Bild: Folio Images

Dags för inskolning – ett stort steg för barnet, men kanske nästan lika stort för dig som förälder (!!). Här får du konkreta råd från förskolepedagogen Annika om hur du gör inskolningen på förskolan så enkel och smidig som möjligt.

Artikeln innehåller reklam för Babyshop

Det finns en regel som är viktigare än de andra när det gäller en lyckad inskolning: föräldrarna måste känna sig trygga med att lämna sitt barn på förskolan.
– Under en inskolning är det väldigt viktigt att även föräldrarna blir trygga med förskolan. Trygga föräldrar ger trygga barn, brukar man ju säga, menar Annika, som jobbat många år i förskola och grundskola.

Två sorters inskolningar

I dag används en av två olika inskolningsmetoder: dels den snabbare, föräldraaktiva inskolningen där föräldrarna är med hela dagen under tre dagar, dels den långsammare där man successivt trappar ner förälderns närvaro under två veckor. Även vid den kortare föräldraaktiva inskolningen ska föräldern sedan finnas tillgänglig under ca 2 veckor och barnet går ofta lite kortare dagar.
– Den snabbare inskolningen är bra på så vis att föräldern är med hela dagen och lär känna verksamheten och ser hur den fungerar. Det är fokus på att vara med, snarare än på att lämna. Men det passar inte alla barn, och det passar inte alla föräldrar, säger Annika. För vissa kanske den längre metoden passar bättre – men det viktigaste är att föräldern måste känna sig trygg när det väl är dags att lämna barnet.

Vanligt misstag att glömma att 

öva innan

Lättare sagt än gjort, det där med tryggheten. Men det går att förbereda sig lite extra. När du fått förskoleplats kan det vara en bra idé att fråga om man inte kan få komma och leka på gården i några dagar redan innan inskolning. Då får barnet en chans att vänja sig, och du som förälder fått prata lite med personalen innan inskolningen drar igång.
– Sedan gäller det att ha en positiv inställning, kommunicera till barnet att ´det här ska bli roligt!´ och prata med barnet på ett positivt sätt. Även om man själv kanske känner oro så kan det vara bra att inte låta det lysa igenom, menar Annika, som menar att det även kan gå lättare om man övat på att träffa andra och är van vid kontakter, till exempel på öppna förskolan.

Bild: Folio Images

Glöm inte att låta snutten vara med

Vare sig det är napp, snuttefilt, ett gosedjur eller favoritutklädnaden så är det viktigt att barnet får ha med sig de sakerna som är viktiga för hen. Gör inte misstaget att det blir för stor skillnad mot hur vardagen ser ut hemma. På många förskolor får barnen även göra fotoböcker med familj, släkt och vänner som de kan bläddra i tillsammans med personalen.
– Det är en jättebra grej även för personalen, som får se vilka det är som kommer och hämtar ibland. Överlag är det viktigt att barn får ha med sig de saker som ger dem trygghet, säger Annika.
 Berätta gärna för personalen om ditt barn, om vanor, personlighet och vad hen gillar eller inte gillar, så behöver de inte börja från noll när de ska lära känna sitt barn. Kom dock ihåg – ingen personal kan lägga alla detaljer på minnet, och dessutom kanske ditt barn visar sig gilla helt andra saker på förskolan än hemma?

Var inte för passiv under inskolningen (även om det är okej att somna)

– Jag tror att föräldrar inte alltid tänker på hur viktigt det är att de är aktivt är med under inskolningen. Att man sitter med i ringen under samlingen, sjunger Imse vimse spindel, klär på barnet och kanske är med och hjälper de andra barnen om det behövs. Försök vara så delaktig som möjligt, och sitt inte med telefonen och skicka mail till jobbet, säger Annika. 
Särskilt vilan är en punkt under dagen som kan vara extra svår för barnet, även om föräldern är med.
Känn dig inte misslyckad som barnet inte somnar på vilan i början, det är väldigt vanligt. Man ser hur föräldrarna svettas och försöker, och funkar det inte så får man ta upp barnet och gå hem istället, och testa igen nästa dag, säger Annika, som berättar att även många föräldrar somnar gott på vilan tillsammans med sina barn, både skönt och kanske även ett bra sätt för barnet att se att här är det tryggt att sova en stund!Stanna inte kvar – trots gråten

Det finns få saker som kniper så i föräldrahjärtat som att lämna ett gråtande barn på förskolan, alldeles oavsett om man vet att barnet bara minuter efter att man gått brukar bli glad igen. För det allra mesta är det bästa, tyvärr, att hålla masken och klara av att stänga grinden och gå (läs mer om varför det till och med kan vara bra för barnet!).
– Oftast är det sämsta man kan göra som förälder att gå tillbaka in och börja om igen, men det är ett vanligt misstag. Barnet vet om att du ska gå, och hen kommer att bli lika ledsen när du går nästa gång. Men återigen – varje förälder känner sitt barn bäst. Vet du med dig att det fungerar att trösta ditt barn, och tror att lämningen kan gå bättre på det viset, så testa det.

 


Checklista inför förskolestarten i vinter – inköpslista!

Här hittar du listan på ALLT du kan behöva till förskolestarten under vinterhalvåret (vår totala lista hittar du här).

Ombyte och innekläder

Satsa på mjuka sköna kläder som är gjorda för att leka i på förskolan. Ofta har varje barn en egen låda för ombyten där du fyller på när något saknas.

  • 3 par strumpor med halkskydd (dessa sitter bra!)
  • 2 tights eller mjuka byxor
  • 2 par trosor/kalsonger
  • 2 långärmade tröjor eller 2 t-shirtar/bodies
  • 1 tjockare tröja/sweatshirt
  • Mockasiner eller tofflor
1. Tröja elefant / 2. Röd tröja / 3. Kofta / 4. Ryggsäck / 5. Strumpor /6. Byxor

Regnkläder

Många barn har fodrade regnkläder när det blir kallare ute, men vi skulle rekommendera att istället utgå från lager på lager-principen. Du får helt enkelt fler användningsområden för samma plagg! Galonbyxor funkar till exempel perfekt vid regniga dagar, med fleece eller ull under vid kallare dagar OCH över vinteroverallen vid slaskigt väder (då slipper du tvätta hela overallen!). Hur smart?

Ytterkläder

Vårt bästa tips är att satsa på skalkläder. Det gör att pedagogerna enkelt kan addera lager utifrån hur kallt det är just när de ska gå ut. På vår och tidig höst kanske en skaljacka räcker, men sedan är det perfekt att komplettera med en fleecejacka under.

Kollage Babyshop - lyckad inskolning!
1. Vinteroverall  / 2. Vantar / 3. Underställ i ull / 4. Fleece-tröja / 5. Vattentät mössa

 


Ett erbjudande hos Babyshop du inte vill missa!

Just nu får du 150 kr rabatt när du handlar för över 999 kr på Babyshop.se (giltigt tom 1 juni 2019). Du får din personliga rabattkod när du anmäler dig till Rulla vagns nyhetsbrev.

 Artikeln innehåller reklam från