Bästa relationsråden för nyblivna föräldrar
Bild: Folio Images

Att bli föräldrar är för många helt fantastiskt. Men det kan också vara chockartat, omtumlande och påfrestande; parrelationen sätts på prov. Vad ska man tänka på för att undvika gräl-fällorna under barnets första år? Här ger Mats Linde, föreläsare och föräldrautbildare med 30 års erfarenhet, sina bästa råd till blivande och nyblivna föräldrar.

Hej Mats! Du har genom åren mött tiotusentals nyblivna föräldrar. Vilket är det vanligaste relations-misstaget du ser?

– Att man tar varandra för givet. Plötsligt är du förälder, och det försätter många i ett allmänt chocktillstånd. Ni har fått en magnet som – med rätta – får all er uppmärksamhet, kärlek och tid. Då är det lätt hänt att ”bara” bli mamma och pappa, och att man slutar jobba på kärleksrelationen till varandra. När vi blir föräldrar kan verkligen parrelationen skakas om, och få är förberedda på det.

Hur kan man som par förbereda sig, menar du?

– Det är egentligen enkelt: prata med varandra. Hur vill vi ha det när vi blir föräldrar? Hur vill du vara som mamma, hur vill du vara som pappa? Och hur vill vi INTE vara eller göra, som vi kanske bär med oss från den egna uppväxten med våra föräldrar? Hur vill vi vara mot varandra? Hur fördelar vi ansvaret och arbetsuppgifter hemma? Hur gör vi med sömn? Och hur vill vi fördela föräldraledigheten? Jag märker att de par som pratar och tänker igenom de här frågorna tidigt har det ”tänket” med sig när de sedan blir föräldrar.

Du nämner ansvar och fördelning. Vad vill du ge för råd till nyblivna mammor och pappor där?

– Jag vill säga: ni är båda förstahandsföräldrar, och ni har båda 100 procent ansvar. Det borde vara självklart, men många missar det. En del pappor känner ett utanförskap redan när man väntar barnet, och den känslan kan ofrivilligt cementeras när man blir förälder. Till alla pappor vill jag säga: du kan göra allt förutom att amma, så var med från början, ta för dig, byt första blöjan, ta barnet när det skriker och få det att känna tryggheten hos dig. Och till alla mammor: släpp taget lite, låt pappan vara med istället för att slå dig till ro med barnet i famnen likt Ferdinand under korkeken; att ni är två som båda har 100 procent ansvar är en vinst för dig, en vinst för pappan och en vinst för barnet.

När pappan efter sina tio-dagar börjar jobba igen, hur bör nyblivna föräldrar tänka då?

– Fortsätt att se och måna om varandra. När pappan kommer hem från jobbet: krama om varandra först, visa omtanke och berätta om det bästa som har hänt under dagen. Kanske är mamman trött efter en lång dag, och pappan längtar efter att få hålla om sitt barn, sin magnet. Låt det där mötet få ta lite tid; ha respekt för att mamman behöver vila, och ha respekt för att pappan behöver några få minuter för att landa hemma innan han mer än gärna tar hand om sitt barn; det har han ju längtat efter hela dagen. Det där mötet mellan föräldrarna är så viktigt, och det behövs så lite för att göra skillnad där.

Som avslutning, vad mer kan man som nyblivna föräldrar göra för att jobba på kärleksrelationen?

– Två grejer: barnvakt och tacksamhet. Se redan tidigt till att få tid tillsammans bara ni två. Det blir inga långa stunder, men det stärker kärleksrelationen mellan er. Gå en kort promenad medan mor- eller farföräldrar tittar till det sovande barnet hemma. Börja i det lilla. Och så tacksamhet. Det finns så mycket att vara tacksam för: du har lyckats få barn tillsammans med en människa som du älskar, ni ser en framtid tillsammans, och ni får vara del av ert barns liv från dag ett – det är gigantiskt stort och någonting att verkligen vara tacksam över. Tänk ”tack” mer än ”ack, ack, ack”. Och säg ”jag älskar dig” – det gör underverk för kärleksrelationen till varandra och till barnet.

***

Mats Linde ger relationsråd till nyblivna föräldrar

Mats Lindes bästa råd till blivande föräldrar:

Prata igenom hur ni vill vara som mamma och pappa
Inse att ni är lika mycket föräldrar, med 100 procent ansvar
Se och respektera varandra – ge varandra en stund att landa
Fortsätt jobba på kärleken – få tid bara ni två ibland (jo, det går)
Uttryck tacksamhet – säg ”jag älskar dig”

***

Vore det skönt att dela dina erfarenheter och frågor med andra nyblivna föräldrar? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)!