Genom Rulla vagn fick Helle kontakt med tretton andra mammor

Helle fick kontakt med andra mammor via Rulla vagn

Helle Forsman, nybliven mamma till Jack, befarade att hon skulle bli lite uttråkad under mammaledigheten – men så har det verkligen inte blivit. De många kontakter hon har fått genom sin mammagrupp på Rulla vagn har för henne gjort föräldraledigheten roligare.

Hur kom det sig att du startade en grupp på Rulla vagn?

– Jag ville nog slippa bli rastlös, tror jag. Många av mina vänner har inte barn ännu, och BVC erbjöd inte någon mammagrupp, så jag letade efter ett sätt att träffa nya vänner. Jag såg något på Facebook om att Rulla vagn precis hade dragit igång. Jag hade inte tänkt starta en grupp, utan kollade först om det fanns någon där jag bor. Det fanns många grupper i Göteborg redan, men ingen just i mitt område; det var jätteenkelt att starta en egen mammagrupp.

Har du hittat andra mammor att umgås med?

– Ja, jättemånga! På vår första träff – en mysig utomhusfika på kafé en vårdag – var vi fem mammor som sågs för första gången. Det var verkligen jättetrevligt, och alla ville prata om sina förlossningar och sin tid på BB, alla ville bearbeta det och ventilera sina tankar och frågor. Vi hade först en chatt-tråd på Facebook, men rätt snart var det någon som föreslog att vi skulle ha en Facebook-grupp istället. Idag är vi 14 (!) mammor som är med i den gruppen, och vi har redan setts rätt många gånger. Alla är i samma ålder, och har barn som är ungefär lika gamla. Vi går promenader och fikar – mycket kaffe och fikabröd blir det! – och så har vi varit på picknick och bjudit hem varandra. Nu under sommaren blir det säkert att vi åker till stranden tillsammans. När man bor i lägenhet längtar man ofta till en svalkande plats där det fläktar lite.

Hur upplever du det så här långt att vara mammaledig?

– Det är helt fantastiskt! Jag trodde att mammaledigheten skulle bli rastlös och tråkig, men det har varit motsatsen. Det blir vad man gör det till. Att få ett barn i sig är ju fantastiskt, men det är så skönt att också få träffa andra föräldrar och snacka. Dagarna går snabbare då, och jag tror att barnen också mår bättre av att få vara med i sammanhang där det finns både andra föräldrar och andra barn. Jag är så himla nöjd med det kontaktnät jag har idag, det finns alltid någon i gruppen som vill ses, så någon BVC-grupp behöver jag inte.

HELLE FORSMAN

Ålder: 29
Mamma till: Jack, 4 månader (född i februari 2016)
Bor: stadsdelen Johanneberg i Göteborg
Jobbar som: låg- och mellanstadielärare på Svartedalsskolan
Bästa föräldraledigtipset: Träffa andra föräldralediga! Det är inte så viktigt vad ni gör, det viktigaste är att få prata av sig och göra saker ihop.

***

Rulla vagn är det enkelt att hitta andra mammor och pappor att umgås med under föräldraledigheten. Sök efter en grupp på din ort – eller starta en egen pappa- eller mammagrupp!