Bra solkräm till förskolebarn? Tips på solskydd utan farliga (!!) ämnen

Vilken solkräm är bäst för barn i förskoleåldern? Hur väljer du rätt solskydd med bra innehåll, utan farliga ämnen? Och hur vet du att inga nano-partiklar skadar hud eller natur? Vi reder ut här.

23661.jpg

Under våren och sommaren blir det många timmars lek utomhus på förskolan. För att undvika en överdos av sol - eller att ditt barn bränner sig - är det dags att bunkra solkräm, keps och UV-kläder. Här har vi samlat allt du behöver för att göra rätt val.

Bästa solkrämerna för barn på förskolan

Svårt att välja vilken solkräm som passar bäst för mindre barn? Vi förstår - det är lite av en djungel bland alla märkningar och svåra ord. Självklart vill man välja produkter utan onödiga kemikalier. Här tipsar vi om tre favoriter för sommaren. Alla är:

  • helt fria från nano-partiklar (påverkar inte organismer som lever i havet!)
  • har hög SPF (välj alltid 50!)
  • är fysikaliska solskydd
  • är ekologiska

5 tips för bra skydd hela dagen

Handen upp alla som känner att smörjandet lätt blir en kladdig kamp. Ge inte upp för solskydd är viktigt även på förskolan. Här är solsäkra tips du inte vill missa!

1. Smörj in innan förskolan

Ansikte, nacke, öron och händer behöver en ordentlig dos solkräm redan på hemmaplan. En framgångsrik taktik för att få solkrämen på plats är att låta ”jag-kan-själv-fantasten” få hjälpa till att smörja. Förskolebarn är vetgiriga och fakta om solens strålar brukar intressera. Glöm inte en kul belöning! Kanske med dans till favorit-låten eller att få brotta dig på hall-golvet?

2. Använd SPF 30, men helst 50 

Siffran efter SPF anger hur starkt skyddet är mot UVB-strålar, de som gör huden bränd. Barn över ett år bör alltid använda ett solskydd med minst SPF30, men eftersom vi ofta smörjer in ett för tunt lager ger SPF 50 eller 50+ ett bättre skydd.

LÄSTIPS! Här är expertens svar på de vanligaste frågorna om solskydd.

3. Välj fysikaliskt solskydd

Mineralpartiklarna i fysikaliska filter tränger inte ner i huden utan reflekterar bort UV-strålningen från huden. För små barns hud tunna hud är ett fysikaliskt filter, utan parfym och färgämnen att föredra.

4. Lotion är ofta enklare än spray

På små händer och ansikte känns det både skönare och säkrare att smörja med en lotion. Det är också lättare att ha bättre kontroll på mängden (vilket betyder ett bättre skydd!).

5. Täck så mycket hud som möjligt

Se solkräm som ett komplement där huden inte täcks av kläder. Använd långärmade tröjor och shorts med längre ben. Kläder med tätt vävt tyg eller speciella UV-kläder ger bäst skydd - så skicka med en UV-tröja för varma dagar på förskolan. Kepsar och solhattar ska täcka nacken och har bra skydd för öron och ansiktet.

6. Kolla både UVA och UVB 

Solkrämer innehåller alltid UVB-skydd mot strålarna som gör att huden blir röd och bränd. Men det bör även innehålla skydd mot UVA-strålar som tränger djupare ner i huden och ger skador på längre sikt. Kika därför på förpackningen för att försäkra dig om att den är märkt med ”UVA” i en rund ring.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.