Mamtreprenören Lisa mixar mammaledighet med start-up

Lisa Evertsson Norrevik

Vissa tycker att det är ett heltidsjobb i sig att ta hand om ett litet barn. Andra skulle bli uttråkade om de inte fick ha dubbla jobb. Möt Lisa Evertsson Norrevik, trebarnsmamma och app-skapare – en sann mamtreprenör som tar med sonen på affärsmöten.
– Det går över förväntan – för det mesta, säger Lisa.

Hur hittade du till Rulla vagn?

– Gustav, som är tre månader, är mitt tredje barn, och med de tidigare har jag varit med i en föräldragrupp på BVC. Den här gången fick jag ingen sådan fråga, och när jag var där en av de första gångerna under sensommaren tänkte jag ”jag kommer bli rastlös om jag inte får träffa andra föräldrar; det borde finnas en app för det”. Så såg jag en lapp på anslagstavlan om Rulla vagn, och gick hem och kollade upp sajten. Jag startade en grupp direkt.

Vad hände sedan?

– Det gick ett par dagar, och så började jag få mejl. Jag var snart ute och promenerade med en annan mamma, och det kändes bara jättekul. Snart ramlade det in fler och fler, så jag startade en Facebook-grupp, dit jag slussade in de som mejlat mig. Nu är vi nio mammor som använder gruppen för att bestämma träff och för att diskutera frågor. Det är så smidigt att man kan skapa ett event, till exempel för en promenad, så bestämmer man var och när – och så får man en påminnelse samma dag. Men det är sällan vi ses allihopa. Fyra är egentligen rätt lagom; är vi fler får vi inte plats på trottoarerna, haha. Det är också skönt att jag som startat gruppen inte behöver rodda med allt. Ibland träffas de andra i gruppen också när jag inte kan.

Vad pratar ni om på era rulla-vagn-promenader?

– Allt möjligt! Eller, i början vill alla ”prata av sig” om sin förlossning, sin graviditet och vilken fas deras och andras bebisar är i just nu. Men rätt så snart kom vi in på andra ämnen; vi pratar om annat i livet, vi pratar jobb, tipsar varandra om podcasts och serier, och lånar böcker av varandra. De flesta i gruppen har barn som är 3-5 månader, så det blir många promenader och många fikastunder; barnen sover mest, så vi mammor har massor med tid att prata med varandra.

Men du hinner också driva företag under mammaledigheten. Berätta.

– Vid sidan av mitt vanliga heltidsjobb har jag startat StorySpot, som är en app för att dela med sig av podcasts kopplade till specifika platser. Du kan spela in egna berättelser, eller lyssna på andras. Det blir ett sätt att i dina öron upptäcka världen omkring dig.

Hur har det funkat att kombinera företagande med mammaledighet?

– Både bra och dåligt. Jag har mer tid över till StorySpot nu än när jag jobbade heltid. Jag skulle nog inte greja att ”bara vara föräldraledig”; jag behöver något att tänka på och fnula med för att inte bli uttråkad. Men det går inte att planera sin tid; man får verkligen anpassa sig efter sitt barn. Och det gäller att hitta en sund balans mellan att vara föräldraledig och att vara företagaren som sitter och mejlar folk. Då är det bra att ha andra att vara föräldraledig tillsammans med, då är det fokus på det. Jag tycker annars att mammaledigheten är en perfekt tid i livet att testa en idé man gått och burit på. Du blir väldigt fokuserad, eftersom du aldrig vet riktigt hur mycket tid du får jobba innan barnet vaknar. Och det blir inte heller samma allvar; eftersom du får föräldrapenning behöver du inte få ihop till en lön till en början. Jag gillar att vara mamtreprenör – ja, det kallas faktiskt så!

LISA EVERTSSON NORREVIK

Ålder: 36 år
Mamma till: Gustav, 3 månader (född i augusti 2016) och till Alfons, 9 år och Elliot, 7 år
Bor: Hägersten utanför Stockholm
Jobbar som: kommunikatör och entreprenör
Bästa tv-serie-tipset: Game of Thrones (alltid!) och Call the Midwife (som föräldraledig)
Bästa föräldraledigtipset: Gör saker för din egen skull, inte för barnet, för en bebis räcker ju kontakten med sina föräldrar. Ha kul och njut, helt enkelt!

***

Rulla vagn är det enkelt att hitta andra mammor och pappor att umgås med under föräldraledigheten. Sök efter en grupp på din ort – eller starta en egen pappa- eller mammagrupp!