Kan min bebis sova i eget rum? JA! säger forskarna
Bild: Folio Images

Vill du testa att låta bebis sova i eget rum? Enligt en amerikansk studie kan du låta ditt barn sussa sött i rummet bredvid redan från 4 månaders ålder (!) och veta att barnet till och med sover bättre.

I Sverige är den allmänna rekommendationen att spädbarnet sover i egen säng och i samma rum som föräldrarna de första 3-6 månaderna för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Men den här forskningen menar att redan efter 4 månader kan man börja vänja barnet vid att sova i eget rum. Och efter 6 månaders ålder är det till och med bättre än att sova i samma rum som sina föräldrar.

45 minuter längre sammanhängande sömn

I studien deltog 230 förstagångsmammor som fick svara på frågor kring hur deras barn sover. Det visade sig att barn som var fyra månader gamla och inte sov i samma rum som föräldrarna i genomsnitt fick 45 minuter längre sammanhängande sömn än de som delade sovrummet med föräldrarna.

Läs också våra bästa app-tips (som bland annat kan få bebis att somna på sekunden!)

Vi tycker: Testa er fram och hitta ert sätt!

Studien bygger på mammornas egna upplevelser och inte på fysiska mätningar. Det handlar såklart – och som alltid – om vad som känns bäst för dig och ditt barn. För vissa känns det jättejobbigt att inte ha barnet i samma rum, medan andra vill börja vänja barnet vid att sova ensam så fort som möjligt. Summan av kardemumman är alltså: det som gör att ni får sova allra mest om natten vinner!


Så vänjer du ditt barn vid att sova i eget rum

Kan min bebis sova i eget rum? JA! säger forskarna
Bild: Folio Images
  • Steg ett är såklart att barnet ska känna sig trygg och sova gott i sin egen säng. Om barnet har sovit i egen säng från start blir det en mer naturlig övergång till eget rum. Ta det steg för steg så att inte omställningen blir för stor för barnet.
  • Använd gärna samma säng, med samma lakan och samma gosedjur – allt som ditt barn förknippar med trygghet. Till stor del handlar det om dofter som påminner om dig. Därför kan du även testa att exempelvis lägga en av dina t-shirtar eller tröjor nära barnet.
  • Börja med att låta barnet få ta sina vilostunder i sitt nya rum – på så sätt vänjer sig barnet vid miljön successivt. För ett barn är det mycket nya intryck, dofter och ljud!
  • Ha samma nattningsrutin som alltid. Rutiner skapar trygghet och lugn – punkt slut. Här kan du läsa mer om hur ni på bästa sätt hittar era egna rutiner som fungerar!
  • Bonus! Det kan för din egen skull vara bra att bebisen har slutat äta nattetid innan ni testar eget rum, annars blir det mycket springande på natten (!).

 


Lyssna på frågor (och kloka svar!) i Rulla vagn-podden!

Lyssna på Rulla vagn-podden!
Alla avsnitt här!

Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter! Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta och viktkurvor. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. 

Lyssna i iTunes/Podcaster / Acast / Här på webben

***

Vore det skönt att dela tankar och frågor med andra mammor och pappor? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)! Det går såklart att starta en grupp redan innan du får barn.