Bebis som just börjat äta? 8 enkla, hemlagade favoriter (och vad du ska tänka på när du väljer färdigmat!)
Bild: Folio Images

Krångligt att laga egen mat som ska passa bebisen? Strunt i det, säger vi, och satsa på rätter som passar för hela familjen. Här får du 9 enkla och supersmarriga recept som funkar både för vuxna och bebisar. 

Det enklaste är förstås om man kan laga mat till hela familjen på en och samma gång, och det är absolut möjligt! Ofta handlar det om att tänka snarare bebiskonsistens än bebismat – så länge man kryddar varsamt och är försiktig med saltet finns det få saker som din bebis inte kan äta (en lista på vad som faktiskt bör undvikas finns här).

Alla recept är beräknade att räcka till två vuxna och två barn, varav minst en bebis. Sist i alla recept finns instruktioner för hur du anpassar maten till både små bebismunnar. Smaklig måltid!

***

Linsgryta

Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 medelstora sötpotatisar
4 morötter
4 dl röda linser
800 g krossade tomater
Vatten
Olja till stekning
Kryddning efter smak, t.ex. paprikapulver och hackad persilja

  • Riv lök och vitlök på den finaste sidan på rivjärnet. Stek försiktigt i en lite större panna eller gryta i lite olja tills löken är mjuk och genomskinlig.
  • Riv morötterna och häll ner i grytan med löken.
  • Skala och skär sötpotatisen i lagom stora bitar.
  • Häll i sötpotatis, linser och krossade tomater i grytan. Späd eventuellt med lite mer vatten.
  • Krydda försiktigt efter smak (som passar bebis).
  • Låt grytan puttra i ca 15–20 minuter tills både sötpotatisen och linserna är lagom mjuka.

Så fixar du bebismaten:
Ta en del åt sidan och mixa till en konsistens som passar bebis. Krydda resten med lite salt, svartpeppar, gurkmeja och gärna lite chiliflakes. Kan serveras med tillbehör som exempelvis ris eller bulgur, men är god och mättande även på egen hand.

 


 

Recept och bild från bloggen Sötnosar

Du behöver:
500 g kycklingfilé
500 g ekologiska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 tärning grönsaksbuljong
5 dl mjölk av valfri sort
5 dl vatten
Ca 300 g okokt pasta
Kryddor efter smak, till exempel vitpeppar, paprikapulver, örtkryddor

  • Riv eller hacka löken. Strimla eller skär kycklingen i lagom stora bitar.
  • Stek lök och kyckling i lite smör på medeltemperatur (den ska inte få för mycket färg) tills löken är mjuk och kycklingen genomstekt.
  • Skär eller skiva champinjonerna i lagom stora bitar och tillsätt dessa, låt steka några minuter.
  • Krydda efter bebis smak med t.ex. lite paprikapulver eller vitpeppar.
  • Tillsätt sedan vatten, mjölk, grönsaksbuljong, eventuellt lite örtkryddor (torkade eller frysta) samt pastan och låt koka på medelvärme tills pastan är kokt.

Så fixar du bebismaten:
Ta undan en del till bebis som mixas eller skärs till önskad konsistens. Krydda resten av rätten med salt, lite mer peppar och gärna lite cayennepeppar. Servera gärna med lite riven parmesan.

 


 

Receptinspiration från Tasteline

Du behöver:
3 laxfiléer
6–8 potatisar (beroende på storlek)
4 morötter
½ purjolök
3 dl ärtor
3 msk pressad citronjuice
3 dl grädde av valfri sort
Persilja, dill (fryst går utmärkt!)
Vitpeppar

  • Skala och skär potatisen i tärningar. Koka i lite vatten i en gryta stor nog att rymma hela rätten. Potatisen ska inte bli färdig utan det räcker att koka ca 5-10 minuter (beroende på bitarnas storlek).
  • Skala och skär eller tärna morötter, hacka purjolök och skär laxen i lagom stora bitar.
  • Lägg ner grönsakerna och fisken i grytan med potatisen och häll över grädden. Krydda med lite vitpeppar.
  • Koka tills grönsakerna och laxen är genomkokta, ca 5-10 minuter till. Strö över persilja och dill och häll i citronen.

Så fixar du bebismaten:
Ta undan en del och mixa eller mosa till önskad konsistens för bebis. Krydda resten av grytan med lite extra peppar, salt och eventuellt mer pressad citron.

 


 

Ärtpesto

Receptinspiration från Easyeatingforkids

Du behöver:
6 dl frysta, tinade ärtor
1 dl pumpakärnor
2 vitlöksklyftor
En näve färsk persilja alt. någon matsked fryst
1 dl olivolja

För lite variation så kan 1–2 dl av ärtorna bytas till t.ex. sojabönor och/eller broccoli.

  • Mixa alla ingredienser med stavmixer. Fyll på med lite extra olja om peston känns “torr”.
  • Koka pasta av valfri sort och blanda ner peston efter att pastavattnet hällts av.
  • Servera gärna med lite riven parmesan.


Så fixar du bebismaten:
Mixa eller skär en del till passande konsistens/storlek för bebis. För de som är lite större (eller lite extra nyfikna på att pilla och äta själv med händerna!) kan man gärna blanda pastan och peston med lite hela ärtor och/eller broccolibitar. Salta lite åt de som önskar.


