Föräldraledig? Så slipper du bråk om pengar


Det första året som föräldrar är fantastiskt för det mesta, men kan också vara påfrestande för relationen. Många par bråkar om ekonomi och om pengar. Här är tipsen som gör att du slipper bråk om pengar och tar dig och din partner lyckliga genom det första föräldraåret.

Att bli mamma eller pappa kommer att påverka din ekonomi. Ett barn kostar pengar. Allt som behövs till en nyfödd kostar ungefär 30 000 kronor, enligt boken Mamma, pappa, pengar (Rosander Ney & Ögren, 2014). Upp till 18 års ålder beräknas ett barn kosta 1,4 miljoner kronor. Så oavsett om du tidigare varit en Spara eller Slösa kommer ett barn innebära att du har färre slantar som är ”dina”; du och din partner kommer redan från början att behöva köpa mat och blöjor och prylar för att på bästa hand ta hand om ert barn. Ni är plötsligt tre som ska leva på de pengar som två tidigare levde på. Så när det kommer till ekonomin gör du som nybliven förälder klokt i att tänka till och tänka om. Här är tre konkreta tips:

1. Räkna på det – och betala efter inkomst

Ekonomi är en gemensam grej. Prata med varandra om pengar, och gör en budget och lägg upp en strategi. Se er ekonomi som ett barn som ni har tillsammans. Under föräldraledigheten tjänar givetvis den förälder som är hemma med barnet betydligt mindre än den förälder som arbetar. Skapa en budget som visar hushållets totala kostnader och intäkter. Räkna ut hur mycket ni tjänar tillsammans, och hur mycket (i procent) som var och er tjänar. Lika mycket som ni i procent tjänar bör ni betala till de gemensamma utgifterna. Ha ett bankkonto som är gemensamt, och se till att pengarna där täcker kostnaderna för att leva ihop (boende, livsmedel, el, transporter och gemensamma nöjen). Öppna också ett sparkonto ihop.

2. Spara tillsammans – med ett mål

Sätt ett sparmål tillsammans, och bestäm gärna vad ni önskar använda pengarna till: inreda barnrummet, köpa en bil, göra en långresa, bygga en altan. Gör tillsammans en lista på 3-5 grejer, i prioriteringsordning, som ni önskar använda era sparpengar till. Bestäm inte bara vad ni sparar till, utan också när ni ”sätter sprätt” på era sparande slantar. Kom också överens om hur mycket pengar ni vill ha ”orörda”, alltså den summa som ni alltid försöker ha på sparkontot. Diskutera alltid större inköp och investeringar med varandra.

3. Avsätt pengar som är ”bara dina”

Som nyblivna föräldrar finns det mindre pengar över till egna nöjen och hobbykonton – var redo på det och gilla läget. Tid är pengar. Och på samma sätt som egentid behöver ni ha egenpengar. Bestäm tillsammans hur mycket pengar var och en önskar eller behöver för att ”klara sig”, och fördela den summan på två separata konton. Också här betalar var och en av er efter den procentuella inkomst som hon/han har. Se till att göra en schysst och rättvis fördelning, och gör kloka ekonomiska val. Tänk på att dina val påverkar hela familjens ekonomi både på kort och lång sikt.

> I boken Mamma, pappa, pengar kan du läsa mer om ekonomi för småbarnsföräldrar; om hur du gör en budget, hur du sparar pengar och hur du tänker kring pension.

> Med appen Tink får du koll på alla utgifter och kan sätta mål för att sänka dina kostnader. Kolla in www.tink.se

Det kan vara skönt att prata med andra mammor och pappor om hur de gör och tänker när det kommer till ekonomi. Här på Rulla vagn kan du enkelt få en första kontakt med andra föräldralediga som bor nära och har barn i samma ålder!