Läs med ditt barn
Bild: Folio Images

Att läsa högt med sitt barn är guld för barnet; det snabbar på den språkliga utvecklingen och höjer intelligensen. Men många föräldrar tvekar inför uppgiften. Hur sjutton blir jag en sagoberättare av rang? Här får du veta knepen.

Mem Fox är högläsningens drottning. I hemlandet Australien är hon en mycket uppskattad barnboksförfattare, och hon har vigt sitt liv (hon är över 70 år) åt att berätta för barn, föräldrar och lärare om kraften i att läsa och skriva. I boken ”Läs högt” avslöjar hon tre hemligheter om hur läsande uppstår (läs den om du vill veta vilka).

Mem Fox menar att högläsningen bara kräver tre ingredienser: en bok, ett barn och en vuxen. Svårare är det inte. ATT läsa böcker tillsammans är det viktiga, VAD är inte lika viktigt, men HUR har stor betydelse. Så om du vill bli ditt barns bästa sagoberättare, ta till dig dessa fem råd:

Läs boken innan du läser den (och tyck om den).

Att ha läst igenom boken ett par gånger gör att du vet hur du bäst läser den högt. Vilka ord ska jag b-e-t-o-n-a? När ska jag läsa snabbt och dramatiskt, och när sänker jag tempot och rösten? När ska jag göra en kort … … … paus? Se också till att välja en bok som du själv gillar; att få bestämma bok är ett av privilegierna som du som vuxen har. Barn älskar att få höra samma bok om och om och om igen. Som förälder behöver du därför gilla att läsa samma bok oräkneliga gånger.

Hitta en lugn och skön plats.

Att läsa tillsammans är mysigt. Bulla upp med kuddar i soffan, fåtöljen eller sängen – och bort med mobiler och andra störningsmoment som låter. Sitt nära varandra, och låt lässtunden bli dagens bästa stund. Att läsa högt ihop är också en perfekt grej på tågresan eller i alla situationer som involverar mer eller mindre ofrivillig väntan.

Läs med inlevelse.

Som sagoberättare är ditt uppdrag att förmedla bokens innehåll på ett sätt som väcker intresse och låter den lyssnar svepas med genom berättelsen. Se till att aldrig låta tråkig eller ”platt”. Läs istället entusiastiskt genom att leva dig in i berättelsen – ditt barn kommer då att göra likadant. Att läsa med sitt barn är faktiskt lite som att sjunga i duschen; hela världen lyssnar inte, och det måste inte vara perfekt. Så lev ut och bry dig inte om det blir känslosvallande. Bre på! Men spela inte över.

Läs med variation.

Låt din röst gå upp och ner, och upp och ner när du läser – det skapar en härlig musikalisk rytm i ditt barns ögon. Låt ditt tempo variera genom boken; snabbare när det är spännande, och långsammare när det är sorgligt. Våga göra en kort paus ibland. Och läs verkligen orden som de låter och känns: ”tung” låter tungt, ”lyfta” finns det ett lyft i, och ”ruskväder” läser du bäst med visst rusk i rösten. På det sättet får orden liv, och läsningen blir varierad.

Lässugen med Amanda och Leif Andrée
Leif Andrée och Amanda läser tillsammans i programmet Lässugen.

Lär dig av andra.

Om du vill bli ditt barns bästa sagoberättare kan du med fördel lyssna på de som redan är duktiga sagoberättare. Hur läser de med inlevelse och variation? Hur använder de sin röst för att berätta på ett medsvepande sätt? Utbildningsradions serie ”Lässugen” är perfekt att börja med; i korta avsnitt (14 minuter) läser kända skådespelare högt med barnen Amanda och Lydia. Till exempel kan du kolla in avsnitten med Özz Nûjen, Leif Andrée (bilden) och Nour El Refai. Lyssna och lär!

***

Nu vet du mycket om HUR du kan läsa med ditt barn. Men vad, vad, vilka böcker? Lugn bara lugn. Vi har noga valt ut fem böcker till dig som har barn mellan 0 och 3 år (och så boken av Mem Fox). Häpp!

Vems syskon?

Vems syskon? av Stina Wirsén
Syskonbråk och försoning med hög igenkänningsfaktor. Gnis och Knatt är syskon, och nu ska de få ett syskon till. Superspännande!

 

 

 

 

Alla tre har fruktstundAlla tre har fruktstund av Maria Nilsson Thore
Vardagsnära bilderboksserie om kompisarna Valle, Ester och Idde – tre viljestarka och självständiga två och ett halvåringar. Nu är det dags för fruktstund på förskolan Ärtan, och då är det mycket att tänka på: Är banan bättre än äpple och måste man sitta still när man äter?

 

 

 

Schh! Vi har en planSchh! Vi har en plan av Chris Haughton
En bok att läsa med mycket inlevelse. Fyra vänner, tre stora och en liten, är ute och går. Plötsligt får de syn på en vacker fågel. De bara MÅSTE ha den och schh! de har en PLAN.

 

 

 

Babo pekar

Babo pekar av Eva Susso
Med charmig enkelhet berättar Eva Susso om när Aisha går ut på skogspromenad med Babo i vagnen och hunden och hönan i släptåg.

 

 

 

 

Ingrid och pappaIngrid och pappa av Katerina Janouch
Följ med på en helt vanlig dag hemma hos Ingrid och pappa, det finns ju så mycket kul att göra tillsammans, bygga koja, gå och handla, laga mat och städa!

 

 

 

 

 

Läsa högt av Mem FoxLäsa högt : en bok om högläsningens förtrollande verkan
Mem Fox ger i denna bok inspiration, kunskap och praktiska tips om hur våra barns liv kan påverkas om vi läser högt för dem när de är små.

 

 

 

 

 

 

Bonus I: Har du en liten stund över, och vill lyssna på inspirerande radio-program om varför, var, hur och när du kan läsa med dina barn? Lyssna på Läsa med Martina och Läsa med Farzad. Superbra och rolig lyssning!