Sluta amma på natten? Här är praktiska råd från barnsjuksköterskan!

Har du bestämt dig för att sluta nattamma? Då kan det vara skönt med några praktiska knep som faktiskt fungerar. Vi har pratat med barnsjuksköterskan Inger Hallström om det här med nattamning och hur man på bästa sätt avvänjer sitt barn (och sig själv) vid nattamningen.

6549.jpg

Inger Hallström är professor för barns och familjers hälsa på Lunds universitet och dessutom legitimerad barnsjuksköterska. Vi har frågat henne om hennes bästa tips och råd för dig som vill sluta nattamma.

När är det dags att sluta med nattamningen?

— Det är dags när ni vill sluta. Det handlar helt enkelt om att göra det som känns bäst för dig och ditt barn. Det finns inga rätt eller fel när det gäller amning; det som passar er kanske inte passar andra. Ibland är det barnet som själv bestämmer sig för att sluta. Ibland är det mamman som vill sluta med nattamning som ett sätt att trappa ner amningen i stort eller helt enkelt för att det påverkar sömnen för mycket. Kom bara ihåg att det handlar om att göra det som passar dig, och framförallt, ditt barn.

Hur vet man om barnet är redo att sluta ammas på natten?

Barn vaknar på natten för att de har behov av någonting; ofta för att de är hungriga, men också för att blöjan kanske behöver bytas eller för att de helt enkelt känner sig ensamma och vill ha närhet. Det handlar egentligen om basala behov: kärlek, värme, tröst och föda. Om nattamningen handlar om att ditt barn faktiskt är hungrig är det såklart svårt (och dumt) att inte ge mat. Är det däremot saknad av kärlek, värme och tröst ditt barn vaknar av är det lättare att avvänja barnet vid bröstet och försöka hitta andra sätt att trösta.


Fem knep för att sluta med nattamningen

1. Välj en lugn period att börja

Att sluta med nattamning kan vara lite kämpigt och är en stor omställning för barnet. Därför är det viktigt att både du och ditt barn känner att miljön runtomkring känns lugn och trygg. Välj alltså inte att sluta med nattamning mitt under en flytt, förskolestart eller någon extra jobbig utvecklingsfas (!!).

2. Fundera över sömnrutinerna på dagen

Sover barnet mycket på dagen brukar det automatiskt bli att barnet också sover mindre på natten. Då kan det hända att ditt barn främst vaknar av dålig sömn och söker närhet, snarare än att hon eller han vaknar på grund av hunger. Ta hjälp av vårt sömnschema för att hitta rätt sömnrutiner för ditt barn!

3. Amma så sent som möjligt på kvällen

Amma så sent som möjligt på kvällen så att barnet är riktigt mätt vid läggning. Ju tidigare du sätter i system att att varva ner och mata det allra sista, desto mindre lär din bebis vilja nattammas och desto lättare blir det att sluta med nattamningen helt. Barn sover helt enkelt bättre på mätt mage.

4. Undvik att barnet somnar mitt i kvällsamningen

Förutom att försöka se till att barnet äter så mycket som möjligt — så sent som möjligt— är ett annat knep att försöka undvika att barnet somnar snuttandes på bröstet. Då kommer barnet med största sannolikhet att direkt vilja ha bröstet igen när hon eller han vaknar på natten!

5. Skilj på nattamning och dag-amning (superknep!)

En bra grej är att göra det tydligt för barnet vad som är natt och dag redan från start. Om barnet vaknar mitt i natten, tänd inte lampor utan håll det så mörkt det går. Försök även att inte prata för mycket. Då har barnet lättare att skilja på nattamning och dagamning, vilket är ett sätt att få barnet att förstå dygnsrytmen. Det gör det också lättare om man bara vill ta bort nattamningen, men fortsätta med amning på dagen.

...och kom ihåg - det är ingen brådska!

Slutligen: att sluta nattamma kan vara en stor omställning för ditt barn. Försök att minska amningstillfällena lite i taget. Kanske räcker det med närhet några av gångerna? Fokusera på tillfället som just nu känns jobbigast och börja med att försöka få din bebis att hoppa över det. Successivt kommer ditt barns behov att minska och ni kan till slut ta bort amningsstunderna på natten helt.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.