Vilken mat gör bebisar nyfikna på att äta mer? Här är knepen (och recepten)!
Bild: Folio Images

Blir du galen på hur lång tid det tar för din bebis att komma igång med riktig mat? Eller hamnar det mer mat på golvet än i munnen? Det här är knepen (och recepten) för dig som vill göra din bebis mer nyfiken på mat och nya smaker. 

Artikeln innehåller reklam från Ella’s Kitchen

1. Timing is everything

Runt sex månader brukar smakportioner rekommenderas och många föräldrar tar det som en startsignal för att börja med riktig mat. Men… det är bara att inse att bebisar inte alltid ha läst samma tidsplan som vi föräldrar. Vissa bebisar behöver gott om tid på sig för att bli nyfikna på mat. Stressa inte, utan det är helt normalt att vissa bebisar älskar att äta och att vissa behöver mer tid.

2. Ge inte upp!

Bebisar behöver få testa samma smaker om och om igen – ja, vissa smaker minst åtta gånger enligt forskningen. Som förälder är det lätt att ge upp och bara ge sådant som bebisen direkt gillar. Men genom att testa samma smak flera gånger ger du ditt barn chansen att bli en riktig allätare.

3. Låt maten smaka mycket

Ge ditt barn mat med mycket smak. Det finns ingenting som säger att en bebis bara ska äta pressad potatis och annat som knappt smakar något. Våga smaksätta med till exempel parmesan, färska örter eller spännande kryddor!

4. Testa ALLT, men krångla inte till det!

Känner du dig vilsen i grönsaksdisken? Du är inte ensam. Ett enkelt sätt att slippa göra hundra olika varianter av grönsakspuréer är att köpa färdiga klämmisar. Välj produkter utan fruktjuicer och tillsatser – och som givetvis är helt ekologiska. Vi rekommenderar Ella´s kitchen, som bara innehåller rena frukter och grönsaker (precis som om du hade mosat dem själv), men dessutom har de riktigt unika och spännande kombinationer av grönsaker med massor av smak.

Gå med i Ellas kundklubb - få gratis startpaket!
Hos Ella’s kitchen kan du gå med i Ella’s kundklubb. Då får du massor av peppande råd och tips för att göra din bebis smakresa så spännande som möjligt! Dessutom får du hem ett fint startpaket med smakprov och roliga små gåvor

5. Puré och bitar blandat!

Vissa barn älskar puréer medan andra gillar att få hålla maten i handen och prova att äta själv. Puré passar perfekt för att vänja din bebis vid olika smaker och många bebisar gillar att äta mosad mat länge. Men det är också viktigt att testa olika typer av konsistenser för bebisar, och de behöver träna på att svälja bitar (de är ju egentligen bara vana att svälja vätska!). Det går att göra fina stavar av till exempel leverpastej (som ger en bra skjuts av extra järn), mogen avocado, små smörgåsar med jordnötssmör eller kokta grönsaker.

6. Orka kladdet!

Det tar på orken (minst sagt!) att hålla rent efter en liten parvel som gärna kladdar mer på bord och golv än vad som hamnar i munnen. Och det kommer hålla på ett par år! Så se till att göra städningen efteråt enkel. Skaffa en sopskyffel med borste för att slippa ta fram dammsugaren, köp ett bra underlägg för att skydda bordet och byt ut känsliga mattor mot plast som går att tvätta av. Ett litet eget bord som sitter fast på barnstolen kan också göra livet lite lättare för kladdkänsliga föräldrar.

 


Behöver du matinspiration? Läs här!

> Så enkelt gör du egen puré!

Puréer kan du göra på i stort sett samma sätt: koka grönsaken, använd en stavmixer för att mosa och tillsätt smör. Krydda med örter! I början kan du också tillsätta lite bröstmjölk eller ersättning. Häll sedan upp i frystärningsformar och frys in!

 

Förutom de vanligaste grönsakerna som potatis och morot kan du väcka bebisens nyfikenhet med palsternacka, butternutpumpa, broccoli, sötpotatis, ärtor, majs och avocado (gott att blanda med banan!).

> In i ugnen!

Att ugnsrosta grönsaker ger dem ofta mer smak och passar perfekt för den lite större bebisen som vill hålla maten i handen. Perfekta grönsaker att göra stavar av och tillaga i ugn är sötpotatis, pumpa av olika slag, paprika, zuccini och broccoli.

> Lek med fantasin!

När barnet börjar bli lite större kan en lekfull uppläggning vara nyckeln. Här bjuder vi på två riktigt charmiga tips.

 

 

 


Bli kompis med Ella’s Kitchen
– få peppiga tips längs smakresan och ett fint startpaket!

Hos Ella’s kitchen kan du gå med i Ella’s kundklubb. Då får du massor av peppande råd och tips för att göra din bebis smakresa så spännande som möjligt! Dessutom får du hem ett fint startpaket med smakprov och roliga små gåvor. In och registrera dig!

I samarbete med Ella’s Kitchen

Kloka svar om bebisar och mat i Rulla vagn-podden!

Lyssna på Rulla vagn-podden!
Alla avsnitt här!

Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter! Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta och viktkurvor. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. 

Lyssna här:
iTunes/Podcaster / Android / Spotify / Här på webben

***

Vore det skönt att dela tankar och frågor med andra mammor och pappor? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)! Det går såklart att starta en grupp redan innan du får barn.