"Min bebis äter bara när hon tittar på Babblarna, är det okej?" – expertens bästa råd!
Bild: Folio Images

Fråga:

“Jag är mamma till en dotter på 9 månader. Vi kämpade länge med att få henne att äta något alls. Varje måltid fick vi sjunga, leka och truga för att få in en enda tugga mat. Hon verkar totalt ointresserad av mat och nästan allt kommer ut igen. För en dryg månad sedan satte vi på Babblarna när hon skulle äta. Hon blir som hypnotiserad vid skärmen. Det är som att hon äter på autopilot och vi kan stoppa in sked efter sked. När vi försöker utan Ipaden gallskriker hon, kniper ihop munnen och vägrar äta. Jag blir så stressad både av situationen och att hon inte äter. Vad ska vi göra?”

Sara Ask, barndietist och expert i Rulla vagn-podden, svarar:

Sara Ask - småbarnsexpert i Rulla vagn-podden! “Jag har jättestor förståelse för den här situationen och den här mamman. För barn som har speciella behov och går i ät-träning kan mat framför skärm vara en del i behandlingen. Men för de allra flesta andra är det bra att inte göra det till en vana. Jag tänker att det här kan vara en liten filur som inte är jätteintresserad av att äta. Människor känner smaker och konsistenser olika starkt, och detta kanske är ett barn som känner detta väldigt starkt. Då kan det vara skönt att bli distraherad av något annat för att det inte ska hända för mycket i munnen. Men problemet är att barnet inte får öva på att äta och känna vad som är lagom.

Det vi vill är att barnen ska känna vad maten smakar, känna att de blir mätta, känna hur det känns i kroppen när man blir mätt och känna när ska jag sluta äta. Alltså någon typ av “mindful eating”. Om man sitter framför en skärm så blir det inte så mindful, utan mer på autopilot.

Föräldrarna skulle kunna fundera kring om det går att göra måltiden intressantare på andra sätt för barnet. Frågor de kan fundera på är: om föräldrarna äter tillsammans med den här lilla tjejen, om finns det något på matbordet som hon verkligen gillar, om hon skulle uppskatta plockmat istället för puré, om är hon hungrig vid måltiden och om hon följer sin tillväxtkurva. Om hon går upp i vikt som hon ska kanske föräldrarna inte behöver vara så oroliga.

Genom att fundera på de här frågorna kan de förhoppningsvis skruva på annat, som gör att matsituationen förenklas. Jag förstår som sagt verkligen deras situation, men jag skulle rekommendera att de försöker ta bort skärmen, iallafall på sikt.”

 


Lyssna på frågor (och kloka svar!) om mat i Rulla vagn-podden!

Lyssna på Rulla vagn-podden!
Alla avsnitt här!

Sara är barndietist med lång erfarenhet från Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Hon är experten som hjälper småbarnsföräldrar att slippa matkrångel och oro för barn som bara vill äta makaroner och ger tips på hur du får din bebis att börja äta. Sara är en av våra småbarnsexperter i Rulla vagn-podden. Den här frågan och många fler kan du lyssna på i vår podcast. 

Lyssna här:
iTunes/Podcaster / Android / Spotify / Här på webben

***

Vore det skönt att dela tankar och frågor med andra mammor och pappor? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)! Det går såklart att starta en grupp redan innan du får barn.