Förkyld bebis? 5 knep som lindrar symptomen (och gör att du sova lite bättre!)
Bild: Folio Images

Förr eller senare händer det – bebisen blir förkyld och den lilla nattsömn och de hårt upparbetade rutiner ni lyckats få till rasar som ett korthus. Men det finns knep att ta till för att lindra förloppet, både för dig och barnet.

Artikeln innehåller reklam för KRY

Upp med huvudet!

Hosta blir ofta värre framåt natten, eftersom luftvägarna kan svullna lite när man ligger ner.
– Då kan det hjälpa med några böcker under sängbenen vid huvudändan, så att barnets huvud kommer i högläge. Det är bra för svalg och luftvägar, säger Rebecka Gardell, läkare på KRY. Hon fortsätter:
– Försök även ha det svalt i rummet (men inte kallt eller dragigt) och klä inte på barnet alltför mycket kläder. Visst kan hostmedicin hjälpa, men faktum är att de flesta hostmediciner saknar vetenskapligt påvisad effekt.

Ge näsan ett toalettbesök …

Barn som är yngre än sex månader har svårare för att andas genom munnen än äldre barn, särskilt när de äter ur nappflaska eller ammar.
Små barn ska inte använda nässpray, men det man kan göra för små barn som är väldigt täppta är att ge dem något som kallas för nästoalett. Då sprutar man in ungefär en milliliter koksaltlösning i näsan med hjälp av en plastspruta, säger Rebecka Gardell.
Syftet är att snoret som blockerar näsgången ska sprutas bakåt så att barnet sväljer det. Det kan kännas lite obehagligt för barnet, nästan som en kallsup. Med andra ord är det inte något man som förälder kanske längtar efter att göra, men resultatet är ofta väldigt lyckat.
– Plötsligt kan barnet både andas, äta och dricka som vanligt igen. När föräldrar kommer in till akuten med små barn som är förkylda så är nästoalett ofta en av de första sakerna man gör.

… eller ett litet nässug

För en bebis med många år kvar innan hen lärt sig hur man snyter sig, så kan en så kallad nässug lindra täppan för en stund.
– Viktigt att tänka på när man använder nässug är att trycka den mot näsvingen, som inte är smärtkänslig, och inte mot nässkiljeväggen i mitten, för då gör det ont, säger Rebecka Gardell.

Ta hjälp av febernedsättande

Generellt sett finns det tre situationer då det är bra med febernedsättande läkemedel.

1. För det första kan man stämma av hur allvarligt tillståndet är genom att ge febernedsättande och vara uppmärksam på effekten.
– Man kan ge febernedsättande för att se om barnet piggnar till, och på så sätt skilja ett allvarligt sjukdomstillstånd från ett mindre allvarligt sådant. Om barnet piggnar till så är det ofta inte så farligt, säger Rebecka Gardell.

2. Den andra situationen är om barnet är så pass slö av hög feber att hen inte orkar få i sig vätska.
– Då kan det vara bra att försöka få ner febern – barn är känsliga för vätskebrist, säger Rebecka Gardell.

3. Man ska inte snåla med medicinen om barnet har ont någonstans. Att gå runt med smärta är stressande för kroppen.

Fram med saften!

Det är viktigt att barnet får i sig vätska, och för den sakens skull kan man kanske släppa lite på de vanliga sockerreglerna.
– Ett glas saft eller en kopp varm choklad är alla gånger bättre än ingen vätska alls, säger Rebecka Gardell.

Då bör du söka vård

När det gäller barn under sex månaders ålder så finns det tre frågor att ha i åtanke: Har barnet svårt att äta? Har barnet svårt att andas? Har barnet ett försämrat allmäntillstånd?
– Om barnet är pigg, orkar äta och inte har andningssvårigheter så är det sällan någon fara med en förkylning, säger Rebecka Gardell.

Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

 


Läkare på nolltid

KRY

KRY – trygg vård för hela familjen
KRY är en modern vårdgivare med patientens behov i fokus. Hos KRY kan du snabbt få den hjälp du behöver, via video direkt i mobilen. Träffa erfarna läkare och legitimerade psykologer var du än befinner dig, inom bara några minuter – dygnet runt, årets alla dagar. Få hjälp med professionell bedömning och behandling samt recept och sjukintyg eller remiss till vidare vård. Ladda ner appen här
Artikeln innehåller reklam för KRY