Föräldraledig eller jobbar deltid? Så mycket mindre får du i pension!
Bild: Folio Images

”Det är långt till pensionen”, tänker du kanske. Och du har rätt. Men har du koll på hur föräldraledigheten (och deltidsjobbande) påverkar din ekonomi som pensionär? Det handlar om tusenlappar. Här är de enkla lösningarna för att maxa pensionen. 

– Den här artikeln innehåller viss reklam från Avanza –

Pensionen är en djungel. Låt oss ta fram en machete för att förstå vad som är vad och hur det hänger ihop. Det enkla svaret: hur mycket du får i pension påverkas av 1) din lön, 2) hur mycket du jobbar och 3) hur mycket du sparar själv.

Deltidsfällan kan kosta dig tusenlappar

Tack och lov är föräldrapenningen pensionsgrundande; du får allmän pension även när du är ledig med barn. Den föräldern som tjänar minst får dessutom automatiskt extrapengar till sin pension under barnets fyra första år. Men … om du väljer att arbeta deltid en längre tid påverkar det din framtida pension. Efter barnåren med extrapengar börjar du som annars har en hög inkomst att förlora stora summor i pension – faktiskt upp till 2 610 kronor varje månad, om du jobbar 75 procent (enligt Pensionsmyndigheten).

Pensionen gillar när ni delar lika på föräldraledigheten

Det blir mest rättvist när båda föräldrarna tar ut lika mycket föräldraledighet. Då delar man på inkomstbortfallet som kan påverka pensionen (och båda får samma chans till bättre lön och jobb). I många fall tar dock föräldrarna ut olika mycket föräldraledighet. Då kan den som arbetar – och därmed tjänar mer och får mer pension – kompensera den förälder som är hemma.

Spara själv om du vill ha mer än halva lönen i pension

Du får allmän pension från Pensionsmyndigheten och tjänstepension från jobbet (dubbelkolla så att din arbetsgivare sätter av). Men det många missar är att det i slutänden ändå bara ger dig lite mer än halva lönen i pension. Med andra ord bör du plussa på med eget sparade (lättare sagt än gjort under föräldraledigheten!). Du gör i så fall klokt i att pensionsspara varje månad på ett investeringssparkonto (ISK). Ju tidigare i livet du börjar spara, desto bättre. Här kan du läsa mer och komma igång bums!

Håll koll på de här tre grejerna för att maxa din pension (nej, det är inte svårt!)

Föräldraledig eller jobbar deltid? Så mycket mindre får du i pension!
Bild: Folio Images
  • Spara privat! Plussa på din allmänna pension och tjänstepensionen från jobbet med ett privat sparande för att få en bra pension. Hos vår samarbetspartner Avanza kan du komma igång med pensionssparandet på 3 minuter; det enda du behöver är ditt Bank-ID för att öppna ett konto. Det kostar ingenting att bli kund heller.
  • Dela lika på föräldraledigheten eller kompensera den som är hemma! Om den ena av er är hemma en längre tid (eller om du är ensamstående) kan den andra föräldern, som då har en större inkomst, betala in pension till den som är hemma med barnet – det blir mest rättvist.
  • Jobba heltid (om det går!)! Claes Hemberg, sparekonom och författare till boken Spara med barnen, ger ett tydligt råd: ”Ge båda föräldrarna lika möjlighet att ta för sig på jobbet, så att ni båda får samma chans till lika lön.”

 

***

I samarbete med vår samarbetspartner Avanza

***