Bästa med-barn-aktiviteterna för soliga sommardagar
Bild: Folio Images

Sommaren bjuder på många föräldralediga dagar att fylla med barnvänliga aktiviteter. När öppna förskolan, sångstunder och babysimmet är slut för terminen är allt upp till din påhittighet. Här är bästa hitta-på-tipsen för soliga sommardagar.

1. Gå till stranden, men …

När solen skiner är det enkelt att tänka ”vi drar till stranden”. Kör till! Men ett tips: kom dit tidigt, innan solen hunnit bli för stark. Ta med ett parasoll eller uv-tält som skyddar känslig barnhud, och ta med leksaker som funkar fint för skuggan. Bygg sandslott eller gräv kanaler att fylla med vatten. Gå hemåt innan den stora invasionen kommer; en halvdag på stranden är oftast helt lagom.

2. Åk till lekland eller museum

När alla andra är på stranden: passa på att åka till leklandet eller besök ett lekvänligt museum. Förutom att det är kul att leka är det skönt med lite svalka och inte så mycket folk.

3. Gå i skogen

När det är varmt väder vill man helst vara ute, men kanske inte mitt i hettan. Gå på upptäcktsfärd i skogen; bland träd, vattendrag och små berg är det lite svalare och mycket friare att få springa runt, runt, runt.

4. Ordna vattenfest

När solen skiner är det skönt att bli blöt! Dra fram vattenslangen, koppla in vattenspridaren eller lek vattenkrig i trädgården eller på gården hemma. Alla kan vara med – mammor och pappor också! Tänk på att smörja in ditt barn med solskyddskräm och ha med en handduk och svepa in barnet när leken är över. Efteråt är det skön med ett bad eller en dusch, eller att få mysa en stund i din famn.

5. Gör en utflykt

Lovar prognosen vackert väder imorgon? Packa väskan redan kvällen innan, och planera vad ni ska hitta på. Gör en lista över guldkorns-utflykter i din stad, så blir det lättare att ”plocka” från den. Gör det inte för komplicerat; för barnen är de enkla utflykterna oftast de bästa (och de allra bästa är de som blir av!).

***

Allt blir roligare när man är fler! På Rulla vagn är det enkelt att hitta andra mammor och pappor att umgås med under föräldraledigheten. Sök efter en grupp på din ort – eller starta en egen pappa- eller mammagrupp!