Nojig för minsta utslag? 7 tillfällen då du faktiskt SKA oroa dig för din bebis!
Bild: Folio Images

Konstiga utslag, feber och hängiga barn som har ont i magen – som småbarnsförälder är det lätt att stressa upp sig över minsta rodnad och förkylning. Ofta i onödan! Vi listar de gånger du faktiskt SKA oroa dig och söka vård.

Artikeln innehåller reklam för KRY

När barn får en infektion eller ett virus reagerar de med hudutslag eller feber. Som nybliven förälder är det lätt att googla febrilt vid varje prick eller hostning, men allt som oftast kan du ta det lugnt. Men givetvis finns det några saker man bör hålla koll på, och rådfråga vården om.

Rebecka Gardell är läkare på KRY listar de tillfällen då du faktiskt inte behöver spela cool förälder: 


1. Bebisen är slö, hängig och lealös

Barn är ofta trötta när febern är på väg upp, men om ditt barn fortsätter att vara slö och inte alls orkar leka som vanligt, så bör du vara uppmärksam. Ett sätt att testa hur illa det är ställt är att ge febernedsättande – om barnet piggnar till och börjar leka och springa runt efter en stund så kan du lugnt avvakta. Om hen däremot inte reagerar på det febernedsättande, utan fortsätter att vara orkeslös och slö, bör du söka vård.

2. Vätskebrist?

Små barn är mycket känsliga för vätskebrist. Från två–tre års ålder kan barn oftast själva förstå och kommunicera att de är törstiga, innan dess behöver du se till att de får i sig vätska (och även när de är äldre kan de behöva en påminnelse då och då). Sök vård om ditt barn har svårt att få i sig vätska, eller har slutat att kissa. Sök vård om bebisen har svårt att få i sig vätska, eller har slutat att kissa.

3. Svårt att andas

Vid alla typer av andningssvårighet ska du söka vård omedelbart. Om barnet har känd astma kan du testa inhalator först, men om besvären fortsätter bör du åka in till sjukhuset.

4. Febern är extremt hög eller ihållande

Feber är, så länge den inte är extremt hög (över 41 °C), inte farlig eller skadlig och behöver vanligen inte behandlas. Men några saker kan vara bra att känna till i på samband med feber. Här är fyra tillfällen då du gör rätt i att söka läkare:

  • Det kan vara normalt att ha feber i upp till en vecka, men om barnet efter 4-5 dagar inte visar några tecken på att ha blivit bättre, så är det klokt att vända sig till vården för råd. Det gäller även om barnet har hög feber i över 24 timmar utan andra symptom, det vill säga om barnet inte är snuvigt, hostar eller verkar sjuk på annat vis.
  • Om barnet har hög feber efter att ni kommit hem från ett tropiskt land, så är det viktigt att söka vård.
  • Vid hög feber i kombination med kräkningar, ljuskänslighet och huvudvärk bör du genast söka vård på en akutmottagning – det kan vara tecken på hjärnhinneinflammation.
  • Vid feber i samband med svullnad runt ena ögat, då det kan tyda på en viss typ av bihåleinflammation som kan innebära fara för barn.

5. En växande ring efter fästingbett

Om det först en vecka eller mer efter ett fästingbett uppkommer en rodnad som växer sig större än fem centimeter i diameter så bör du söka vård, då det kan röra sig om borrelia. (Du vet väl att barn som har fyllt ett år kan vaccinera sig mot TBE, så skriv upp ett familjebesök hos vårdcentralen på to-do-listan!)

6. Prickar som ser ut som små blödningar

De allra flesta prickar är ofarliga, men vad du bör vara uppmärksam på är petekier – små röda utslag som är millimeterstora punktformade blödningar. De kan bero på olika saker, i sällsynta fall en typ av hjärnhinneinflammation, eller en rubbning i blodets förmåga att koagulera. Vi upprepar dock: i sällsynta fall!

7. Vid smärta som inte går över

Om barnet har väldigt ont. Det vill säga inte klagar över lite magont och sedan leker vidare som vanligt, utan har sådan smärta någonstans i kroppen att hen jämrar sig och inte kan fungera som vanligt, och inte hjälps av paracetamol eller annat smärtstillande. Då är det viktigt att ta smärtan på allvar och söka vård.

Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

 


Läkartid på nolltid

KRY
KRY – trygg vård för hela familjen

KRY är en modern vårdgivare med patientens behov i fokus. Hos KRY kan du snabbt få den hjälp du behöver, via video direkt i mobilen. Träffa erfarna läkare och legitimerade psykologer var du än befinner dig, inom bara några minuter – dygnet runt, årets alla dagar. Få hjälp med professionell bedömning och behandling samt recept och sjukintyg eller remiss till vidare vård. Ladda ner appen här!

Artikeln innehåller reklam för KRY