Därför ska din bebis umgås med andra bebisar
Bild: Folio Images

Oftast pratar man om att barn från två års ålder behöver umgås med andra barn. Men forskning visar att även mindre barn från ungefär sex månaders ålder mår bra av att leka med varandra. Här får du enkla tips på hur de kan ha kul ihop!

Tänk dig själv att alltid umgås med personer som beter sig rätt annorlunda från dig själv – och som dessutom är cirka sju gånger större i storlek. Ibland vill man helt enkelt umgås med någon på samma nivå. Små barn kan tidigt visa intresse och nyfikenhet för jämnåriga. Ofta lär de sig av varandra och härmar beteenden redan som bebisar.

Bebisar vill ha kul med jämnåriga

Anna Malmquist Saracino, socionom och legitimerad psykoterapeut, förklarar att barns sociala utveckling går att påverka redan från spädbarnsåldern. I sin forskningsrapport “Spädbarn vill ha kul med jämnåriga” förklarar hon att genom att låta ditt barn umgås med andra barn i samma ålder utvecklar de varandra genom nyfikenhet och glädje. Spädbarn både kan och vill lära sig tillsammans.

Så får ni en rolig lekstund

Att se barnen upptäcka varandra är spännande. Gör såhär: Sätt barnen på golvet mittemot varandra. Ge dem några leksaker eller annat kul. Till en början kan barnen tycka att det är lite ovant, men successivt lär de sig att umgås och ha glädje av varandra. För små barn krävs det inte mycket mer. Barnen mår bra av att bara se och höra varandra. Efterhand kan de även få närma sig varandra för att upptäcka genom att känna och ta.

Inga måsten

Självklart är alla barn olika vad gäller intryck och yttre stimulans. Var uppmärksam på ditt barns signaler och reaktioner – vill ditt barn inte umgås med andra, låt då bli. Det finns inga måsten. Vill du, så låt det gå en tag och testa sedan igen. När det väl fungerar och barnen lär sig att vara i varandras närvaro är det mysigt för både barnet och dig!

Det ska vara enkelt och kul

Här kommer tre tips som får det hela att kännas lite lättare och roligare:

  • Att träffa andra barn innebär inte att ni behöver umgås under längre tid – en liten stund då och då räcker.
  • Ni behöver inte träffa massvis med andra barn, två barn räcker för att de ska stimuleras av varandra.
  • Aktiviteter, exempelvis babysim, är ett utmärkt sätt att inledningsvis låta ditt barn träffa andra. Här kan du anpassa interaktionen med andra barn och låta ditt barn känna sig för.

***

Rulla vagn är det enkelt att hitta andra föräldrar och barn att umgås med under föräldraledigheten. Sök efter en grupp på din ort – eller starta en egen pappa- eller mammagrupp!