Åka på skidsemester med barn? Här är tipsen för dig som ska åka med små barn till fjällen. Välj kläderna som värmer i backen och klä dig rätt.
Bild: Folio Images

Ska du åka med barn till fjällen i vinter? Har du koll på utrustningen, kläderna och knepen som ger härliga dagar tillsammans i backen? Här får du veta allt om de varmaste plaggen – och hur du undviker de vanligaste nybörjarmisstagen.

 


– Den här artikeln innehåller reklam från Polarn O. Pyret –


”Är vi framme snart?”

En lyckad skidsemester börjar i bilen; många av oss har många mil att köra till fjällen, och för ett litet barn kan resan kännas som en halv evighet. Så ladda surfplattan med filmer, musik och spel, och packa ner leksaker och böcker och kritor. Alla medel är tillåtna för att få resan att kännas lite kortare (men glöm inte heller bort att ta en paus då och då, för allas skull).

När är det läge att börja åka?

Redan när ditt barn är i 2-3-årsåldern kan du börja testa skidåkningen. Men pusha inte – att åka skidor ska vara roligt och utvecklande! Från 3 år kan du låta ditt barn gå i skidskola, och där möta peppande lärare som visar hur du kör tryggt och säkert i backen. Det är kul för dem, och skönt för dig! Och om du har barn under 3 år kan ditt barn få vara på snölekis medan du kör i backarna. På snölekis leker barnen både inomhus och i pulkabacken. På vissa orter finns det till och med barnvagnspassning utomhus för sovande barn från 3 månader. Med andra ord: det är aldrig för tidigt att åka på fjällsemester.

Köp inte – hyr skidutrustning!

Små barn växer fort, och det mest plånboksvänliga alternativet är att hyra skidutrustningen på plats. Det gäller pjäxor, skidor, stavar, skidglasögon och hjälm. Förutom att du slipper packa och kånka på alla prylar får du också experthjälp med att välja rätt storlek. Dessutom åker ditt barn då på skidor som är nyvallade och nyslipade. Alltså: hyr utrustning – det underlättar. Vissa skidorter erbjuder barn att hyra skidor gratis under de första veckorna varje år (värt att kolla upp!).

”Om du måste gå på toa … ”

Väl framme och med utrustningen fixad är det bara att ge sig ut i backarna. Eller? Linda MorellSkistar, som har Sälen bland sina många skidorter, tipsar om ett par klassiska nybörjarmisstag:
– Det är mycket klä på och klä av med små barn i fjällen, säger Linda. Se till att ditt barn har gått på toa eller har torr blöja innan du börja klä på alla kläderna. Du vill inte komma på det efteråt! Kom också ihåg att livet i backen gör små ben trötta; bara att gå i pjäxor är ansträngande för ett barn. Gör därför små fikapauser med russin, kex och dricka. Se också till att dyka in i värmestugan då och då – och klä ditt barn efter väderleken.

Så klär du ditt barn rätt för backen

Att välja rätt kläder till små barn i fjällen kan göra skillnaden mellan katastrof och fullständig succé. Chansa inte här, utan följ råden för att bäst klä småttingar i backen.

Huvud, hals och händer

Åka på skidsemester med barn? Här är tipsen för dig som ska åka med små barn till fjällen. Välj kläderna som värmer i backen och klä dig rätt.
1. Tunn mössa i merinoull / 2. Vind- och vattentäta vintervantar / 3. Polokrage med insida av fleece

Huvudet:
välj en tunn mössa i merinoull att ha under hjälmen, eller kör på en balaklava (rånarluva) som också täcker delar av ansiktet.

Halsen:

välj en polokrage/fuskkrage/fuskolle, som skyddar både hakan och halsen mot kyla. Skippa halsduk av säkerhetsskäl; den riskerar att fastna när ditt barn åker liften.

Händerna:

välj vindtäta tumvantar, gärna med fleece inuti och med resår- och kardborreband vid handleden, som gör att snön inte komma in.

På kroppen

Åka på skidsemester med barn? Här är tipsen för dig som ska åka med små barn till fjällen. Välj kläderna som värmer i backen och klä dig rätt.
1. Värmande underställ i merinoull / 2. Fleecetröja / 3. Vind- och vattentät vinteroverall 

Lager 1:
välj ett underställ med tröja och långkalsonger i polyester eller ull. För att hålla kroppen torr ska understället sitta tajt, men inte strama (det ska vara skönt att ha på sig). Tips! Köp två uppsättningar underställ, så kan du torka eller tvätta det ena medan ditt barn har på sig det andra i backen. Väl hemma i stugan är det skönt att få ta på sig ett torkskåpsvarmt underställ att mysa runt i.

Lager 2:

välj en fleecetröja som håller kroppen varm, och som sitter luftigt. Tänk på att ditt barn rör sig mycket i backen och blir varm; om det inte är jättekallt kan det räcka med ett underställ under jacka/byxor eller overall.

Lager 3:

välj en skidjacka och tillhörande byxor – eller en vinteroverall (det är en smaksak). Satsa på rejäl jacka eller overall som håller vind och kyla ute – att frysa i fjällen är så trist. Se till att jackan har en så kallad snökjol, och att byxorna/overallen har ett snölås nertill som hindrar snön från att komma in. Självklart är det också ett plus om jackan/overallen har en ficka med plats för liftkortet.

Bonus:

välj en säkerhetsväst till ditt barn, så ser du honom/henne väl, och barnet syns ordentligt för andra i vinterlandskapet.

På fötterna

Åka på skidsemester med barn? Här är tipsen för dig som ska åka med små barn till fjällen. Välj kläderna som värmer i backen och klä dig rätt.
1. Ullstrumpor / 2. Ullfodrade läderkängor med kardborreknäppning

Strumpor:
välj en ullstrumpa i pjäxorna. Fler än en strumpa riskerar att minska blodtillförseln, och ge kalla fötter eftersom det då blir för trångt i pjäxan. Du ska kunna röra på tårna! Om ditt barn ändå fryser om fötterna: lägg i en värmande sula i fleece, sula i ull eller sula i jutefilt.

Skor:

välj en tålig läderkänga för alla de tillfällen då ditt barn inte har pjäxor på sig. Välj lite högre skor som är ullfodrade och har kardborreknäppning.

Lek loss i backen!

Men … att åka skidor är varken någon materialsport eller modeuppvisning. Det ska vara kul för hela familjen! Fyll därför semesterdagarna med skid- och snölekar. Här är tre förslag:

– Följa John. När ditt barn fått upp farten och snitsen i backen kan ni åka efter och härma varandra på ett led. Garanterat kul!
– Köttbulle och spaghetti. Böj på knäna och slut kroppen som en köttbulle, och sträck dig sedan upp som lång spaghetti. Upprepa nerför hela backen. Skoj och sund övning!
– Bygga snökoja. Pricken över i:et på skidsemestern är att bygga en snökoja för barnen att kryp in i. Bygg den i närheten av stugan. Det tar en del tid såklart, men är en kul aktivitet för både stora och små.

 

I samarbete med vår Guldpartner Polarn O. Pyret

***

Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)!