Filt över vagnen? Därför är det ett absolut nej-nej-nej!
Bild: Folio Images

Har din bebis lättare att somna med en filt för öppningen på vagnen? Ajabaja, säger experterna, det blir både för varmt och farligt för en liten bebis. Här får du tipsen på hur du håller din bebis lagom varm när sommaren kommer.


– Artikeln innehåller reklam från Polarn O. Pyret –

Många föräldrar hänger en filt för öppningen på vagnen när det är dags för en stunds vila. Men varma dagar riskerar vagnen att bli en livsfarlig bastu! När tidningen GT mätte temperatur i en barnvagn som stod i solen med ett skynke för visade det sig att temperaturen steg från 24 till 41 grader på en timme (jo, det är sant!).

Filten gör att luften inte kan cirkulera och temperaturen stiger. Små bebisar som blir för varma löper högre risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd. Det beror på att värme gör att spädbarn tror att de är hemma i mammas mage – där de inte behöver andas!

Så håller du svalt i vagnen

När du bäddar vagnen sommartid ska du utgå från hur bebisen får mest svalka. Sköna lakan och filtar i bomull är perfekt! Klassiska gallerfiltar med små hål andas bra. Undvik att lägga lakan med plastad frotté under lakanet, eftersom det gör det onödigt varmt.

Skydd mot solen

Det givna rådet när det gäller små barn och sol är att helt enkelt hålla sig i skuggan. Men när det inte går att undvika att rulla vagn i solen bör du tänka på att ha ett bra skydd. Många vagnar har täckande suffletter, men annars går det att köpa separat. Vissa solskydd sätter man så att de täcker hela vagnen. Det finns också små parasoller som går att rikta mot solen för att skapa skugga.

Sköna kläder för varma sommardagar

Satsa på bomull även när det gäller kläder; det är svalt och skönt. Luftiga och löst sittande kläder i ljusa färger är extra sköna. Och glöm inte solhatten! Här våra favoriter för de minsta i sommarvärmen:

 

Sova i vagnen sommar temperatur
1. Kortärmad body / 2. Byxdräkt i randigt / 3. Solhatt / 4. Klänning och byxa / 5. Shorts

***

I samarbete med vår Guld-partner Polarn O. Pyret

***

Vore det härligt att ta en promenad i solen med andra mammor och pappor? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)! Det går såklart att starta en grupp redan innan du får barn.