Vilse i solskyddsdjungel? Så här väljer du rätt solkräm till ditt barn (och favoritprodukterna!)
Bild: Folio Images

Vilse i solskyddsdjungel? Så här väljer du rätt solkräm till ditt barn (och favoritprodukterna!)

Vad är egentligen skillnaden på UVA- och UVB-strålning? Vilket solskyddsfilter är säkrast och ger SPF 30 tillräckligt skydd? Vi reder ut begreppen, ger förslag på bästa produkterna och ger en checklista som hjälper dig att välja rätt.

Artikeln innehåller reklam för Apohem

Först av allt: solkrämer är inte till för att vi ska stanna längre i solen, utan för att skydda oss från strålningen. Våra solvanor är den främsta orsaken till att vi bränner oss. Barn under 1 år ska inte vara i direkt solljus alls. När bebisen börjar krypa eller gå kan skydda huden som inte täcks av kläder med solkräm (läs mer på 1177).

Här är checklistan som gör det lättare att välja rätt solskydd:

1. Skydd mot både UVA och UVB-strålning

För att ge ett säkert skydd måste solkrämer innehålla skydd mot både UVA och UVB-strålar. Ta en extra titt på förpackning så att symbolen med UVA i en rund ring finns med. Det säkerställer att UVA-skyddet är minst en tredjedel av UVB-skyddet.

UVA-strålarna tränger djupare ner i huden, men vi känner inte av dem utan de ger skador på sikt. UVB-strålarna är starkare ju högre solen står. De tränger inte lika långt ner i huden, men verkar direkt och utan skydd blir huden bränd och skadas.

2. Fysikaliskt filter för de minsta

Fysikaliska filter består av mineralpartiklar som inte tränger ner i huden utan lägger sig ovanpå som en vit hinna och reflekterar bort UV-strålarna. Kemiska filter går in i huden och absorberar UV-strålningen som omvandlas till oskadlig strålning genom en kemisk reaktion. Fysikaliska filter ger en vitaktig hinna på huden och skyddet verkar direkt. För ett kemiskt solskydd tar det cirka 20 minuter innan det ger full effekt. För små barn rekommenderas fysikaliskt skydd, framförallt om de är under två år.

I vissa solkrämer med fysikaliskt skydd har mineralpartiklarna nanostorlek, vilket betyder att de är mycket små. Det görs främst för att för undvika den vita hinnan på huden och de blir lättare att smörja in. Det råder oenighet om nanopartiklar i solkrämer kan tränga in i huden. Vill du undvika dem är det bästa att läsa innehållsförteckningen, där redovisas de med (nano) direkt efter ämnet som förekommer i nanoform.

3. SPF 30 eller 50 – vilket är bäst?

Siffran efter SPF (Sun Protection Factor) anger hur starkt skyddet är mot UVB-strålning. För barn över ett år rekommenderas en solskyddsfaktor på minst 30. Både SPF 30 och 50 ger ett högt skydd och skillnaden mellan den är inte så stor. Men eftersom vi ofta smörjer in ett för tunt lager med kräm ger SPF 50 eller 50+ ett lite bättre skydd.

4. Solkräm är en färskvara

Ny säsong betyder ny kräm: solskydd är en färskvara. Ta en titt på utgångsdatumet, de flesta solskydd är efter att de öppnats bara hållbara i ett år.

5. Smörj in rikligt och ofta

För de delar av kroppen som inte täcks av kläder är det solkräm som gäller. Snåla inte utan smörj in ett tjockt lager och upprepa proceduren varannan timme eftersom effekten av solskyddet avtar med tiden. Ska hela kroppen smörjas in är en full barnhand (ca 20 ml) ett bra mått att utgå från. Flitiga bad, att torka kroppen med handduk eller om ni är utomlands med stark sol betyder att du måste smörja oftare.
 


4 favoriter bland fysikaliska och ekologiska solskyddskrämer

Här har vi samlat 4 favoriter i djungeln av produkter som passar för känslig bebishud.
Välja rätt solskydd till ditt barn? Här är säsongens bästa val bland solkrämerna!

  1. Eco Cosmetic Baby & Kids SPF50: Ekologisk, fri från nano-partiklar och inget kemiskt filter!
  2. Avivir Kids Sunsafe lotion SPF 30: Vattenfast och oparfymerad solkräm med högt innehåll av ekologisk aloe vera.
  3. Alga Maris Sun Cream For Children SPF50+:  Tunn kladdfri konsistens som inte lämnar någon vit hinna.
  4. Bioregena Sunscreen Cream SPF50 Baby: Vattenfast solkräm för både bebisar och större barn.
  5. Bamse solglasögon: 100 % UV-skydd i högkvalitativa linser.

***

Handla sommaren solskydd med 15 % rabatt!

Med rabattkoden RULLAVAGN15 får du 15% rabatt på hela sortimentetApohem.se när du handlar för minst 250 kronor. Apohem har dessutom kvick fraktfri leverans och helbra priser. Rabatten gäller inte modersmjölksersättning, receptbelagda varor eller redan nedsatta varor. Koden är giltig t.o.m. 31/12 2021.