Bild: Folio Images
Bild: Folio Images

Skiner solen? Lockar stranden? Ta med dina nya föräldrakompisar och alla barnen och plaska tillsammans. Här är de bästa tipsen för en lyckad dag i sanden och vattenbrynet.

***

Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige andra mammor och pappor att åka till stranden med. Redan nu finns över 500 startade grupper. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)!

***

INNAN STRANDEN

Packa och planera dagen innan
En lyckad dag på stranden börjar dagen innan. Snacka ihop er om vilken strand det blir, när ni åker och vem som tar med vad. Se till att ha packat så mycket som möjligt, så att du är startklar nästa dag. Ta på badkläder under, och smörj in ditt barn (om han/hon är över 1 år) och dig själv med solskyddskräm redan hemma, så får ni en flygande lekstart på stranden. Tänk också på:

Var åker vi?

 • Om era barn fortfarande mest ligger i vagnen eller kryper på filten: välj klippor (om ni vill). Om barnen har börjat gå: välj sandstrand alla dagar i veckan.
 • Välj en strand som är bred och där det är långgrunt. På en bred strand är det lättare att ha uppsikt över ditt barn, och också lättare att ”breda ut sig”.
 • Kolla (om möjligt) så att det finns toalett med skötbord och tillgång till vatten nära stranden. Kommunala badplatser brukar vara duktiga på att upplysa om det finns toaletter med skötbord. Här hittar du listor över kommunala/publika badplatser i Stockholm, badplatser i Göteborg och badplatser i Malmö.

När åker vi?
Hitta den bästa stranden som ligger nära; lägg inte en massa onödig tid på att ta er dit (att komma fram är det kuliga). Sikta också att ge er iväg tidigt, innan den stora anstormningen av folk når stranden. Ofta ”räcker” det med ett par timmar på stranden, och det kan vara skönt att vända hemåt i god tid. Tänk också på att solens strålar är som starkast mellan klockan 11 och 15, så försök att hålla ditt barn så mycket som möjligt i skuggan då.

Vem tar med vad?
En bra grej med att vara flera föräldralediga som åker tillsammans är att alla inte behöver ta med allt. Dela upp uppgifterna istället; någon kan fixa kaffe och ta med vatten till alla, någon annan kan fixa mackorna och ta med ett strandtält med plats för alla barnen. Gör upp vem som tar med vad, så slipper nu kånka dubblett-packning i onödan.

Här är en checklista på grejer som är bra att ha med:

 • Badkläder med uv-skydd
 • Solhatt
 • Solskyddskräm (både till vuxna och barn)
 • Filt
 • Vatten
 • Kaffe (viktigt!)
 • Mackor (eller annan mellanmål/lunch som passar alla)
 • Frukt/grönsaker
 • Våtservetter
 • Blöjor
 • Strandtält (med uv-skydd) eller parasoll
 • Strandleksaker (spade, hink, boll till exempel)

***

PÅ STRANDEN

Det viktigaste först: säkerheten framför allt
Det här kan (och bör) sägas igen och igen: håll uppsikt på ditt barn. Håll uppsikt på ditt barn.Håll uppsikt på ditt barn. Den tragiska sanningen är att varje år dör i genomsnitt nio barn i drunkningsolyckor; ofta går det fort och sker tyst. Se till att siffran nio blir siffran noll.

Leka först, äta senare
När ni kommer fram till stranden brukar barnen utan undantag vilja springa iväg och leka BUMS. Om du har klätt på badkläder och smörjt in med solskyddskräm redan hemma kan ni börja leka direkt. Barn älskar att plaska i strandbrynet, eller sätta sig där och leka med hink och spade. Att hälla vatten i vattenkvarn eller kladda med sand i sil är en höjdare! Delta i leken och bygg sandslott ihop, gräv djupa dammar och slingriga kanaler. För barn med mycket spring i benen är det toppen att ha med en boll (strandboll, fotboll eller badboll). För barn som är mer stillasittande är några leksaker att greja med i uv-tältet guld.

Solkräm och uv-kläder på
Kom ihåg att smörja in ditt barn med solskyddskräm. Barn under sex månader ska inte använda solskydd, och ska inte heller vistas i solen. Det bästa är att låta ditt barn (över sex månader) leka i heltäckande, tunna uv-kläder och solhatt – och ha solskyddskräm på de delar som kläderna inte täcker. Här kan du läsa mer om vad Vårdguiden rekommenderar vad gäller små barn och solskydd.

Nu är det mat!
Efter en stunds lek är det läge att fylla på med energi, både i forma av mat och dryck. Tänk på att alla behöver dricka extra mycket vatten när det är varmt. Du kan också tänka på att amma eller flaskmata lite oftare än vanligt. Ta med extra vatten (och våtservetter), det kommer med stor sannolikhet att behövas.

Igen: ha alltid uppsikt över ditt barn. Och ha en riktigt härlig dag tillsammans på stranden!