Du VET att allt ömtåligt måste in bakom lås och bom, och att ungefär femton sekunder är lagom för en ettåring att sitta still. Ändå hamnar man alltid där – i hopplösa situationer som man lätt kan känna BARA händer en själv. Då kan det kännas tröstande att veta att de här tio snedstegen gör nästan alla minst ett par (hundra) gånger!

1. Gå på barnvagnsbio

 

Visst låter det mysigt att gå och se en film i barnvänlig miljö? Synd bara din ettåring inte höll med. Och att ”måste se”-filmen visade sig vara en tre timmar lång sci-fi rulle som du tappat handlingen i efter första blöjbytet… Det vill säga tio minuter in.

2. Ha dyrgripar på fel ställen

 

Hur kommer det sig att parfymflaskan, kaffemuggen eller andra spår av vuxet liv alltid råkar glömmas i perfekt höjd för små ettårings-händer att känna runt på? Försök håll ut – snart är den allra mest destruktiva fasen över! Och du är knappast ensam om att ha en badrumsmatta dekorerad med kaffestänk …

3. Pälsa på (allt för) ordentligt

 

Om alla vuxna har plockat fram shortsen, så är det kanske inte hela världen om du skippar mössan, trots att det blåser en lätt bris. Vi är ofta noga med att våra barn inte ska frysa (vilket är bra!), men ibland kanske vi är lite för noga. Stoppa ner ett finger i nacken på barnet, så får du en bra uppfattning om hur varm hen är.

4. Tänja på sina egna regler

 

Går pastan bara ner om den är dränkt i ketchup? Är din väska det enda som accepteras som leksak? Ibland måste man bara ge efter och göra det som funkar för stunden. Och kom ihåg att när ketchupen sedan är spraymålad över köket och innehållet i din väska numera ligger i toaletten – du är långt ifrån den första förälder som frågar sig själv: varför lär jag detta hända?!

5. Tro att det går att ha ordning hemma

 

Är vi fler som kan följa ettåringens framfart genom hemmet genom att följa utrivna lådor och skåp? Så fort du hunnit plocka in i en ände hinner ettåringen rensa allt du har i handväskan, smaka på toaborsten och rulla ut 125 meter toalettpapper. Plocka in and repeat!

6. Passa på att hälsa på farmor (och alla andra du inte träffat på länge)

 

Äntligen finns det tid att catcha up med alla släktingar och vänner man inte hunnit träffa på evigheter! Men att hinna prata med någon samtidigt som man försöker hindra ettåringen från att tugga på varje växt och torka snornäsan på fina soffkuddar är lättare sagt än gjort

7. Tro att fika på stan blir lugnt och skönt

 

Visst, det låter som en bra plan att rulla ner på stan och ta en kaffe med en bekant. Tyvärr uppskattar ettåringar varken en god macchiato, ett givande samtal eller en instagramsnygg caféinredning – lika lite som caféägaren uppskattar det fullastade skepp som är din barnvagn.

8. Lekland? Inte än!

 

På pappret kan det låta som ett perfekt upplägg: en madrasserad värld för byggd för barn att härja fritt i. Och det är det – för din treåring. Med en ettåring räcker det att du tar dig till närmaste skogsdunge eller vattenpöl för att det ska kännas som ett nöjespalats.

9. För mycket aktiviteter – för tidigt

 

Det finns ju så HIMLA mycket spännande, stimulerande saker att hitta på med sitt barn. Men ofta blir det inte alls bra om man börjar med för mycket saker allt för tidigt. Experimentverkstaden på biblioteket är perfekt för lite större barn, och de uppstoppade djuren på museet är inte lika skrämmande för en tvååring – och det fanns visst en anledning till att det faktiskt var åldersgräns på balettkursen!