Dåligt väder? 7 roliga aktiviteter för dig med små barn!
Bild: Folio Images

Mulna eller regniga dagar behöver inte alls betyda tråkiga dagar. Skippa barn som klättrar på väggarna och tänk i nya banor när det gäller aktiviteterna. Vi har sju tips med glädjegaranti för barnen.

1. Träna gör-det-själv-andan!

Trolldeg, fingerfärg, slajm och marmorering med raklödderinternet svämmar över av pyssel du kan göra av ingredienser de flesta redan har hemma. Förutom minimal tidsåtgång för handling och förberedelser, skickar du förhoppningsvis med ditt barn en tanke om hur finurligt man kan göra saker själv, även det som finns att köpa i leksaksaffären.

2. Gå loss i återvinningen

Barn älskar att få stöka runt och skapa en uppfinning bland det du kastat bort i återvinningen. En papplåda kan bli en bil, mjölkkartonger till häftiga snurror och äggkartonger kan målas till fina blommor. Det kidsen tycker är bäst av allt: att få sprida ut ALLT på köksgolvet (nej, detta är inget för den pedantiske!). Go crazy!

3. Jobba med regnet – inte emot!

Barn älskar vattenlekar lika mycket som de ogillar fisk eller att gå och lägga sig. Oftast är det på soliga dagar mitt i sommaren vattenslangen åker fram, men varför inte jobba med vattnet som faller istället för emot? Det är bara regniga dagar som ni får vara ensamma på stranden, bygga oändliga kanaler och hoppa i vattenbrynet med stövlarna på.

4. Ta ut kladdet

Innebär klistrande och målande hemma vid köksbordet ofta en del begränsningar av typen “måla inte precis överallt”? Plocka med all kladdig färg, lim och tejp du kan hitta med dig utomhus och låt barnen gå loss precis hur de vill. Låt kreativiteten flöda helt fritt, och tvättmaskinen ta konsekvenserna den här gången.

5. Gå på teater eller Knattebio

På många orter hittar du både Knattebio och teater för barn. För dig med en riktigt liten bebis är Barnvagnsbio mysigt! Ett plus med att ta med barn på teater eller bio är att det kan räcka längre än själva tillfället, ta till vara minnet av upplevelsen och sätt upp en egen pjäs hemma när regnet slår mot rutan!

6. Gör de nödvändiga sysslorna – tillsammans

Små barn älskar att vara med, hjälpa till och kunna själva. Så om pannkakssmet ändå ska vispas, hyllor ska dammas, tvätt hängas eller leksaker plockas undan – passa på att göra en rolig lek av det, och slå två flugor i en smäll.

7. Besök en bondgård

Det är ofta närmare än man kan tro till en 4H-gård (hela listan här!), ett perfekt stället att besöka en dag när solen vägrar visa sig och fantasin tryter. Det behövs inget enormt utbud av kaniner och kor för att göra små barn nöjda, och dessutom lär de sig någon om djur, natur och matens ursprung.