En applåd till oss föräldrar med barn på förskolan som varje dag fixar med lämningar och hämtningar. Här kommer en lista med våra ABSOLUT bästa knep och lifehacks för dig med barn i förskoleåldern! 

Artikeln innehåller reklam för Kavat

1. Vantar försvinner spårlöst

Förskolan är lite som Bermudatringeln för världens alla vantar… De försvinner spårlöst för att aldrig återfinnas. Som föräldrar vill vi ju gärna att barnen ska vara supervarma om händerna, men det kan vara smart att inte satsa på för dyra vantar. Tänk istället storpack, där alla färger går att mixa med varandra. Köp gärna i udda färger, så att de är enkla att hitta. Och ett hett tips: köp vanthållare så att vantarna sitter fast i overallen eller jackan.

2. Svårt att få på kläderna hemma?

Barn som hunnit bli lite större gillar regler och struktur. Ett knep är att låta barnet bestämma i början av veckan vilka kläder som hör ihop med vilken dag. Barn gillar att få styra delar av sin vardag själv, och du får världens bonus på köpet: kläderna för varje dag ligger prydligt i högar i garderoben. Sparar tid och framförallt slipper du tjat och bråk!

3. Eller att gå hem?

 

Många barn har också lite svårt att komma iväg på eftermiddagen när det är dags att gå hem. Vi har väl alla stått på gården och med käck ton försökt övertyga kidsen att det blir sååå kul att gå? Ingen lätt match, men enklaste sätten: ha något att locka med på vägen hem (exempelvis stanna en stund på roliga lekplatsen), gör en tävling om vem som kan springa snabbast till kapprummet eller ge dig in själv i leken och busa dig ut genom grinden (pju!).

4. Stövel-tricket: köp stövlar med foder som går att ta ur

Dyrt med alla skor och stövlar som behövs? Här har vi ett superhett lifehack: köp gummistövlar med foder som går att ta ur. Under vintern är de extra enkla att torka, eftersom fodret och stöveln kan torka för sig. Själva stöveln går också att tvätta i maskin på 30 grader. Men det smartaste av allt: under vinter passar stöveln perfekt med fodret i. När ditt barns fötter vuxit lite framåt vårkanten är det dags att ta ut fodret och stöveln blir större. Den växer helt enkelt med ditt barns fot och du behöver bara köpa ett par stövlar!

Kollage för Kavat - stöveln Gimo
Stöveln Gimo från Kavat: 1. Bordeux / 2. Mörkblå / 3. Gul / 4. Hunter green / 5. Lila / 6. Svart

5. En kom-ihåg-lista både hemma och på förskolan

Orka stå i hallen på förskolan och inse att man glömt mössan eller en livsviktig galonbyxa. Sätt en liten kom-ihåg-lista på insidan av garderobsdörren därhemma med allt som ska packas med! Och visst är det smått irriterande när någon annan hämtar och bara hälften av grejerna kommer med hem? Gör en likadan checklista på förskolan!

6. Slipp tvätta vinteroverallen varje dag

Be personalen på förskolan ta på galonbyxorna över overallen när det är blött eller snömodd ute. Då håller sig barnet torrt för utelek både för- och eftermiddag, men du slipper också en lerig och blöt overall som behöver tvättas (nästan) varje dag.

7. Ha alltid samma byteskläder

Bestäm hemma att vissa kläder alltid hör hemma på förskolan, exempelvis de svarta tajtsen, alla röda strumpor och de två gröna tröjorna. Om du har något hemma för att tvätta är det enkelt att veta att det inte ska sorteras in hemma i garderoben, utan åka direkt tillbaka till föris.

8. Galon eller skalkläder?

Att välja galon eller skalkläder till sitt barn är i mångt och mycket en smaksak. Skalkläder är flexibla och slitstarka, men galon håller ofta ännu bättre mot rejäl väta. För större barn som rör sig mycket kan skalkläder passa bra, då de är enklare att röra sig i och andas bra. Men för barn som gärna rullar runt i leran, eller sitter still i sandlådan länge, är galon ett utmärkt val. Det är lättare att torka/spola av. En bra bonus med skalkläder: personalen kan avgöra vad barnet borde ha på sig utifrån lager-på-lager-principen när det är dags att gå ut. Här hittar du hela listan på vad ditt barn borde ha med till förskolan, om du skulle vara osäker.

9. Ta hand om de stackars skorna

Det är inget lätt liv att vara sko på förskolan. De slits hårt och får ofta tvättas av efter lerig och blöt lek. Det blir både dyrt och inte så schysst mot miljön att köpa nya. Ta hand om skor i skinn genom att först torka av dem med en fuktig trasa. Sedan smörjer du in dem med ett vax (vår ekologiska favorit här!). Skinnskor behöver inte impregneras, men det behöver däremot vattentäta höst- och vinterskor. Använd gärna en vattenbaserad spray, som är lite snällare mot miljön.

Vattentäta favoriter just nu:

Kollage för Kavat - waterproof
1. Voxna blommig / 2. Landby rosa / 3. Iggesund mörkblå / 4. Dalvik mörkblå

10. Namna ALLT!

Beställ strykfria namnlappar (många!) och fäst i alla kläder, vantar, snuttefilt, nappar, mössor, skor… ja, ALLT! Det är hyfsat frustrerande (och dyrt) att kläderna försvinner. De strykfria lapparna fungerar som vanliga klisterlappar, men håller utmärkt tvätt efter tvätt.

11. Blöta skor? Så torkar du dem snabbt!

Skor och stövlar blir fuktiga eller genomblöta nästan varje dag under höst och vinter. Köp okokta gula ärtor och häll i skorna. De torkar över natten! Ärtor suger upp fukt som om det inte fanns någon morgondag. Och när skorna är torra igen häller du över ärtor i en luftig låda, så att de får torka. Sedan kan du använda dem på nytt. Hur bra?!

12. Grusiga ytterkläder = borsta av!

Sitter det kvar grus och gegga efter att overallen eller ytterkläderna torkat i torkskåpet? Be personalen ha en sko-borste vid dörren, så kan du själv borsta av innan ni går hem.

13. Minska sjukdomarna

Ta för vana att stanna till på toaletten och tvätta på dina och ditt barns händer innan ni lämnar förskolan. Tar bara 2 minuter, men kan spara många vab-dagar!

14. Ha småsyskon i bärsele

Det är ingen enkel ekvation när man ska ha småsyskon med vid hämtningen, rodda med ytterkläder/utbrott/genomblöta strumpor på förskolebarnet OCH slippa att bli genomsvettig själv. Hetaste tipset: ha minstingen i bärsele eller bärsjal! 

15. Ha en banan i fickan

 

Vi hämtar ofta våra barn precis när blodsockret börjat dippa, vi själva är trötta och barnen är ännu tröttare efter en intensiv dag på förskolan. Ha en banan, smoothie eller ett snacks redo i fickan. Ta en fikapaus i kapprummet innan ni går hemåt. ♥

 

Artikeln innehåller reklam för Kavat