BVC:s viktkurva — hur nojig behöver man egentligen vara?
Bild: Folio Images

Plötsligt är bajs ett samtalsämne som alla andra. Grönt, svart, alldeles hårt – vad är normalt?! Här har du allt du behöver veta om hur, när och vad din bebis ska lämna i blöjan.

Ett litet barns humör kan vara ett mysterium, och en av ledtrådarna till bebisens mående hittar vi förstås i blöjan. Den första avföringen kallas mekonium och är en svart-brun smet, som ska komma ut under de närmsta dagarna efter förlossningen. Dock inte inne i magen och ut i fostervattnet, som de flesta gravida blir noga informerade om.

Hur ska det se ut?

En bebis som helammar har bajs som är smetigt och kanske lite grynigt, lite skummigt, gult eller gulgrönt och det luktar inte särskilt illa (tycker oftast inte föräldrarna i alla fall…), utan lite syrligt. Barn som äter ersättning brukar ofta ha bajs som är lite mer likt större barns bajs, lite brunare och fastare. Barnets bajs ska däremot inte vara vitt, rött eller svart (förutom det allra första bajset).
– Det är ganska vanligt att det någon gång är en blodstrimma i bebisars avföring. Detta är inte farligt så länge din bebis mår bra, oftast är det ett tunt blodkärl som spruckit. Prata gärna med BVC om ni känner er osäkra, säger barnsjuksköterskan Lisa Västberg (en våra experter i Rulla vagn-podden!). Om blodstrimmorna håller i sig uppemot en vecka, bör man också vända sig till BVC.

… och hur ofta ska det komma?

Ett nyfött barn bajsar ofta efter varje matning och även på natten. Men snart blir det längre mellan de gula blöjorna. De flesta föräldrar är långt ifrån ensamma om att då ställa sig frågan: hur lång tid kan det gå mellan bajsningarna? Hur barnet mår är viktigare att hålla koll på, än tiden mellan bajsningarna.
– Alldeles nyfödda barn bajsar ofta efter varje matning och även på natten. När barnet når ungefär sex till åtta veckor hittar de flesta barn sitt eget bajsmönster. Det kan vara varje dag eller varannan till var tredje dag. Helammande barn kan bajsa med mellanrum upp till tio dagar, säger Lisa Västberg.
Att barnet snart hittat sitt eget bajsmönster har även en till fördel – då bajsar de oftast inte på natten.

Hur vet man då när barnet är förstoppat?

Så länge ditt barn inte är besvärat, eller avföringen är torr och hård, är det ingen fara om det går långt mellan bajsblöjorna. Barn som helammas blir sällan förstoppade. Om bebisen äter ersättning, eller blandar ersättning och bröstmjölk, är det lite vanligare.

Om ditt barn bajsar bara någon gång i veckan, och gör det med stor möda eller ni föräldrar behöver hjälpa till så kan det vara läge att ta upp det med BVC. Håll även utkik efter att barnets mage är uppspänd, att hen inte vill äta, eller verkar ha ont.

Man kan även hjälpa barnet på traven, genom att till exempel försiktigt föra in en termometer i ändtarmen. Testa även att massera barnets mage mjukt i en motsols cirkel, eller tryck mjukt upp barnets knän mot bröstkorgen. Fler tips vid magknip hittar du här.

… eller har diarré?

Det kan vara svårt att avgöra, då bebisars bajs ofta är mycket löst redan. Håll koll på om avföringen ändras så att det blir rikligare, vattnigt och mycket grönare. Precis som vid förstoppning gäller även att hålla ett extra öga på allmäntillståndet – diarré beror ofta på magsjukevirus och då är det viktigt att inte bli uttorkad. Sök vård om bebisen blir slö, inte orkar äta eller slutar att kissa.

Med andra ord…

Vad barnet lämnar ifrån sig i blöjan kan med andra ord se ut på många olika sätt, så länge det inte är just vitt, svart eller rött är i princip det mesta normalt. Det fina är att du kan lita på din bebis – när något är fel märker du det snart på allmäntillståndet.

 


Småbarnsförälder? Lyssna på Rulla vagn-podden!

Lyssna på Rulla vagn-podden!
Alla avsnitt här!

Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter! Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta och viktkurvor. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. 

Lyssna här:
iTunes/Podcaster / Android / Spotify / Här på webben

***

Vore det skönt att dela tankar och frågor med andra mammor och pappor? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)! Det går såklart att starta en grupp redan innan du får barn.