Dags för smakportioner? ALLT du behöver veta om den första riktiga maten!
Bild: Folio Images

Vad? Hur mycket? Och när? Frågorna kring de första små portionerna mat är ofta många. Vi reder ut allt du behöver veta om smaksensationer, smakportioner och den första tiden med riktig mat.

Artikeln innehåller reklam från Ella’s Kitchen

Matfrågor är varje förälders ständiga följeslagare. När amningen eller flaskmaten väl sitter, är det dags för nästa matutmaning: smakportionerna och de första riktiga måltiderna. Vi börjar från början – när är det egentligen dags att låta bebisen smaka på annat än bröstmjölk eller ersättning? Ganska tidigt, för den som vill, enligt dietisten Sara Ask.
– Om bebisen verkar nyfiken på mat kan man gärna ge små smaksensationer från det att bebisen är fyra månader. När bebisen är sex månader är det dags att börja med smakportioner. Då börjar bebisens medfödda förråd av järn att sina och bröstmjölk eller modersmjölk räcker inte längre för bebisens behov.

Bra mat att börja med

Vad ska du då låta bebisen smaka på? Egentligen det mesta som resten av familjen äter. I början kan det räcka att doppa ett finger i din egen mat och låta barnet smaka. Och smaka själv gärna inför barnet – visa att det är gott! Det spelar ingen roll i vilken ordning olika smaker eller livsmedel introduceras, men näringsmässigt är det bra att tänka på att maten ska vara järnrik och varierad. Om bebisen är tveksam till maten, kan ett tips vara att blanda ut den med bröstmjölk eller ersättning, för att få en mer välbekant smak.
– Järnberikad gröt, fisk, baljväxter, grönsaker, rotfrukter, kött, yoghurt, frukt, bär och rapsolja exempel på näringsrik och bra startmat, säger Sara Ask.

Lite större smakportioner – med extra fett!

Från ungefär sex månader brukar de flesta gå från mindre smaksensationer, till lite större smakportioner. För att se till att maten är tillräckligt energirik får den gärna innehålla lite extra fett, som rapsolja eller vispgrädde. Nötfetter som jordnötssmör eller mandelsmör är näringsrika och bra fettkällor, och har även ett extra plus: de är bra att introducera tidigt för att minska risken för allergier.
– Det är bra att ge fisk, jordnötter och ägg som smakportion så tidigt som möjligt – det verkar minska risken för allergi, säger Sara Ask.

Ge inte upp för lätt!

Som förälder är det lätt att tänka att bebisen helt enkelt inte gillar en smak när den spottas ut. Och så väljer vi något annat nästa gång. Men här visar forskningen att vi ska tänka om: bebisar behöver bara vänja sig! Vissa smaker tar minst åtta gånger att vänja sig vid. Och effekten är långvarig: efter nio månader gillar 6 av 10 fortfarande smaken. Så håll ut!
– De behöver exponeras, exponeras och exponeras för sånt man vill att de ska lära sig att uppskatta på sikt, menar Sara.

Gå med i Ellas kundklubb - få gratis startpaket!
Det gäller som sagt att börja tidigt för att skapa en liten foodie som gillar nya smaker. Hos Ella’s kitchen kan du gå med i Ella’s kundklubb. Då får du massor av peppande råd och tips för att göra din bebis smakresa så spännande som möjligt! Dessutom får du hem ett fint startpaket med smakprov och roliga små gåvor

Mer mat – mer näring

Från åtta månader brukar smakportionerna gå över till att bli små måltider. Det är däremot ingen given ålder – den som vill kan gå över till vanlig mat precis när man själv känner att det passar.
– Förutsatt att konsistensen är mjuk och att maten inte är för salt. Det finns vissa livsmedel bebisar inte ska äta, som honung och stora mängder gröna bladgrönsaker, men i övrigt kan bebisar äta det mesta. Ju fler olika livsmedel bebisen får prova – desto bättre, både vad gäller smakutveckling och allergiprevention, säger Sara Ask.

Hur mycket är lagom?

Närings- och energimässigt kan man tänka att ungefär en tredjedel grönsaker, en tredjedel protein och en tredjedel kolhydrater med lite extra fett är bra proportioner att sikta på. Bröstmjölk eller ersättning kan även ligga som en näringsrik bas under det första levnadsåret (eller längre, för den som vill det).
– För att vara säker på att barnet får i sig den näring det behöver är det viktigt att fokusera på mat, och vänta så länge som möjligt med näringsfattiga livsmedel som snacks och godis, säger Sara Ask.

Hur stora portioner barnet bör äta är svårt att ge några råd kring. Barn som är i samma ålder kan äta väldigt olika mycket, utan att det betyder att någon äter för mycket eller för lite.
Vissa barn går över till hela mål mer eller mindre direkt, medan andra behöver flera månader på sig för att ens komma upp i en deciliter mat under en dag. Ett riktmärke kan vara att, om det går, när barnet är 10-12 månader sikta på två huvudmål och några mellanmål om dagen, säger Sara.

Hur var det med saltet då?

Länge har vi fått lära oss att små barn inte ska äta salt. Många föräldrar har säkert spenderat extra tid vid spisen för att laga en helt saltfri variant av familjens mat – i stort sett i onödan. Salt i vanliga mängder är inte farligt för bebisar. Däremot är det bra om barn inte vänjer sig vid allt för salt mat, det är en vana som gärna sitter i genom livet, och på sikt kan leda till högt blodtryck.
– Du behöver inte leta saltfritt bröd och smör och vill bebisen smaka din mat är det fritt fram även om den innehåller salt, säger Sara Ask.

 


Bli kompis med Ella’s Kitchen
– få peppiga tips längs smakresan och ett fint startpaket!

Hos Ella’s kitchen kan du gå med i Ella’s kundklubb. Då får du massor av peppande råd och tips för att göra din bebis smakresa så spännande som möjligt! Dessutom får du hem ett fint startpaket med smakprov och roliga små gåvor. In och registrera dig!


BONUS: så enkelt gör du din egen puré på sötpotatis, morötter och broccoli

I samarbete med Ella’s kitchen

Kloka svar om bebisar och mat i Rulla vagn-podden!

Lyssna på Rulla vagn-podden!
Alla avsnitt här!

Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter! Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta och viktkurvor. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. 

Lyssna här:
iTunes/Podcaster / Android / Spotify / Här på webben

***

Vore det skönt att dela tankar och frågor med andra mammor och pappor? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)! Det går såklart att starta en grupp redan innan du får barn.