Köttbullar med champinjoner

Recept från Minimat

Du behöver:
300 g köttfärs
8 medelstora ekologiska champinjoner
½ gul lök
1 dl grädde av valfri sort
2 ägg
Svart- eller vitpeppar
Smör till stekning

  • Hacka eller riv champinjoner och lök på rivjärn eller i matberedare.
  • Rör ner svampen och löken tillsammans med köttfärs, grädde och ägg i en bunke. Krydda efter bebis smak.
  • Rulla till lagom storlek.
  • Stek i lite smör på låg värme, tills köttbullarna ”håller ihop”. Ställ sedan in dem i ugnen tills de är genomstekta för att undvika stekyta.

Till de större blir det godast om man höjer värmen i stekpannan, klickar i lite extra smör och drar på lite mer salt och peppar innan köttbullarna steks färdigt ordentligt. Servera med potatis i valfri form (mos är mums!) och klassisk brunsås. Frysta lingon kan tinas och mosas till en liten kompott till om man önskar det till.

Så fixar du bebismaten:
Barn som äter själva kan äta bitar av köttbullarna på egen hand. Annars är de enkla att mosa med gaffel. Servera med mos och brunsås!

 


 

Chili con carne

Du behöver:
400 g nötfärs
400 g kidneybönor eller vita bönor
1 gul lök
400 g krossade eller passerade tomater
1 liten burk konserverad eller 1 dl fryst majs
Vatten
Paprikapulver

  • Hacka eller riv löken fint. Stek försiktigt tillsammans med köttfärsen.
  • Krydda med paprikapulver och lite svartpeppar.
  • Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra några minuter.
  • Späd eventuellt med lite mer vatten. Vill du vara försiktig med majskornen kan dessa mixas till en puré och röras ner i den delen av grytan som din bebis ska äta.

Så fixar du bebismaten:
Ta undan en del till bebis, mixa eventuellt till önskad konsistens. Krydda resten lite extra med salt, svartpeppar och chilipulver eller flakes. Servera gärna med avokadopuré till bebis och guacamole till de lite större, samt lite gräddfil eller creme fraiche.

 


 

Receptinspiration från Ica

Du behöver:
400 g torsk
3 dl mjölk av valfri sort
1 dl creme fraiche
2–3 msk pressad citronjuice
3–5 morötter
2 krm dragon
2 krm vitlökspulver
Vitpeppar

  • Skala morötterna och skär till lagom stora stavar. Koka några minuter tills de blivit lagom mjuka.
  • Skär fisken i mindre bitar.
  • Blanda mjölk, creme fraiche och citronjuice i en kastrull.
  • Krydda såsen efter smak (som passar bebis).
  • Koka upp under omrörning (mjölk bränner lätt i botten!) och lägg sedan i fisken.
  • Låt puttra på låg till medelvärme tills fisken är genomkokt, ca 5–10 min.

Så fixar du bebismaten:
Mixa eller mosa till konsistens som passar bebis. Servera med ris eller potatis i valfri form och de kokta morötterna (om bebis gärna pillar och äter lite på egen hand är morotsstavarna perfekta, annars kan dessa mixas med lite vitlökspulver till en puré).

 


 

Risotto

Recept från Barnmatsburken

Du behöver:
1 gul lök
10–15 färska, stora ekologiska champinjoner
3–4 dl grötris, avorioris eller “vanligt” ris
6–8 dl kokande buljong eller 6–8 dl kokande vatten + 1 ½ grönsaksbuljongtärning
Smör eller olja till stekning
Riven parmesan
Kryddning efter smak t.ex. vitlökspulver, fryst persilja, svartpeppar, timjan

  • Finhacka eller riv (på rivjärn eller i matberedare) lök och svamp. Stek i en kastrull eller stekpanna med hög kant, på svag värme i lite smör eller olja.
  • Häll på riset och buljongen.
  • Sätt på ett lock och låt puttra i ca 15-20 min, tills riset är genomkokt. Håll lite koll under tiden och späd eventuellt med mer vatten om det blir allt för stabbigt.
  • Krydda efter smak (som passar bebis). Rör ner riven parmesan och lite extra smör eller olja i den färdiga risotton.

Så fixar du bebismaten:
Perfekt för bebis att öva på att äta själv med sked – risotton är precis lagom kladdig för att fastna bra på skeden! Gott på egen hand, men för de i familjen som är väldigt hungriga är detta även supergott som tillbehör till t.ex. stekt kycklingfilé.


Makaronilåda

Receptinspiration från Bebisrecept

Du behöver:
5–6 dl makaroner eller valfri kokt pasta (perfekt om ni har rester över!)
1 gul lök
200 g skinka eller kalkon
3 ägg
3 dl mjölk av valfri sort
1 dl grädde av valfri sort
2 dl riven ost
Kryddning efter smak t.ex. vitpeppar, paprikapulver, fryst persilja

Vill man göra lådan vegetarisk kan köttet bytas ut mot 1–2 dl riven morot, palsternacka eller små broccolibitar. Det går förstås även utmärkt att kombinera både kött och grönsaker i lådan – bara din fantasi (och formens storlek…) sätter gränserna!

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Koka pasta enligt anvisning (eller ta fram färdigkokt om du har det).
  • Riv löken på den finaste sidan av rivjärnet.
  • Skär skinkan/kalkonen i lagom stora bitar eller riv grönsakerna (på rivjärn eller i matberedare).
  • Blanda mjölk, grädde, ägg, lök, skinka/kalkon eller grönsaker och hälften av osten. Häll i en ugnsfast form.
  • Häll i pastan och blanda så att pastan är täckt av mjölkblandningen.
  • Strö över resten av osten och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills osten fått lite färg.

Så fixar du bebismaten:
Makaronilådan blir relativt mjuk och barn från cirka 6 månader kan därför äta den på egen hand (under uppsikt förstås!) utan att den behöver mixas. Om du vill ha en mjukare konsistens kan du mosa med gaffel.