Jakten på den perfekta julen? Så slipper du stressen och konflikterna!
Bild: Folio Images

I takt med att julen närmar sig stiger också förväntningarna på att traditioner ska följas, alla i familjen ska komma överens och allt ska vara perfekt. Stressad? Du är inte ensam! Här ger samtalsterapeuten sina bästa råd för att du ska slippa konflikter – och istället hitta julfriden.

Hej Lisbeth! Du har jobbat som samtalsterapeut i 10 år och träffar många som är stressade inför jul. Vilka är de vanligaste konflikterna?

– Ja, innan jul ökar ofta antalet som hör av sig till mig och vill ha hjälp – främst kring den ångest som julen dessvärre kan skapa.Vanliga frågor som familjer brottas med kan vara: Vem ska vi ska välja att vara hos på julen? Hur ska jag hantera de höga förväntningarna? Hur ska jag orka och hinna att ha allt perfekt hemma? Hur ska pengarna räcka till mat och julklappar?

Många blir stressade av känslan att alla i släkten måste bli nöjda. Varför känner vi så?

– Förväntningarna från våra egna föräldrar kring hur julen ska firas skapar ofta dåligt samvete hos oss. Ofta pratar vi inte om förväntningarna som finns, utan tar dem för givna. Det kan vara en omöjlighet att få alla dessa viljor att samspela en så laddad dag som julafton! Mitt tips är att man istället funderar innan firandet på vilka önskemål som finns och pratar om det. Kanske blir du förvånad över att svärmor inte alls tycker att det är nödvändigt med ett överdådigt julbord, utan tycker att det viktigaste är att ha gott om tid att leka med barnbarnen och deras julklappar.

Har du något konkret tips för att undvika konflikter i jul?

– Var närvarande! När vi är närvarande med alla våra sinnen varvar vi ner. Det minskar risken för konflikter. Dessutom kommer vi också att minnas de fina stunderna bättre.

Men om konflikten är ett faktum, vad gör man bäst?

– Om du blir besviken på något under julen: berätta det! Om du redan innan pratat med din familj om dina förväntningar har de lättare att förstå din besvikelse. Om du lägger locket på finns risken för en explosion när man minst anar det.

 


Bästa tipsen: så får du en lugn och skön jul

Jakten på den perfekta julen? Så slipper du stressen och konflikterna!

  • Börja med att fråga dig själv vad DU vill och vem DU helst vill tillbringa julen med. När du tänkt igenom varför du gör vissa val kommer det också bli enklare att stå ut med till exempel en tjatig moster om det innebär att du får umgås med andra släktingar som du tycker om.
  • Bestäm i god tid ett upplägg för julen som känns rättvist – till exempel att fira varannan jul eller att dela upp firandet på olika dagar. Ta bort stressen att träffa alla just på julafton och få istället lugn och ro att njuta av firandet. Dessutom älskar barnen att få fira om och om igen!
  • Våga bryta traditionerna! Nu är du vuxen och har rätt att skapa dina egna traditioner. Sänk förväntningarna på ”allt” som ska göras och välj det som känns extra viktigt för att du ska få julkänsla.
  • Undvik konflikter och outtalade förväntningar genom att i god tid fundera igenom hur du vill att julen ska bli, exempelvis när det gäller antalet paket eller vem som ska laga vilken mat. Dela med dig av dina tankar till familjen och ge andra chansen att också få fundera!

 


LISBETH OLOFSSON

Ålder: 60 år
Bor: Lidköping
Jobbar som: Samtalsterapeut med egen mottagning
Bästa tipset inför jul: Var närvarande och ge dina barn den mest värdefulla julklappen som finns – fina minnen!

 

***

Rulla vagn är det enkelt att hitta andra mammor och pappor att umgås med under föräldraledigheten. Sök efter en grupp på din ort – eller starta en egen pappa- eller mammagrupp!