Krångel med påklädning, tandborstning, mat, nattning – ja allt? Så gör du livet lite enklare (mitt i trotsåldern!)
Bild: Folio Images

En dag med ett barn i någon fas av trotsåldern kommer att innehålla ett visst mått av kaos (och ibland total utmattning). Men det finns både knep och smarta strategier för att bespara dig och det lilla viljemonstret i alla fall några av sammandrabbningarna. Här bjuder vi på våra 10 bästa tips!

Artikeln innehåller reklam från Smartphoto

1. För det första: se till att du är mätt

Chokladgömma i vagnen, bananer i fickorna, skötväskan full av drickyoghurt – alla vägar är bra vägar för att förhindra ett blocksockerfall hos dig själv. Här gäller samma regler som i säkerhetsbroschyren på flygplanet: du gör ingen nytta för ditt barn om du inte hjälper dig själv först.

2. Se till att barnet är mätt

Kasta alla kostråd över bord om det behövs. Så länge något slinker in var tredje timme spelar det mindre roll om det är en kanelbulle, ett paket russin eller något som faktiskt har en plats i kostcirkeln.

3. Motivera istället för att tjata

Till slut är både du och barnet trötta på att höra uppmaningen om de sista skedarna frukostgröt. Testa att motivera barnet att göra färdigt till exempel morgonens olika moment med ett roligt spel på kylskåpet (superenkelt att fixa här!) eller ge möjligheten att få sätta upp ett roligt klistermärke när något är klart.

Trotsåldern? Här är knepen som hjälper!
Allt blir så mycket roligare när man får ett klistermärke för allt som går rätt under morgonen eller inför nattningen. Du väljer själv bild och rubrik – och får med massor av roliga robotklistermärken. Beställ här!
Trotsåldern? Här är knepen som hjälper!
Skapa ett peppande spel på kylskåpet! Sådana här roliga kylskåpsmagneter designar du på ett par minuter med bilder på ditt barn – beställ här!

4. Ställ äggklockan

Bråkiga situationer uppstår inte sällan när något skoj ska brytas, för vem vill byta rolig lek mot fiskbullar? Då är äggklockan eller larmet på mobilen din bästa vän, och fungerar förvånansvärt mycket bättre än det vanliga “nu får du plocka undan”-tjatet. Var konsekvent, när klockan ringer så plockar man undan det man håller på med direkt.

5. Ge smarta val

Låt barnet vara med och bestämma, men bara om valet står mellan två precis lika bra alternativ. Den blå mössan eller den röda? Pyjamas eller tandborstning först?

6. Lura med en lek

Ibland är logiska argument till varför det är viktigt att promenaden till förskolan inte ska ta 1,5 timme bortkastat. Då är istället en springtävling på sin plats. Och vem i familjen får egentligen på sig skorna snabbast?!

7. Förbered barnet en gång till. Och en gång till!

Gör klart redan från början vad som kommer att hända härnäst, särskilt i de situationer när bråk ofta uppstår. Klargör innan ni går in i mataffären att “nu ska vi gå in i affären, och vi ska inte köpa någon glass”, eller redan i trapphuset att “när vi kommer hem ska vi först äta mellis, sedan kan vi bygga tågbana”. När en lek ska avslutas, var konkret, “vi hinner gömma oss tre gånger till, sedan är det dags att sätta sig vid bordet”.

8. Tillåt er några fler “jaja”

Jaja, idag har vi pyjamaströja på förskolan” (ni är i alla fall på förskolan!), “Jaja, idag blev det macka till frukost, lunch och middag” (det blev i alla fall middag!).

9. Ta inte varje strid

Att välja sina strider är ett slitet uttryck av en anledning – ingen kan, eller bör, utkämpa dem alla. Det viktigaste är att barnet kommer i säng (ungefär) vid den tid du har sagt, sedan är det kanske mindre viktigt att pyjamasen är en prinsessklänning, sängen är full av legogubbar eller att fötterna ligger på huvudkudden.

10. Sätt upp en gräns – och håll den!

“Om du sprutar en gång till på lillebror med vattenpistolen så kommer vi att ta den ifrån dig” kommer aldrig ta skruv om vattenpistolen aldrig försvinner. Förklara lugnt och sansat konsekvenserna, och visa att de (inte för många, men viktiga) regler ni har menar ni allvar med.

***

Vill du har fler tips? Missa inte artikeln Trotsåldern? Åtta enkla sätt att undvika utbrotten (iallafall ibland!)

***

Hos Smartphoto kan du framkalla bilderna precis som du vill. Med koden RULLAVAGN40 får du dessutom hela 40 procent rabatt på din första beställning (gäller till och med 30/12 2018). Bra va?!

Artikeln är ett samarbete med Smartphoto