Det är maj, fåglarna kvittrar och körsbärsträden står i blom i Göteborg. Vad ska du hitta på idag? En fin dag är det perfekt med utomhushäng, eller en promenad tillsammans med en annan föräldraledig. Här kommer några tips på vart ni kan gå.

Artikeln innehåller reklam från Världskulturmuseet

1. Glass och kaniner i Delsjöområdet

Bild: Kaffestugan Lyckan

Om ni vill ge er ut på ett heldagsäventyr i skogen är Delsjöområdet och Skatås helt rätt! Här kan ni till exempel stanna till och ta ett svalkande dopp vid Delsjöbadet. Vid badet finns dessutom några gungor och härlig sand att leka i. Alldeles bredvid Delsjöbadet ligger Kaffestugan Lyckan, där de (förutom fika) också har kaniner och getter på den mysiga innergården. Om du inte promenerar hit, utan istället rullar vagn på plats, finns det en parkering alldeles intill.

2. Positivparken i Frölunda

Föräldraledig i Göteborg? Här är ultimata att-göra-guiden!
Bild: Hejbarn.se

I Västra Göteborg finns fina Positivparken. Här finns massor av roliga aktivitetsytor anpassade för både små och stora barn. Här kan ni låna leksaker och cyklar, eller klättra i det stora tornet. Dessutom finns det en värmestuga där det går att låna mikrovågsugn, amma, äta medtagen matsäck eller låna torkskåp. Blir ni shoppingsugna är det gångavstånd till Frölunda Torg, och om ni vill chilla på en gräsmatta är lekparken omgiven av stora gröna gräsytor. Väl värt ett besök!

3. Plikta – lek för små och vuxna barn

Om vädret håller i sig är det aldrig fel att spendera dagen ute. Plikta i Slottsskogen är en stor och fantasifull lekplats med oändligt med lekställningar och ytor för barn (och vuxna!) att röja runt på. Här finns även en öppen fritidsverksamhet som har personal på plats, nästan varje dag. Vid Plikta finns det det dessutom grillringar ifall ni är sugna på att grilla lite korv till lunch, och blir ni sugna på en härlig långpromenad är det bara att ta ett varv i Slottsskogen.

4. Barnens Zoo i Slottsskogen

Om barnen blir less på att klättra och gunga finns det gott om andra aktiviteter i närheten. I Slottsskogen finns till exempel massor av djur! Förutom sälar och pingviner kan ni ta en promenad till Barnens Zoo där det finns fina svenska djur som Gutefår, Jämtlandsget, Gotlandskanin och Orusthöna. Alldeles intill Barnens Zoo finns det dessutom möjlighet att testa ponnyridning. Det är fri entré till Barnens Zoo, ponnyridningen kostar 20 kr. Kul kuriosa är att Barnens Zoo varit igång sedan 70-talet. Hållbart koncept, det gillar vi!

5. Världskulturmuseet – utforska känslor på utställningen Tillsammans

Världskulturmuseet
Bild: Världskulturmuseet

De dagar då vädret duger gott för en promenad men inte mer, är Världskulturmuseet ett perfekt mål. Här finns den lekfulla familjeutställningen Tillsammans, som handlar om det fina, roliga och svåra med att göra saker tillsammans. För de små finns det olika material att klämma på, ljusspel att fascineras av och stora ytor att upptäcka. De större barnen kan experimentera med skuggspel, öva konfliktlösning eller leka charader. Dessutom finns det danser ni kan öva på från världens alla hörn! Vi vågar lova att du hittar spännande aktiviteter här, som både väcker känslor och tankar. En favorit för många!

6. Göteborgs Stadsmuseum

Göteborgs Stadsmuseum erbjuder massor för alla åldrar. När de små sover funkar det utmärkt att strosa runt och fördjupa sig i Göteborgs historia, nutid och framtid, men när det spritter i små ben vet vi alla att mer yta och mindre ömtåliga föremål är en härligare (läs mindre svettig) kombination. På Barnens museum finns det massvis att göra, här kan du (och barnen) åka rutschkana, bygga torn, klättra och krypa. Eller varför inte åka spårvagn? Här finns även stor toalett med skötbord, samt en micro för medtagen matsäck. Vad mer behövs?

7. Göteborgs Stadsbibiliotek – mysiga Miini

Föräldraledig i Göteborg? Ultimata att-göra-guiden!

Är vädret så där lagom Göteborgsstabilt? När det börjar dra ihop sig på himlen är barnavdelningen Miini på Göteborgs Stadsbibliotek ett bra mål att ta sikte på. Miini är en mysig biblioteksavdelning, perfekt anpassad för allt från små bebisar till lässugna förskolebarn. Här finns så klart böcker för både stora och små och på alla tänkbara språk, stimulerande leksaker, sköna sittplatser och krypin där du kan sitta en lång stund och läsa eller leka. Här finns också gott om toaletter och en trappa upp kan ni ta paus för lite fika i caféet.

8. Trädgårdsföreningen

Befinner ni er mitt i Göteborg och vill ta en paus från storstadstempo och ljudnivå? Gå raka vägen till Trädgårdsföreningen. Här är det till och med cykelfritt. Mitt i parken finns en fin lekpark med massor av kul, bland annat en gungställning där ni kan gunga “i ring”. Blir ni less på lekparken finns det stora ytor och massor att upptäcka för den med snabba små fötter. Ett annat tips är att gå till det stora växthuset som också ligger mitt i parken och kika på alla vackra och spännande växter.

PS. Skulle du vilja ha fler föräldralediga vänner att hitta på grejer med? Inga problem, här på Rulla vagn hittar du andra mammor och pappor som också vill träffa nya kompisar. Du kan också starta en egen grupp. Eller varför inte komma på en av våra populära Rulla vagn-frukostar

I samarbete med Världskulturmuseet