Förlossningsfotografering
Foto: Louise Johansson

Fotografen Louise driver det egna företaget Wanderings. Hon fick upp ögonen för att fota förlossning efter att hon själv fött barn. Idag säger hon att det är bland det bästa hon varit med om. Här ger Louise en inblick i hur det är att fotografera under de känslofyllda stunderna på BB!

Vad fick dig att vilja bli förlossningsfotograf?

– Jag hade länge gått och tänkt att jag ville fota en förlossning men visste inte riktigt hur jag skulle närma mig det. Jag jobbade tidigare som journalist och fotograf på tidning och älskar att fota dokumentärt. Så när jag fick frågan av en bekant, om inte jag kunde fota hennes förlossning, kände jag att jag hade fått chansen som jag gått och väntat på. Jag hade själv fött barn ett år tidigare och visste inte riktigt hur jag skulle reagera eller vad jag skulle tycka om att fota en förlossning. Men det var allt jag hade hoppats på och mer. Som fotograf är det bland det bästa jag varit med om!

Foto: Louise Johansson (På bild: Emma)

Vad är det bästa med att fota en förlossning?

– Åh, det finns så mycket. Att få fota en händelse som förändrar någons liv. Hur mamman tar sig igenom värkarna, hur partnern finns där och stöttar – deras teamwork. Sen är det såklart häftigt när det helt plötsligt finns ett nytt liv i rummet. I den stunden försöker jag att fokusera, men tårarna bara rinner bakom kameran. Det är så himla stort.

– En annan höjdpunkt är när de nyblivna föräldrarna får se bilderna från förlossningen för första gången. Att kunna ge något så fint känns ovärderligt. De kommer att kunna se tillbaka på de här bilderna resten av sitt liv och även den lilla bebisen kommer längre fram i livet att kunna se hur det gick till dagen då hon/han kom till världen. Så häftigt!

Foto: Louise Johansson

Hur ser en vanlig förlossningsfotografering ut?

– Till en början handlar det mycket om att fota under värkarbetet; hur partnern finns där och stöttar men också detaljer som berättar storyn om dagen. Föräldrarna kanske har på någon speciell låtlista, vi kanske hinner med någon sista gravidbild om mamman vill det, och så fotar jag även klockslag. Jag håller mig alltid i bakgrunden och försöker vara så omärkbar som möjligt för att inte störa under den här speciella dagen.

– Sen helt plötsligt är det dags för den sista krystningen. Då dokumenterar jag när bebisen lyfts upp på mammans bröst och föräldrarna som ser sin bebis för första gången. Då är det mycket tårar och lycka. Jag finns helt enkelt med för att dokumentera allt det fantastiska som sker där och då. Det som kan vara svårt att visualisera sådär i efterhand och som oftast bara lever kvar som en känsla. Sedan stannar jag även kvar och fotar när bebisen mäts och vägs, och när pappa sätter på första blöjan!

 


– Den här delen av artikeln innehåller viss produktreklam från smartphoto –

Tips: Gör en fin bok eller tavla av bilderna!

Fotobok. Gör en egen bok av alla de magiska ögonblicken. Genom att sätta samman bilderna i en bok skapar ni en egen liten berättelse som ni garanterat kommer kunna kika tillbaka på resten av livet. Dessutom är det mycket roligare att visa era nära och kära en bildbok än bilder i mobilen! På smartphoto finns en mängd olika fotoböcker i olika storlekar, bindningar och omslag.

Tavla. Har ni något speciellt favoritfoto? Framkalla en fin tavla som ni kan hänga upp någonstans i hemmet så att ni kan snegla på den varje dag. Det kommer garanterat skapa extra kärlek att minnas den lyckliga stunden i vardagen. Hos smartphoto går det att trycka fotot på både fotopapper och canvas (och mycket mer)!

Kom ihåg! Om du vill föreviga de första magiska minuterna med bebis själv, glöm inte att ta med en bra kamera. Det är ju trots allt bilder du kommer vilja kika tillbaka på hela livet!

  ***

smartphoto kan du såklart framkalla alla möjliga fina bilder. Med koden RULLAVAGN får du hela 40 procent rabatt på din första beställning (gäller till och med den 30 december 2017).

I samarbete med smartphoto.