Foto: Markus Holm/ Amplifyphoto

Som nybliven småbarnsförälder är det inte ovanligt att mobilen är fullproppad med bebisbilder. Men hur många är egentligen riktigt bra? Här ger fotografen Markus Holm enkla tips och knep för att fota bättre bilder med mobilen!

Artikeln innehåller reklam från Smartphoto

Markus Holm är fotograf och driver företaget Amplifyphoto. Vi har frågat honom om hans bästa tips för att få till snygga bilder med mobilen och resultatet blev en praktisk steg-för-steg-guide:

Steg 1: Hitta rätt ljus!

– När man använder en mobilkamera är det extra viktigt att hitta rätt ljus. Dåligt ljus resulterar nästan alltid i en dålig bild.

 • Utomhus: Till skillnad mot vad många tror blir bilder inte särskilt bra i strålande solsken. Då blir skuggorna väldigt hårda. Mulet väder är perfekt att fota i, det ger ett snällt ljus till bilden.
 • Inomhus: Inomhus kan det vara lite klurigt att få till riktigt bra bilder. Mitt tips är att försöka fota nära ett fönster. Försök att stå så att du har fönstret i ryggen så att ljuset utifrån faller på ditt barn.

Steg 2: Jobba runt bakgrunden

Fotografen: Så fotar du finare bebisbilder med mobilen (i farten!)
Foto: Markus Holm / Amplifyphoto

– Bakgrunden gör mycket för hur bilden ser ut. Mycket objekt i bakgrunden kan ta fokus från barnet, men i vissa fall också ge en häftig bild. Det beror helt på vad man är ute efter. Såhär ska du tänka:

 • Mot en vägg. Det bästa är att försöka skapa distans mellan barnet och väggen. Försök att få barnet att vara ungefär 1,5 meter från väggen. På så sätt blir bakgrunden suddigare och barnet kommer fram mer i bilden.
 • Flytta hellre dig själv. Om bakgrunden inte ser ut riktigt som du vill; försök att byta position själv om du har möjlighet.
 • Välj bort allt för starka färger. Bakgrunder med detaljer i starka färger kan påverka bilden rätt mycket. Försök att inte ha för många utstickande färger i bakgrunden.

Steg 3: Skapa rätt känsla i bilden

– Återigen är nyckeln att försöka röra sig runt barnet istället för att försöka få barnet att göra som man vill. De bästa bilderna är nästan alltid de som fångar en känsla i stunden, där barnet inte tänker på dig som fotograf.

 • En neutral vinkel. Innebär att du tar kort på samma nivå som barnet, exempelvis sittandes på huk. Då upplever man barnet som lika stort som en själv.
 • Grodperspektiv. Genom att ta kort på barnet underifrån kan man få till rätt häftig känsla som passar väldigt bra för bilder i rörelse. Exempelvis om barnet går eller kryper.
 • Fågelperspektiv. Genom att ta kort på barnet snett uppifrån kan du förstärka att barnet är litet. Det kan vara en snygg effekt om man exempelvis vill framhäva att det är ett stort rum.

Steg 4: Lyckas med rätt mobil-inställningar

Fotografen: Så fotar du finare bebisbilder med mobilen (i farten!)
Foto: Markus Holm / Amplifyphoto

– Dagens mobiler ger automatiskt ganska bra bilder. Men visst finns det knep som gör att bilderna blir snäppet vassare!

 • Justera fokus-markören. Det finns en markör på skärmen som visar vart fokus i bilder är. Se till att den fokuserar på barnet och inte någon annanstans (om inte det är tanken…)!
 • Utnyttja porträtt-funktionen. På till exempel nya versioner av Iphone finns en ”porträtt-funktion”, där dubbla kameror används för att skapa foton med mer ”bokeh” oskärpa. Det innebär att barnet hamnar mer i fokus och bakgrunden blir suddig (som att fota med en systemkamera med bra optik!).
 • Stäng av blixten. Det blir väldigt hårt ljus med en blixt och det är svårt att justera i efterhand (även med mycket filter!).

Steg 5: Få till det lilla extra med rätt redigering!

– Det behövs ofta en lite redigering i efterhand. Men inte så mycket som många tror. Många färdiga filter ger väldigt onaturliga bilder och mitt tips är att hellre redigera för lite än för mycket!

 • Dra inte för mycket i reglagen. Dra långsamt när du justerar bilden, det kommer bli stor skillnad snabbare än du tror.
 • Addera lite mer kontrast och skärpa. Det behövs nästan alltid, men var försiktig: för mycket kontrast och skärpa gör att bilden upplevs som hård.

 


Låt inte bilderna stanna i mobilen!

Varför inte göra en fin tavla? Eller kanske samla favoritbilderna i en fotobok?

Hos Smartphoto kan du framkalla bilderna precis som du vill. Med koden RULLAVAGN40 får du dessutom hela 40 procent rabatt på din första beställning (gäller till och med 30/12 2018). Bra va?!

Superfin fotoposter från Smartphoto. Går även att få inramad — smidigt värre!

 


Och just det: Här är två appar för enkel fotoredigering!

1. VSCO är en bra app för dig som inte vill justera så mycket manuellt. Det finns massor med färdiga filter, men man kan anpassa det manuellt.
Hämta från AppStore / Hämta från GooglePlay

2. Snapseed är en toppen-app om man vill justera mer själv. Det krävs lite koll, men den är rolig att jobba i och ger fina resultat om man testar sig fram!
Hämta från AppStore / Hämta från GooglePlay

 

Artikeln innehåller reklam från Smartphoto