"Hur får jag min treåring att sova i sin säng hela natten?" – expertens bästa råd!
Bild: Folio Images

Fråga:

Hej!
Min son 3,5 år somnar i sin säng, men vaknar alltid en gång på natten och somnar först om efter att vi lyft över honom till vår säng. Hur får vi honom att sova kvar i sin egen säng hela natten?

***

Hanna Bergenkull, sömncoach och expert i Rulla vagn-podden, svarar:

Hanna Bergenkull - Rulla vagn-poddenMånga barn i den här åldern befinner sig i slutet av trotsåldern, men det varierar givetvis från barn till barn. Trotsåldern startar ofta i 2,5-årsåldern, så jag utgår i mitt svar att det här har pågått ett tag. I den här perioden är det mycket som händer i hjärnan hos barnen, så man kan behöva lite extra stöd från sina föräldrar

Jag rekommenderar att man låter barnen komma och krypa ner hos en förälder i sängen. Sedan låter man barnet ligga och tanka” närhet en stund hos sin förälder i kanske 5-10 minuter. Därefter säger man “Nej, nu går vi tillbaka till din säng. Den är ju så mysig och du sover så bra där. Och vet du, jag sover faktiskt bäst när jag får sova själv i min säng också.”. 

Det händer ofta att barnet kommer tillbaka flera gånger under natten. Det kan vara intensivt och jobbigt i perioder. Då gäller det att orka att upprepa proceduren och konsekvent låta barnet “tanka” närhet och sedan leda tillbaka till den egna sängen. Man får påminna sig om att det är en långsiktig lösning, även om klockan är fyra på natten och man är jättetrött.

 


Lyssna på sömncoachen Hanna i Rulla vagn-podden!

Lyssna på Rulla vagn-podden!
Alla avsnitt här!

Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter! Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta och viktkurvor. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. 

Lyssna här:
iTunes/Podcaster / Android / Spotify / Här på webben

***

Vore det skönt att dela tankar och frågor med andra mammor och pappor? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)! Det går såklart att starta en grupp redan innan du får barn.