Låta ditt barn sova ute i vagnen?
Bild: Folio Images

Bebisar sover i genomsnitt tre gånger (!!) längre om de får sova ute i vagnen, istället för inomhus. Dessutom är ute-sovande bebisar friskare, mer aktiva och äter bättre. Här får du bästa tipsen på hur du klär ditt barn rätt för vagnen i vinter.

För många bebisar är vagnen det enklaste sättet att komma till ro och somna. De ligger skönt nedbäddade och vaggas av det sköna gunget mot underlaget.

Därför är det en bra grej att låta ditt barn sova i vagnen:

Sömnkvaliteten blir bättre och bebisar sover längre – hela 3 gånger så länge!

– Den trygga, omhuldade känslan i vagnen gör det lättare för bebisen att somna. Du kan passa på att ta en promenad eller få en ostörd stund på en parkbänk (ta med kaffetermosen!).

– Sinnesintrycken från blåst, värme, sol och ljud runtomkring under åkturen gör ditt barn extra trött.

– Frisk luft ökar motståndskraften mot infektioner. Forskningen visar också att bebisar som sover ute är aktivare och har större aptit.

Så klär du din bebis rätt

Forskning visar att bebisar vaknar om de fryser i vagnen (vilket kan vara skönt att veta!). Rätt kläder innebär alltså både att din bebis håller sig lagom varm, och också att hon eller han faktiskt sover längre. Tänk lager-på-lager när du klär ditt barn för vagnen.

1. På huvudet: Mössa är bland det viktigaste plagget då mycket värme lämnar kroppen via huvudet.

2. Närmast kroppen: Undvik att klä barnet i bomull om det är kallt ute. Bomull kyler av huden om barnet svettas och blir fuktigt. Använd istället kläder av ull närmast kroppen, som absorberar och släpper ut fukten.

3. På fötter och händer: Just fötter och händer blir lätt kalla hos små barn, så skydda dem med ullsockor, tossor i fleece och vantar.

4. För att hålla värmen: En overall i fleece är utmärkt för de minsta barnen, eftersom den både värmer och isolerar. Under de kalla vintermånaderna är det perfekt att ha en skön åkpåse i vagnen, eller en riktigt varm overall. Det yttersta lagret, åkpåsen eller overallen, behåller värmen och skyddar ditt barn mot vind och fukt.

5. I vagnen: Vid extra kallt väder kan du även lägga till en extra filt i åkpåsen. Du kan också ha ett fårskinn längst ner i vagnen, som isolerar och värmer.

Klä på, men klä också av när det behövs

Många klär med goda intentioner på barnet för mycket kläder – med risk för överhettning. Känn bak i nacken på bebisen för att avgöra temperaturen, och justera därefter om du behöver klä på mer eller klä av. Du kommer också att märka om ditt barn är svettigt eller kallt, och snabbt lära dig läsa av vädret och hur du ska klä ditt barn.

Låt sunt förnuft styra

Det finns många rekommendationer och åsikter om hur kallt det får vara för att låta barn sova utomhus, och det är främst din egen känsla som förälder som får avgöra. Experter brukar sätta 10 minusgrader som gräns. Ta hänsyn till luftfuktighet och vind när du gör din bedömning. På vintern känns det genast mycket kallare om det blåser. För en nyfödd kan det vara klokt att begränsa utevistelsen under de första levnadsveckorna, och rekommendationen är att inte låta ett barn sova mer än tre timmar i sträck utomhus.

Håll vagnen under uppsikt

Håll alltid vagnen under noga uppsikt, genom att ha den inom synhåll och titta till ditt barn ofta. Täck inte över vagnens öppning, då det är viktigt luften får god genomströmning. Även regnskydd kan göra luften i vagnen kvav och varm.

Nyfiken på mer? Läs Marjo Tourulas avhandling om att sova ute vintertid

***

Vore det skönt att ha någon att dela barnvagnspromenaderna med? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)!