Hinna vila på semestern? 7 superknep för trötta småbarnsföräldrar (som förtjänar en paus)!
Bild: Folio Images

Semester-vaddå, sa du? Sedan familjen blev större är ordet semester inte vad det brukade vara. Det är (minst sagt) intensivt att vara hel-ledig med barn under semestern. Här är knepen som gör att du får en paus – och hinner med relationen till din partner OCH dina vänner. 

Artikeln innehåller reklam från Bugaboo

1. Koppla från och koppla av…

Idag är vi ständigt uppkopplade, nästan på ett läskigt sätt. Bekvämligheten att alltid ha alla uppdateringar i handen gör det tyvärr också lätt att se förbi den stress pushnotiser och nära vänners se-så-härligt-vi-har-det-på-semestern-bilder kan skapa. Både i vardagen och under semestern. Verkligheten som småbarnsförälder tar som bekant inte semester bara för att ni gör det. Men här är ett tips: Koppla från. Logga ut. Gör det bara. Världen går inte under. Bestäm var i ert hem ni parkerar telefonerna, och lägg dem där. Ni klarar det! Plocka istället fram den där gamla kortleken, det där kina-schacket eller Yatzy-spelet med udda tärningar och passa på att njuta av varandras sällskap mellan fyra ögon när barnen sover.

2. Packa för paus

Sover ditt barn fortfarande på dagen är dagsvilan ett utmärkt tillfälle att få en stund på tu man hand. Med koll på väderprognosen och rätt packning kan en förmiddagspromenad förlängas till en romantisk parklunch och övergå till utomhusmys resten av dagen (perfekt att falla tillbaka på när höstmörkret kommer krypande!).

3. Upptäck din stad på nytt

Om du är som de flesta andra följer förmodligen barnvagnspromenaderna samma gator och stråk. Passa på att hitta nya vägar nu när semestern ändå ger er lite extra tid. Kanske har ett nytt favoritfik öppnat bara några kvarter bort? Eller kanske ska ni äntligen gå en promenad runt den där sjön som alla vänner instagrammar från? Med en vagn som klarar flera underlag (vår favorit här!) – asfalt, kullersten och skogsväg – står egentligen inget i er väg för att upptäcka staden på nytt.

Här kommer fyra tips som gör en heldag ute med kids lite skönare: 

Redo för utflykt! 1. Bugaboo Donkey2 / 2. Breezy Solsufflett / 3. Breezy sittdyna / 4. Mammoth bag

4. Sommaren är den bästa dagen på året – var redo

När vintern är så lång och kall som årets vinter var är det lätt att längtan efter sommaren blir väldigt stor. Du scrollar tillbaka till fjolårets soliga dagar och drömmer om fler magiska uteluncher och grillkvällar. Men i år kanske du har fler än dig och din partner att ta hänsyn till? Kanske en liten som ska må bra i värmen, sovandes i vagnen eller busandes på en filt, och tycka att det bästa med solen nog ändå är att sitta i skuggan? Släpp förväntningarna på att semestern ska vara som innan barn. 

5. Våga be om barnvakt

Det säkraste sättet att få egentid med varandra är förmodligen att boka barnvakt. Det ger er möjlighet att förbereda en speciell dag eller kväll tillsammans, med fokus bara på varandra. Försök att koppla bort det dåliga samvetet, för stunden din barnvakt får tillsammans med ditt barn är nog många gånger också en energiboost för barnvakten. Dessutom är det ett tillfälle för barnet att komma närmare någon som betyder mycket för er. Win-win-win?

6. Ta tid att stärka andra relationer med

När ni är mitt uppe i småbarnslivet kretsar hela världen kring det ni har nu. Och så ska det vara. Men då och då kommer de flesta av oss på att det fanns ett annat liv innan blöjor och torkisar och en helt annan vänskapskrets än den som uppstått efter föräldragrupper och babyaktiviteter. Se till att ge varandra tid att stärka också dessa relationer: de till gamla vännerna. Skulle det mot förmodan vara svårt att ge varandra tid till att umgås barnfritt i gamla vänners lag, ta då en titt på tips nummer 2.

7. Dela på markservicen

En semester som småbarnsförälder innebär fortfarande tvättberg och diskhögar som hopar sig. Men det semestern för med sig är bättre förutsättningar att dela på sysslorna. Prata igenom vad ni skulle vilja ha avlastning med – åt båda håll – och unna varandra lite extra paus i vardagssysslorna.

I samarbete med Bugaboo