Så får du större plånbok som småbarnsförälder
Bild: Folio Images

Tänker du på aktier när du ammar? Tänker du mer på sömn än sparande? Joel Bladh, författare till nya boken ”Bygg en förmögenhet – fixa familjens ekonomi”, vill få småbarnsföräldrar att inse att de kan bli miljonärer. Möt tvåbarnspappan som vet hur du skapar ”familjoner” på kontot.

Hej Joel! Vilken är det vanligaste ekonomiska misstaget som småbarnsföräldrar gör?

– Många ställer redan från början sig in på att ”nu blir det jobbigt, nu kommer vi ha riktigt ont om pengar”. Samtidigt rusar utgifterna ofta iväg, eftersom många inbillar sig att ”vi måste ha det allra bästa och köpa allting nytt”. Jag upptäckte att föräldraledigheten istället var en perfekt chans att få koll på familjens ekonomi. Se det som en utmaning. Alla nyblivna föräldrar borde fråga sig: Vad lägger vi egentligen våra pengar på? Vilka nya sparsamma vanor skulle göra att pengarna räcker längre? Och vilka kostnader kan vi enkelt sänka? Byt till ett elbolag eller försäkringsbolag som kostar dig mindre, och använd jämförelsetjänster för att kunna omförhandla dina lån. Dessutom kan småbarnsföräldrar fundera hur de kan skapa andra sidoinkomster; sälj av kläder och prylar, eller hyr ut ditt boende på Airbnb när du reser bort till exempel.

Så småbarnsföräldrar borde kunna spara mer, menar du?

– Absolut. Nyblivna föräldrar har större möjligheter att spara än vad de många gånger tror. Mitt råd är att sätta upp ett långsiktigt mål. Vad drömmer ni om som familj? Att kunna resa varje år? Att kunna vara lediga varje fredag? Att köpa ett hus? Med ett tydligt och lockande mål blir det lättare att bry sig om sina pengar.

I din bok rekommenderar du att spara i aktier och fonder. Räcker det inte att med att spara på ett vanligt konto?

– Det beror på hur mycket du vill att dina pengar ska växa. Att sätta pengarna på ett vanligt sparkonto ger nästan ingenting. Istället rekommenderar jag att du sätter dina pengar i arbete genom att spara i aktier och fonder. Om du har ett långsiktigt mål har du tid att vänta och se pengarna växa. Sett över många år ger aktier och fonder bäst avkastning, och risken att förlora pengar minskar om du fördelar äggen i flera korgar. Till exempel är så kallade indexfonder ett bra alternativ om du inte själv vill välja aktier. De har låg avgift, några är helt avgiftsfria. Köp kontinuerligt så minskar risken, och går börsen ner kan du köpa billigare nästa månad. Det är även viktigt att låta dina sparpengar stanna på börsen i minst fem-tio år, gärna längre. Långsiktighet är a och o, och som förälder får man ju ett långsiktigt perspektiv – du ska vara förälder hela livet!

Så, vilket är huvudbudskapet i din bok?

– Att det inte är så himla komplicerat att ta kommandot över sin privata ekonomi. Och att föräldraledigheten är ett utmärkt tillfälle att börja tänka på sparande och hur pengar kan bidra till att du kan uppfylla drömmar och mål för din familj. Med boken vill jag peppa och inspirera småbarnsföräldrar att det är fullt möjligt att bygga ”familjoner” på bankkontot.

Joels tre bästa pengaråd till småbarnsföräldrar

1.  Prata om pengar – skaffa er koll. Gör en budget över hur det ser ut nu. Var tar pengarna vägen?

2. Sätt ett mål tillsammans – och börja spara för att nå dit. Öppna ett investeringssparkonto där ni sätter in öronmärkta pengar så snart ni får lön eller föräldrapenning.

3. Tänk på familjen som ett företag – skapa en ekonomisk stabilitet. Avstå ”onödiga inköp” och låt pengarna växa i aktier och fonder istället.


Joel BladhJOEL BLADH

Namn: Joel Bladh
Ålder: 38 år
Bor: Aspudden i Stockholm.
Familj: Fru Ulrika och två barn, Selma 5 och Albin 3 år.
Gör: Förutom författare, teknikkonsult inom vattenområdet.
Aktuell med: Boken ”Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi”
Blogg: www.byggenformogenhet.nu