Vabruari är här, och ingen av oss går säker förrän framemot vårkanten. Dagarna med sjuka barn kan kännas minst sagt långa. Om det finns något som gör dem (riktigt) roliga? Svaret är förstås ja, och vi har tipsen!

Artikeln innehåller reklam för SF Kids Play

1. Bli en pysselkung (med lite hjälp av internet)

Bild från Toddler Approved

Dagarna med sjuka barn som inte kan gå ut kan lätt bli minst sagt långa. Då är det bra att ha ett par pyssel-ess i rockärmen. Vem minns inte hur fint det blev med marmorering från när man själv var liten? Det blir lika fint nu, fast med raklödder och lite färg. Googla även slajm och fingerfärg – och glöm aldrig att trolldeg bara innehåller mjöl, salt, vatten och lite olja.

2. Pyssla en receptbok – och planera veckans mat!

Hur slår du flest flugor i en smäll? Jo, pysslar ihop en receptbok med bilder, som innehåller ett recept som barnet både gillar och dessutom (förhoppningsvis) kommer hjälpa till att laga och sedan äta. Att få vara med och planera veckans mat brukar vara ett säkert knep även för de mest kräsna. Pyssel, läsning, mathjälp, middagsplanering och mellis i ett! Allt som allt kan detta säkert ta en halvdag. Minst!

3. Soffan är din bästa vän

Det finns dagar som passar bättre än andra för soffmys. Det finns massor av program som är både lärorika och roliga. Vi slår ett slag för playtjänsten SF Kids Play, där du slipper reklam, får program utvalda efter ditt barns ålder och dessutom hittar du flera filmer, serier och böcker med Babblarna. Med koden VABBA19 får du använda SF Kids Play helt kostnadsfritt i 2 månader* (perfekt för vab-månaderna!) – beställ här! 

Favoriterna bland serier och filmer som passar för

4. … och ta till vara inspirationen!

När man har sett sitt favoritprogram X antal gånger, vad kan då vara bättre än när en vuxen är med och leker fram de bästa bitarna ur avsnittet? Klä ut er och gör teater av det ni precis sett. Låt gärna barnet styra leken, och kommentera själv på olika känslor och händelser, så lär du barnet sätta ord på skeendet, som en bonus!

5. Gör det som ska göras – tillsammans!

Det kan lätt kännas stressande att gå hemma och se allt det där som borde göras, samtidigt som någon drar dig i byxbenet. Tur då att barn ofta tycker det är toppen att vara delaktig i det du själv gör, så fram med en stol, en diskborste i handen på barnet och fixa köket tillsammans. Eller passa på att rensa ut i lådan med blandade leksaker, kanske återupptäcks en gammal favorit? Och glöm för all del inte att en ryckig dammsugning på en tiondel av golvet också är en dammsugning!

6. Läs, läs och läs

De flesta föräldrar är medvetna om vikten av att läsa för sina barn, även när de är små. Men som med allt annat är det ofta tiden som är problemet, så ta chansen när du har den. Läsning minskar bland unga, och man vet att ju tidigare man etablerat läslust desto bättre. I appen SF Kids Play kan lite större barn lyssna och titta i böcker själva. Det finns över 200 böcker för alla åldrar, och kan vara en skön paus från att titta på film. Med koden VABBA19 får du använda SF Kids Play helt kostnadsfritt i 2 månader* – beställ här!  

7. Nya lekar som underhåller i timmar

Tröttnat på att bygga klossar eller köra runt bilar i timmar? Här kommer ett par tips på nya lekar från Instagram-kontot Toddler Approved (tips att följa!), där barnen kan underhållas läääänge.

Tejpa fast ”tunnlar” av papper och rulla bollar igenom! Hur smart?
Flytta in sandlådan! Fyll en låda med gryn eller sand och lägg i roliga skålar, muggar och spadar. Enkelt att ställa undan och ta fram nästa vab-dag.
Tejpa fast ett långt papper och rita en egen stad eller tågbana. För att göra leken ännu roligare kan ni bygga egna hus av gamla kartonger.
Ta en stor kartong med lock och klipp ut olika former. Färglägg sedan runt hålen. Låt barnet pricka rätt med Duplo eller legobitar i samma färg!
För de minsta: ta en pappersskiva och klistra på spännande bilder. Dölj sedan bilderna med papper eller tygbitar som du tejpar fast i överkant. Rolig lek att upptäcka vilka hemligheter som döljer sig bakom luckorna!
Detta är en lek som kan hålla barn sysselsatta i timmar. Låt dem först gå loss med garnnystan och knyta fast garn mellan hemmets alla möbler. Sedan börjar utmaningen att ta sig igenom banan! Och ja, att städa tar också en stund 🙂

 


Prova playtjänsten SF Kids Play kostnadsfritt!

Mitt i vab-säsongen är det helt perfekt med en playtjänst för barn: helt utan reklam, anpassat innehåll efter ålder och fylld med lärorika och bra serier, filmer och böcker. Självklart kan du ha favoritfilmerna i offline-läge för flygresan eller långtråkiga timmar i bilen. Med rabattkoden VABBA19 får du prova SF Kids Play kostnadsfritt i två månader*. Testa här!

*Därefter kostar tjänsten 69 kr/månad (men du har ingen bindningstid!). Erbjudandet gäller tom den 31 december 2019 och endast för nya kunder. 

 

Artikeln innehåller reklam för SF Kids Play