innan du får barn.