Nybliven förälder? Så får du en bra start på föräldraledigheten!
Bild: Folio Images

Som nybliven mamma eller pappa känns ofta tiden som föräldraledig oändlig. Kanske ligger ett helt år av ledig tid tillsammans med din bebis framför dig – något som för många både känns härligt och lite skrämmande. Här får du tipsen som ger föräldraledigheten en bra start.

Hitta nivån

Innan bebisen kommer är det lätt att tänka att man kommer ha oändligt med tid som föräldraledig. Planer på att läsa en kurs, måla om gamla möbler eller bygga ny altan är inte ovanliga. När bebisen väl är där inser man att man har just hur mycket tid som helst… och ändå ingen alls! Att vid lunchtid inse att man fortfarande inte har ätit frukost är inget konstigt. Så rådet lyder: var flexibel! Hitta en nivå på vad som passar för dig och din bebis, så att ni båda mår bra och slipper stressa.

Hitta vännerna

Föräldraledigheten blir roligare när man är fler! Så enkelt är det. Att ha andra mammor eller pappor att dela den omvälvande nya vardagen som förälder är guld värt. På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Det är superenkelt att starta en egen mammagrupp eller pappagrupp – det tar bara två minuter!

Hitta ställena

Sätt dig en stund och googla fram vilka aktiviteter och öppna förskolor som finns där du bor. Ofta finns det aktiviteter som passar för små bebisar (läs våra bästa tips här) eller aktivare äldre barn. Det är ett bra sätt att träffa andra föräldralediga – men också ett perfekt tillfälle att ses tillsammans med de nya vänner du träffat via Rulla vagn!

Hitta strukturen

Tycker du att dagarna som föräldraledig ibland känns långa? Det är ingen ovanlig känsla. En hjälp kan vara att hitta en struktur för veckan, så att du har något inbokat varje eller varannan dag. Kanske bestämmer du med din mammagrupp att ni ska ta en promenad varje tisdag och på torsdagarna går du på öppna förskolan. Att träffa andra föräldralediga regelbundet gör föräldraledigheten roligare (här kan du läsa om hur Helle startade en egen mammagrupp och hur Madeleines föräldraledighet blev roligare ihop med elva andra mammor)!

Hitta pauserna

Vissa dagar som föräldraledig är kämpiga. En gnällig bebis i kombination med för lite sömn kan knäcka vem som helst. I de här lägena gäller det att ta tillvara på varje paus. Sätt dig ner och ta en kopp kaffe när bebisen sover, rulla vagn med en bra podd i öronen, låt en barnvakt underhålla bebisen en stund eller bjud över din föräldragrupp på fika och få ny energi.