Det finns både skrivna och oskrivna regler (!!) på förskolan som är bra att ha koll på. Och dessutom en hel rad praktiska saker att fixa när det är dags för dig att lämna över ditt barn i förskolans trygga famn. Lugn – vi listar fem punkter att bocka av!

Artikeln innehåller reklam för Dina Försäkringar

1. Vad gäller egentligen med tiderna?

Hur är det nu, får man gå och handla innan hämtning? Eller träna? Och får barnet vara på förskolan om jag jobbat helg och istället är ledig en dag mitt i veckan? Vad som är rätt och fel när det gäller förskoletiden är inte alltid lätt att veta. 
En vanlig regel är att barnet får vara på förskolan under tiden föräldrarna jobbar eller pluggar, plus restid förstås. Men precis som i de flesta andra fall så fungerar rak kommunikation bäst – hör helt enkelt vad som gäller i din kommun och på din förskola. Här hittar du mer om vad du får göra när barnet är på förskola

2. Plugga mat- och sovschemat!

Kunde du gå från jobbet lite tidigare och vill överraska plutten genom att hämta ett par timmar tidigare? Glöm inte att förskolan går runt på rutiner: om ett barn avbryter mellanmålet för att springa ut till en förälder kan det skapa en riktigt stökig stund för pedagogerna. Så även om du vill vara flexibel, se till att ha schemat lika inpräntat i bakhuvudet som barnen och pedagogerna själva! Här hittar du 7 andra grejer som förskolepedagoger blir GALEN på när föräldrar gör.

3. Är barnet försäkrat på förskoletid?

Generellt har vi ganska bra koll på hur vi försäkrar våra värdefullaste prylar, som hemmet och bilen. Men hur var det nu med familjemedlemmarna själva? Kommunens olycksfallsförsäkring för barn i förskola gäller i de flesta kommuner dygnet runt, men aldrig vid sjukdom eller om barnet inte kan arbeta i framtiden. Därför är det viktigt att komplettera med en barnförsäkring (vår favorit här!).

4. Det är skillnad på ’lite snuvig’ och magsjuk

Får du en liten klump i magen av vab-oro när du ser ditt barn dela leksakssked med alla sina nya kompisar? Det är viktigt att hålla sig till förskolans regler om när ett barn ska stanna hemma på grund av sjukdom, och hur länge. Särskilt när det gäller magsjuka och andra smittsamma åkommor. Men det kan kännas skönt att veta att ett barn som är lite snuvigt eller hostigt, men piggt i övrigt, brukar vara helt okej att lämna på förskolan. Pedagogerna går på allmäntillstånd (de flesta förskolor har inte ens en termometer), och om ditt barn orkar vara med hela dagen så är det lugna puckar – annars kommer de garanterat att höra av sig.

5. Färdigpackad? Släng ett öga till på checklistan!

Visst, det är inte raketforskning att räkna ut att extrakläder och blöjor ska med till förskolan. Men du är långt ifrån den enda förälder som inte hade en susning om att det finns både fodrade och ofodrade överdragsbyxor utöver regnbyxor och overall. Och vem kunde ana att ett par omärkta vantar kunde försvinna redan innan lunch? Internet bjuder lyckligtvis på flera bra inköpslistor (som du kanske ibland kan ta med en nypa salt, eller i alla fall sunt förnuft). Här hittar du vår lista!

 


Barn har inte tillräcklig försäkring genom förskolan

Barn som går på förskolan har en olycksfallsförsäkring genom kommunen, men den ger inte något skydd vid sjukdom eller om ditt barn inte kan arbeta i framtiden. Och de minsta har inget skydd alls.
– Sjukdom är den vanligaste anledningen till bestående skador och som kan göra att man inte kommer ut i arbetslivet i vuxen ålder. Då blir det tufft att klara sig ekonomiskt om man inte har en bra barnförsäkring, säger Zara Lindberg på Dina Försäkringar. Många föräldrar tecknar en försäkring redan när barnet är nyfött, men det går att göra tills barnet fyller 17.

Det är verkligen inte ovanligt att få hjärtat i halsgropen som småbarnsförälder. En olycka händer på ett ögonblick. Försäkra det viktigaste du har med en riktigt bra barnförsäkring. Välj en försäkring, såsom den hos Dina Försäkringar, som gäller både för sjukdom och olycksfall, dygnet runt och innehåller både små och stora ersättningar. Du kan enkelt räkna ut pris och teckna försäkringenwww.dina.se.

Artikeln innehåller reklam för Dina Försäkringar