Sommaren bjuder inte alltid på solsken och glass som smälter i skuggan. Vilken tur för oss att Göteborg är frikostigt vad gäller stimulerande besöksmål. Här tipsar vi om fem av dem som är perfekta för dig med små barn, och som befinner dig på västkusten.

Artikeln innehåller reklam från Världskulturmuseet

1. Koraller, fiskar och fartyg på Sjöfartmuséet

Bild: Sjöfartsmuseet

Regnar det igen? Om du inte är alldeles supertrött på allt som har med vatten att göra, ta en tripp till Sjöfartsmuséet! Här väntar tre våningar med utställningar om livet under, vid och ovan vattenytan. Skåda korallrev, färgstarka fiskar och sjöhästar. Här finns också Knattegatt, ett lekrum för de minsta med både fartygsvrak och gosiga mjukisdjur. Blir ni hungriga finns ett café, och på tredje våningen finns en matplats där du kan värma medhavd mat.

2. Leklust på Världskulturmuseet

Världskulturmuseet
Bild: Världskulturmuseet

Ett av våra favoritställen är Världskulturmuseet. Hit är alla välkomna för en kreativ och lekfull stund på utställningen Tillsammans. Utställningen handlar om det fina, roliga och svåra med att göra saker tillsammans, och utifrån olika teman finns här kreativa ytor för barn i alla åldrar. För de små finns det ljusspel att fascineras av, skulpturer att klänga på och mjuka ytor för vila och lugn. Har du större barn kan de experimentera med skuggspel, undersöka mörka gömmor och leka charader. Dessutom finns det danser du kan öva på från världens alla hörn! Här finns verkligen något för alla, och både du och ditt barn kommer leka och lära med både hjärtat och hjärnan. Som sagt, en favorit.

3. Extra mycket Göteborg på Göteborgs Stadsmuseum

Bild: Göteborgs stadsmuseum

Vill du lära dig mer om Göteborgs historia, nutid och framtid? Då ska du ta dig till Göteborgs Stadsmuseum. Här finns det plats för lek och bus. Ta hissen upp till Barnens museum och upptäck ett Göteborg i miniformat. Här kan ni åka spårvagn, gunga i Eriksbergskranen och snurra på pariserhjulet. Det finns också gott om ytor för att äta medhavd mat (finns micro) och även en stor toalett med skötbord.

4. Läslust för de minsta på biblioteket Miini

Föräldraledig i Göteborg? Ultimata att-göra-guiden!
Bild: Stadsbiblioteket

Har du också en lässugen liten där hemma? Då är Biblioteket Miini på Göteborgs Stadsbibliotek platsen för er. Parkera barnvagnen på den stora barnvagnsparkeringen, ta av er skorna (här är det strumpor på skön heltäckningsmatta som gäller!). På Miini är det så där mysigt som det bara kan vara på ett välstrukturerat bibliotek. Botanisera bland hyllorna som är fyllda med böcker i alla former, för olika åldrar och på olika språk. Slå er ner i ett hörn eller bara mitt på golvet. På Miini kan du sitta en lång stund och läsa eller leka med ditt barn. När ni är nöjda kan ni passa på att fika på caféet en trappa upp.

5. Se upp för dinosaurier på Naturhistoriska Muséet

Bild: Goteborg.com

Tycker ni att dinosaurier, rymden eller vilda djur är spännande saker är det på Naturhistoriska Muséet ni ska tillbringa en regnig sommardag. Även om människan så klart är supercool, brukar de flesta små tycka att dinosaurier är något mäktigare. På Naturhistoriska finns massor av spännande grejer som rör dinosauriernas tid på jorden. Bland annat ligger det en Psittacosaurus och sover mitt på muséet, inte helt otippat är just denna oerhört fascinerande (och spännande, den rör nämligen lite på sig…). Här finns också världens största film- och planetarieupplevelse, där du kan få följa med till platser du bara fantiserat om tidigare. Här är det fri entré till alla utställningar (vissa av specialevenemangen och aktiviteterna kostar).

I samarbete med Världskulturmuseet